Hebron`daki Gelinler

Sara YANAROCAKBizans İmparatoru Büyük Konstantin`in iktidarı döneminde (M.S. 306-337) Hıristiyan Dini tüm Roma İmparatorluğu coğrafyasının üzerinde en baskın ve İmparatorluğun resmi dini haline geldi. İmparatorun kendisi de ölüm döşeğinde vaftiz olarak, Hıristiyan olarak öldü"

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Renata Sibel YOLAK

Çok uzun yıllar önce Hebronda Mahpela mağarasının kapısının anahtarları  Yitzhak adında bir adamın sorumluluğundaydı. Yitzhak fakir ve dul kalmış bir adamdı. Hayatta en değerli varlığı kızı Dina’ydı. Dina iyi kalpli ve güzel bir kızdı. Yıllar geçti ve Dina evlenme çağına geldi. İyi bir kısmeti vardı ve onunla nişanlandı.
Yitzhak kızını evlendirmek için çok fazla çalışmaya başladı. Kızının gereksinimleri ve çeyizi için çalışıyordu. Sonunda çeyiz için gerekli olanları alabilmişti. Fakat kendi toplumunun geleneklerine göre gelinler düğün günü altın gerdanlık takarlardı. Bunu hatırlayan Yitzhak çok üzüldü. Çünkü parası kalmamıştı. Bu gelenek o toplumun kadınları arasında çok yaygın ve aynı zamanda bir gurur meselesiydi. Fakir kızlar genellikle düğün günleri gerdanlıkları olmadığı için hüngür hüngür ağlarlar, hatta bu utançtan kurtulmak için bazıları kaçarlardı. Bu bilinen bir gerçekti. Yitzhak ne yapacağını bilemedi. Dina’ya bir şey söylemedi. Çünkü kızını düğünden önce üzmek  istemiyordu.
Düğün günü yaklaşırken bir gece Dina rüyasında  kapısında elinde anahtarlarla durduğunu gördü. Beyazlar giyinmiş bir kadın ona gelerek elini kaldırıp Dina’nın saçını okşadı ve “Bu anahtarlık diğer değerli mücevherlerden  100 kere altın gerdanlıklardan daha değerlidir” diye ekledi ve kayboldu. Dina uyandı ve bu rüyadan hiç kimseye söz etmemeye karar verdi.
Nihayet düğün günü geldi. Yıtzhak’ın yüzü endişeli ve gri renkteydi. Acaba ne olacaktı? Dina’nın  arkadaşları onu düğün için hazırlamaya ve yardım etmeye gelmişlerdi. Dina gelinliğini giydikten sonra, babasıyla konuşmak için onu çağırdı. Bu özel  bir konuşmaydı. Yüzündeki  gülümsemeye “babacığım lütfen bana Mahpela mağazasının anahtarlarını ver” dedi. “Bu benim  düğün gerdanlığım olacak.” Bunların değeri altın ve pırlantalardan daha değerlidir”, dedi.
Yitzhak şaşırmış ama rahatlamıştı. Anahtarları getirmek için koştu ve onları kızına verdi. Demir anahtarlık ve anahtarlar Dina’nın boğazında bir gerdanlık oluşturmuştu. Dina görüntüsüyle ışık saçıyordu sanki. İnsanlar onun geçmişte gördükleri altın gerdanlıklı gelinlerden daha güzel olduğunu söylediler. O günden sonrada Hebron’da demir, altın gerdanlıkların yerini aldı. Tüm evlenecek kızlar  artık bu özel gerdanlığı giymeye başladılar.
*Zenginlik insanın ruhunda, kalbinde davranışlarında  olmalıdır.
*Sevgisiz bir ruh taşıyanlar dünyanın en değerli mücevherlerini taksalar bile zengin sayılmazlar
*Bu dünyadaki en zengin kişi mutluluk verendir, gönül fethedendir.