Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİOrtadoğu / IrakSaddam Hüseyin idama mahkum edildiIrak devrik lideri Saddam Hüseyin, Bağdat`ta yargılandığı davada insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle ölüme mahkum edildi. 1982 yılında, Şii kasabası Duceyl`de 148 kişinin ölümü ile ilgili yargılanan Saddam Hüseyin`in dışında kardeşi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Baas partisinin Duceyl bölgesi sorumluları Abdullah Kadem Rueyd, oğlu Mezhar Abdullah Rueyd ve Ali Daeh Ali 15’er yıl hapse mahkum edilirken, Nisan 2003’de feshedilen Baas partisinden Muhammed Azzam El Ali kendisine yöneltilen suçlamalardan beraat etti. Alınan karar ile ilgili temyiz süreci bugün başlıyor. 9 yargıçtan kurulu temyiz mahkemesi kararda bir itiraz noktası bulursa, dava yeniden görülebilir. Eğer temyiz yargıçları karara itiraz etmezse, idam cezası 30 gün içinde infaz edilecek. Kurşuna dizilmek isteyen Saddam Hüseyin’in aksine Bağdat’taki mahkeme asılarak idam kararı verdi.

Afrika
Nijerya: Uçak kazasına soruşturma başlatıldı
Nijerya'nın en büyük iç hatlar şirketi ADC'ye ait Boeing 737 tipi uçak kalkıştan hemen sonra düştü. Başkent Abuja’dan Sokota’ya giden uçakta bulunan 104 yolcudan 100'ünün hayatını kaybettiği açıklandı. Kazada ölenler arasında Nijerya'daki Müslümanların ruhani lideri Muhammed Maccido da bulunuyordu. Nijerya Devlet Başkanı Olesegun Obasanjo, kaza ile ilgili olarak soruşturma talimatı verdi. Nijerya’da son 2 yıl içinde 3 uçak düştü, bu kazalarda toplam 237 kişi hayatını kaybetti.
Güney Afrika Cumhuriyeti: Irkçı Devlet Başkanı Botha öldü
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin eski ırkçı devlet başkanı Pieter W. Botha,  Wilderness köyündeki evinde 90 yaşında öldü. Sert mizacı nedeniyle “Yaşlı Timsah” lakabıyla anılan Botha, 1978񮖕 yılları arasında yönetimdeydi.
Sudan: BM temsilcisi Pronk Sudan’a geri dönüyor
Sudan, 22 Ekim’de BM Özel Temsilcisi’nin ülkeyi terk etmesini istemiş, bunun üzerine genel Sekreter Kofi Annan, Jan Pronk’u New York’a geri çağırmıştı. Sudanlı yetkililerle yapılan görüşmelerde  BM’nin Darfur’daki kritik durumu göz önüne alınarak, Sudan hükümetiyle iyi ilişkileri sürdürmek istendiği ifade edildi. Görüşmeler sonucunda Pronk’un, yıl sonuna kadar Hartum’daki görevini sürdürmesine karar verildi.


Amerika
Arjantin: Arjantin’den Rafsancani’ye tarihi suçlama
İran eski Cumhurbaşkanı Rafsancani 1994’te Arjantin’deki Yahudi Kültür Merkezi’ni hedef alan ve 85 kişinin öldüğü intihar saldırısını planlamakla suçlandı. Arjantin’de savcılar, İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani ve diğer üst düzey 7 İranlı yetkili hakkında ulusal ve uluslararası tutuklama emri çıkartılmasını talep ettiler. İran suçlamaları kabul etmedi.
Panama: Latin Amerika’yı Panama temsil edecek
BM Güvenlik Konseyi’nde Latin Amerika’yı hangi ülkenin temsil edeceği üzerine yapılan 47 oylamanın sonuçsuz kalmasının ardından bir ara çözüme varıldı. Konsey'de geçici temsilci olmak için mücadele eden Venezüella ve Guatemala, adaylıklarını geri çekip Panama'yı desteklediklerini açıkladılar.
Nikaragua: Nikaragua sandık başında
Nikaragua'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde Sandinista lideri Daniel Ortega favori görünüyor. Ortega, başlıca rakibi banker Eduardo Montealegre'yi geçer ve oyların % 35'ini alabilirse ikinci tura gerek kalmadan seçimi kazanmış olacak. 1979'da, 50 bin kişinin öldüğü iç savaşın ardından Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi, Anastasio Somoza yönetimini devirerek iktidara geldi. Fakat Ortega 1990, 1996 ve 2001 seçimlerinde devlet başkanlığı seçimini kazanamadı.

