THY`de ayrimcilik şüphesi

1904 yılında hizmete açılan İzmir Karataş Hastanesi`nin 102. yılı Kültürpark Tenis Kulübü`nde gerçekleşen bir kokteyl ile kutlandı. Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen davete Karataş Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Levi, Yönetim Kurulu üyeleri, hastane çalışanları ve birçok hekim katıldı. Nesim Levi yapt&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

8 Kasım tarihinde Mine Kırıkkanat’ın  Vatan gazetesindeki köşesinde ‘THY’de dinci ırkçılık’ başlığıyla verdiği habere göre, Türk Hava Yolları istihdam açığını kapamak amacıyla yeni personel alımları sırasında eğitimi başarıyla tamamlayan iki hostes adayı gayrimüslim  oldukları gerekçesiyle işe kabul edilmelerine rağmen hiç göreve çağırılmadılar. 
Kırıkkanatın haberine göre ‘THY’nin 2005 Aralık ayında başlayıp 2006 Ağustos ayının sonuna kadar süren bir eleme maratonunda, bütün sınavları kazanıp ellerine uçuş sertifikaları, üniformaları ve çantaları verildikten sonra işe başlatılmayan iki hostes adayına, uçuş sertifikaları ve hostes üniformaları teslim edildikten sonra, görevli kartı için güvenlik formüleri doldurtulup, birer de "aile nüfus kütüğü" istendi ve: "Evinize gidin, uçuş için çağrı bekleyin!"denildi. Türkiye'nin en iyi okullarında okumuş, birkaç dil bilen ve örnek ailelerin evlatları bu iki güzel çocuk, o gün bugündür THY'den "uçuş emri" yani istihdam bekliyor. Yalnız ikisi, istihdam edilmedi. Neden mi? Çünkü aile nüfus kütüklerinde, birisinin babası Yahudi, annesi Müslüman, ötekisi zaten Yahudi bir ailenin kızı.’
Bu yazıya cevaben aynı gün THY tarafından gönderilen yazılı açıklamayı Kırıkkanat 10 Kasım Cuma günü köşesine ‘THY’nin ayrımcılık imzası’ başlığıyla köşesine taşıdı. THY tarafından yapılan basın bildirisini Kırıkkanat aşağıdaki şekilde eleştirdi. ‘THY en temel etik kurallarına aykırı bir basın bildirisi yayınlamış. Bildiride, biri doğru, diğeri yanlış iki isim açıklanmış, üstelik yanlış (ve erkek) ismin hepatit hastası olduğuna dair, tamamen kişiye özel sağlık durumu da ifşa edilerek, hem suç işlenmiş, hem terbiyesizlik yapılmış. THY, bu utanç verici bildiriyle iki ayrımcılık mağduresinin dışında, durup dururken adını ve hastalığını açıkladığı üçüncü bir mağdur yarattı.
Konuyla ilgili bilgi edinmek için görüşlerine başvurduğumuz THY  Basın müşaviri Ali Genç ‘THY olarak böyle ayrımcılık gibi bir tutumumuz yok. Yurt dışında  ofislerimizde çalışan gayrimüslimler var.  Bu tip  yazılar kendilerini de çok üzüyor. Bu dönem de benzer durumda olan Müslüman vatandaşlarımız da oldu’ şeklinde konuştu. Genç, gazetemize gönderdiği basın açıklamasında da, gayrimüslim adayların bu nitelikleri nedeniyle işe alınmaması gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını, sistemin istense dahi bu türden bir tasarrufa imkan tanımadığını belirti.