ABD`de seçim heyecani

Geçtiğimiz pazar Suriye istihbarat bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Suriye, İsrail`in 1967 yılında aldığı Golan Tepeleri`ni geri vermemesi durumunda silahlı direniş örgütleri kuracak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Amerika’da Kongre seçimleri heyecanı yaşanıyor. Seçimler ile 1994’ten beri devam eden Cumhuriyetçi kontrolü Demokratlara geçebilir. Bu değişimin ABD’nin Ortadoğu politikalarını da etkileyeceği tahmin ediliyor
Geçtiğimiz salı günü gerçekleştirilen ABD Kongre seçimlerinin ABD Kongresinin yapısını değiştirmesi bekleniyor. Cumhuriyetçilerin Kongre’de12 yıldır devam eden üstünlüğünün bu seçim ile birlikte sona ereceği tahmin ediliyor. Cumhuriyetçilerin bu seçimlerde koltuk kaybedeceği ve bu değişimin sonucu olarak 1994 yılından beri ilk defa kontrolün Demokratlara geçeceği belirtiliyor.
Temsilciler Meclisi’nde de benzer bir değişim bekleniyor. Demokratlar Senato’da 6 sandalye, Temsilciler Meclisi’nde 15 sandalye kazandıkları taktirde çoğunluğu elde edecekler. Bu arada oylardaki gerilemeye karşın Cumhuriyetçiler son olarak Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin için verilen idam kararını bir seçim kozu olarak kullanmaya çalışıyor.
Seçimlere katılımı arttırmak için gerek Cumhuriyetçiler, gerekse Demokratlar kesenin ağzını açtı. Demokratlar seçmenlerin oy merkezlerine ulaşması için 43 milyon USD ayırırken, Cumhuriyetçiler 30 milyon dolar harcayarak seçmenlerinin oy kullanma oranını arttırmayı hedefliyor.
Yaşanacak olası değişimin ABD yönetiminin Ortadoğu politikasını da etkileyeceği tahmin ediliyor. Demokratlar seçim kampanyalarını Bush’un Irak operasyonunda yaşanan başarısızlıklara odaklarken, uzmanlar Temsilciler Meclisi ve Kongre’de çoğunluğun Demokratlara geçmesinin ABD’nin Ortadoğu politikalarında değişimlere neden olacağından emin.
Öte yandan Bush yönetiminin başkan yardımcısı Dick Cheney, seçim sonuçları ne olursa olsun ABD yönetiminin Irak politikalarında bir değişim olmayacağını, Bush’un hedeflenen zafer için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.
Ancak Demokrat Partili senatörler yaşanacak değişim ile ABD dış politikasında daha açık ve daha yoğun diyaloğun yaşanacağı bir dönemin başlayacağı söyledi.
Kongre ve Temsilciler Meclisi’nde kontrol Demokratlara geçse de ABD’nin İsrail politikasında somut bir değişim olması beklenmiyor. Bu konuda kamuoyunun beklentisi ABD’nin değişim ile İsrail-Filistin meselesinde, İsrail’e gösterilen desteğin azaltılacağı ve Demokratların İsrail karşıtı bir ismi İsrail-Filistin komitesinin başına geçirecekleri. Demokrat Partisi’ndeki Yahudi senatörler kamuoyundaki bu algıyı değiştirmek için yoğun çaba harcıyor.