Kudüs Eşcinsel Geçidi`ne protestolar sürüyorİsrail Dini Mahkemesi

Geçtiğimiz pazar Suriye istihbarat bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Suriye, İsrail`in 1967 yılında aldığı Golan Tepeleri`ni geri vermemesi durumunda silahlı direniş örgütleri kuracak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Planlanan Kudüs Eşcinsel Geçidi’ne karşı şiddetli protestolar devam ederken olaylar laik Rehavia mahallesine kadar yayıldı. İsrail Dini Mahkemesi’nin geçit karşıtı gösterilerde şiddetten kaçınılması ve hasara yol açılmamasına ilişkin çağrısına rağmen protestolar sürdü

Polisin gösterinin yapılmasına izin vermesi üzerine Dini Mahkeme, “İsrail’e ve İsrail halkına hakaret eden bu korkunç nefreti sonuna kadar protesto edin. Ve bunu kesinlikle uygun bir şekilde, şiddetten uzak ve mülkiyete zarar vermeyecek şekilde yapın” şeklinde çağrıda bulundu. Pazartesi sabahı polis ile geçidi düzenleyen Open House temsilcileri arasında yapılan acil durum toplantısında, geçidin planlandığı üzere cuma sabahı gerçekleştirilmesine ancak Kudüs’ün merkez bölgesi yerine devlet binalarının bulunduğu Knesset ile Başbakanlık Ofisi’ni birbirine bağlayan cadde üzerinde başlamasına karar verildi.
Toplantı, Başsavcı Manehem Mazuz’un pazar akşamı yaptığı şaşırtıcı açıklamada polisin gösteriyi askıya alma talebini reddetmesi üzerine düzenlendi. Haridiler (Koyu dindarlar) başsavcının kararı üzerine pazartesi akşamı yeniden ayaklanırken onlarca Haridi  Herzl’ Tepesi’ne giden yolu çöp tenekeleriyle geçişe kapattı. Polis protestoyu dağıtmak için güç kullandı.
Bu arada, Herzliya Belediye Başkanı Yael Gelman tüm meslektaşlarını kendi şehirlerinde “gurur geçidi” düzenlemeye davet etti. Gelman, “Bütün belediye başkanlarını Kudüs’e giderek yürüyüşçüler ile birlikte yürüyüşe katılmaya çağırmak istiyoruz. Şiddetin, İsrail Devleti’nde böylesine temel bir hakkı engelleyebileceği nasıl düşünülür? …Tehditlerden korkan kimselerin devlet memuriyetine hakkı yoktur.” dedi.  Şas Partisi Eski Lideri Arye Deri, Gelman’ın beyanatına sert tepki verdi. Deri, “Tora tarafından yasaklanan birşeyi kabul etmek, Torah’da ‘tiksindirici eylem’ olarak değerlendirilen bu tür girişimlerde bulunmak, ve bu tiksindirici eylemlerden gurur duyduğumuzu söyleyerek yürümek,  dindar Yahudi cemaatine karşı yapılan bir hakarettir” dedi.
Polis Başmüfettişi Moshe Karadi,  yaptığı açıklamada cuma günü yapılması planlanan geçit için 12 bin polisin konuşlandırılacağını söyledi.
İsrail Polis Şefi, her türlü grubun ifade özgürlüğü ve yürüyüş haklarına saygı duymalarına rağmen halkın güvenliğine yönelik büyük riskin bu haklardan baskın çıkması sebebiyle Eşcinsel Gurur Geçidi’nin yapılmamasını salık verdiklerini açıkladı. Karadi, “Bir tarafta ifade özgürlüğüne karşı diğer tarafta insan hayatını tartmak zorunda kaldık, ancak maalesef Başsavcı Mazuz yürüyüşü tamamen iptal etmekten başka bir alternatif bulmamızı söyledi” dedi. Geçidi düzenleyen Open House temsilcileri Mazuz’un kararını “İsrail demokrasisi için bir zafer” olarak nitelendirerek övdü. Bakanlar arasında yapılan ankette ise ankete katılan 13 bakandan sekizi geçide karşı çıkarken ikisi destekledi, başbakanın da dahil olduğu üç kişi ise çekimser oy kullandı.