15 Kasim 2003 terör saldirisinda yaşamlarini kaybedenler&nbs

15 Kasım 2003 tarihinde Şabat duası sırasında Şişli Beth İsrael ve Neve Şalom Sinagoglarına eşzamanlı gerçekleştirilen bombalı terör saldırılarında yaşamlarını kaybeden dindaşlarımız Anna Rubinstein, Anette Rubinstein Talu, Avram Varol, Berta Özdoğan, İsrael Yoel Ülçer, Yona Romano ve 2003 yılının Ağustos ayı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
15 Kasım 2003 tarihinde Şabat duası sırasında Şişli Beth İsrael ve Neve Şalom Sinagoglarına eş zamanlı gerçekleştirilen bombalı terör saldırılarında yaşamlarını kaybeden dindaşlarımız Anna Rubinstein, Anette Rubinstein Talu, Avram Varol, Berta Özdoğan, İsrael Yoel Ülçer ve Yona Romano’nun Yahudi dini takvimine göre, anma duaları 9 Kasım Pazartesi günü Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen bir törende gerçekleşti. Duada, 2003 yılının Ağustos ayında muayenesinde uğradığı saldırıda yaşamını kaybeden Diş Doktoru Yasef Yahya da anıldı.
Törene yaşamlarını kaybedenlerin aileleri ve sevenleri başta olmak üzere Hahambaşı Rav İsak Haleva, Aşkenaz Cemaati Başkanı Sadi Feldman, Cemaat Başkan Vekilleri  Sami Herman ve Lina Filiba,  Başkan Yardımcıları Albert Ender ve Robert Abudara, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Konsolos Michal Gur-Aryeh,   Bet-Din üyeleri, cemaat ileri gelenleri, dernek, kurum, kuruluş başkan ve yardımcılarının yanı sıra dindaşlar katıldı.
Minha duasıyla başlayan tören Hahambaşı Rav Haleva’nın yaşamlarını yitirenlerin anısına anma mumu yakması ve ailelerin kaybettikleri yakınları için mum yakmalarıyla devam etti. Rav Naftali Haleva  Teillim’den bir bölüm okumasının ardından, Cemaat Başkan Vekili  Sami Herman  bir konuşma yaptı.
15 Kasım saldırıların hafızalara kazınmış, saatini, yerlerini ve nasıl gerçekleştirildiğini bir kez daha hatırlatarak  konuşmasına başlayan Herman  “(…)Kitleleri hedef alan terör, tarihsel anlamda yeni bir olgu olmadığı gibi, sebepleri, yöntemleri ve büyüklüğü farklılıklar içerse de temelde amacı hep aynı. (…) Bundan da öte, terör, 20. yüzyılın sonlarından itibaren kendi fikir ve isteklerini  kabul ettirmek isteyen güç odaklarının  baş vurduğu  ve klasik savaşın yerini alan,  yeni bir mücadele şekli.(…) Kökleri çok derinlerde olan bu illet,  iletişimin inanılmaz hızı ile her gün daha da güçlenerek bizleri ve yaşamlarımızı tehdit ediyor. Hastalık zaman zaman salgın halini alıyor.
15 Kasım’ın üçüncü yıldönümünde, cemaatimizin tüm mensuplarının, ama özellikle de gençlerimizin yaşadığımız bu trajik olayın nedenlerini ve anti-semitizm ile ilişkisini çok dikkatli araştırması, öğrenmesi ve bilinçlenmesi gereğinin altını çizmek istiyoruz.
 Bir insan, bir vatandaş olarak eşit haklarımızın kısıtlanmasına, manevi duygularımızın rencide edilmesine ve en temel hakkımız olan yaşamımıza dahi gelebilecek tehlikeleri önlemek için bu konudaki duyarlılığımızı daima uyanık tutmamız gerekir” dedi.
Herman  “15 Kasım 2003 tarihinde sinagog saldırılarında hayatlarını kaybeden 24 vatandaşımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. O gün hayatını kaybeden altı dindaşımızın limudlarının okunduğu bu günde onları hatırlayarak anmamız anlamlı olacak” sözlerinden sonra Anna Rubinstein (85), Anette Rubinstein Talu (8), Aydın Varol (50), Berta Özdoğan (28), Yona Romano (58 ) Yoel Kohen Ülçer (19) ve Diş Hekimi Yasef Yahya’nın özelliklerini kısaca aktardıktan şöyle devam etti: “ Türk Yahudi toplumu sevgili Yoel’in, Anet’i, Anna’yı, Aydın’ı, Yona’yı, Berta’yı ve eşi Ahmet’ i ve o gün hayatını kaybedenleri unutmayacak, 15 Kasım’dan alması gereken dersleri daima hatırlayacak, doğru ve gerekli yönlerde irdeleyecektir.”
Başkan Vekili Herman konuşmasını: “(…) Şalom İbranice hem barışı ifade etmek, hem selamlaşmak için kullanılan bir kelimedir.
Yahudi dini ve öğretileri, daima barışı metheder ve her durumda barışı aramamızı tavsiye eder. En önemli kutsama dualarımızdan olan Koanim duası dahi Şalom, barış kelimesi ile sona erer.  Şalom kelimesi söylenirken de sembolik olarak bir adam geri atılır.
Bu acı günün yıldönümünde, cemaatimiz, milletimiz, yurdumuz ve tüm dünya için en içten, en samimi Şalom, barış temennilerimizi  yeniliyor, Tanrı’nın  tüm insanları ve insanlığı terörden, şiddetten  ve savaşlardan korumasını diliyoruz” sözleri ile tamamladı.
Hazan  Rıfat Romi El Nekamot ilahisini, Rav Yeuda Adoni Mişna duasını, Rav Moşe Benveniste ise Zohar’dan bir bölüm okudu. Hahambaşı Rav Haleva’nın Kadiş duasını okumasının ardından  Hazan  Romi  El Male Rahamim duasını okudu ve Ehal’in kapıları Hahambaşı Rav Haleva, Herman ve  Başkonsolos Amihay tarafından açılarak  Mişe Beraha okundu. Tören, Neve Şalom Kültür Merkezi’nde verilen dua yemeğiyle sonlandı.