Asya
Çin: Çin-Afrika zirvesi sona erdi
Çin-Afrika İşbirliği Forumu, Çin ile Afrika arasında yeni bir stratejik ortaklık ilişkisinin kurularak geliştirilmesine karar verdi. Bu ilişkinin, siyaset alanında eşitlik ve karşılıklı güven, ekonomi alanında işbirliği ve kültür alanında deneyimlerden faydalanma temelinde oluşturulduğu belirtildi. Toplantıda 1,9 milyar Dolarlık anlaşma imzalandı.
Kırgızistan: Bişkek’te Bakiyev karşıtı gösteri
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 30 bin kişi, seçim vaatlerine yerine getirmeyen ve anayasal reforma yanaşmayan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in istifası istemiyle gösteri yaptı.
Kuzey Kore: Japonya yaptırımda ısrarlı
Japonya, nükleer programı konusunda altılı görüşmelere geri döneceğini açıklamasına karşın Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımlara, ancak nükleer silahlar da dahil olmak üzere tüm nükleer programından vazgeçmesi durumunda son vereceğini açıkladı.

Avrupa
Fransa: Ruanda soykırımını araştırıyor
Fransa Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie, Fransız ordusunun Ruanda’da işlenen soykırımda olası rolünün yargı tarafından araştırılması için Fransız Dış İstihbarat Servisi’nin daha önce hazırladığı 105 belgenin incelenmesine izin verdi.
Almanya: Euro banknotları toz oluyor
Alman polisi bankamatiklerden çekilen 1500 banknotun toz gibi dağılması üzerine soruşturma başlattı. 17 kentte görülen banknotların üzerine sülfirik asit sürüldüğü bu nedenle dağıldığı tahmin ediliyor.
Ham petrol gemisi Baltık’ta battı
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den Danimarka’nın Aorhus kentine giden İsveç’e ait ticari yük gemisi, kar fırtınası nedeniyle 250 ton ham petrol ve 10 ton yağ yüküyle Baltık Denizi’nde battı. Gemide bulunan 14 kişilik mürettebattan 12’si kurtarılabildi.

Ortadoğu
Afganistan: İtalyan fotoğrafçı serbest bırakıldı
Afganistan'da geçen ay kaçırılan İtalyan fotoğrafçı Gabrielle Torsello serbest bırakıldı. Müslümanlığı seçmiş olan Torsello ve Afgan çevirmeni geçen ay güneydeki Helmand eyaletinde seyahat ederken kaçırılmışlardı. Kaçıranlar, İtalya'dan Afganistan'daki 1800 askerini çekmesini, aksi halde fotoğrafçıyı öldüreceklerini bildirmişlerdi. Kaçıranların ayrıca Müslümanlıktan Hristiyanlığa geçip İtalya’ya sığınan Abdül Rahman’ın da iadesini talep etmiş fakat tüm talepleri İtalya tarafından reddedilmişti.
İran: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişleri İran'da incelemelerde bulundu
UAEK müfettişleri İsfahan ve Natanz nükleer tesislerini ziyaretlerinde özellikle uranyum zenginleştirmede yeni kullanılmaya başlanan ikinci nükleer santrifüj ünitesini gezdi. UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin ay sonunda yönetim kuruluna sunacağı raporun hazırlanması için gerekli olan bu inceleme Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yapıldı.