Peres`e yapilan katkilar ‘Uygunsuz` bulundu

Geçtiğimiz pazar Suriye istihbarat bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Suriye, İsrail`in 1967 yılında aldığı Golan Tepeleri`ni geri vermemesi durumunda silahlı direniş örgütleri kuracak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yargıç Lindenstrauss, Başbakan Yardımcısı Şimon Peres’in kampanyası esnasında yabancı işadamlarından uygunsuz katkılar aldığını belirtti. Pazartesi günü yayınlanan yıllık Global Yolsuzluk Raporuna göre İsrail’de yolsuzlukların arttığı, ülkenin uluslararası indekste geçen yıla oranla 6 sıra gerilediği bildirildi

Devlet Denetçisi Yargıç  Micha Lindenstrauss pazartesi günü yaptığı açıklamada Şimon Peres’in almış olduğu bazı kampanya bağışlarının uygunsuz olduğunu belirtti. Lindenstrauss iddiasını “17. Knesset adaylarına verilmiş katkılar” konulu raporuna dayandırarak oluşturdu.  Linderstrauss, Şimon Peres’in İşçi Partisi yönetimi sırasında,  kampanyasına yapılan katkıların  uygunsuzluğunu araştırdı. Sonuç olarak Devlet Denetçisi’nin yaptığı inceleme; kampanya esnasında bazı işadamlarından alınan katkıların uygunsuz olduğunu ortaya koydu. Durum adli makamlara sevkedilmeyi gerektirmese de Peres’e almış olduğu katkıları geri iade etmesi çağrısında bulunuldu.  Rapora göre Peres , birkaç yüz bin dolar katkıyı Amerikan- Yahudi işadamlarından aldı. Fakat Peres iade etmemeyi tercih etti. 
Peres’in avukatları suçlamaları reddederken, bağışların, kanunların katkıları sınırlamadığı bir seçim döneminde alındığını belirttiler. Peres’in yasal önerilere uygun davrandığını hatta İşçi Partisi denetleme komitesinden bağışların kabulu için onay aldığını vurguladılar.
Linderstrauss, devlet yönetimi ve kamu hizmeti için yapılan seçimlere hazırlanırken iş dünyasının devlerinden kampanyanın finansmanı için katkı almanın uygunsuz olduğunu belirtti. Lindenstrauss, bu trendin ekonomik çıkarların devlet üzerinde kontrol sahibi olma riskini yarattığını belirterek, bağışların kısıtlanmasının temel sebebinin halkın politik sisteme olan güvenini korumak ve adaylar arasında eşit hak sağlamak olduğunu belirtti.
Likud Başkanı Binyamin Netanyahu’nun da yapılan araştırma sonucu eksi not aldığı ve 84,000 Şekel geri iade etmesi gerektiği bildirildi. Netanyahu, raporunu geç iletmesi, mali tablolarını müşavirlerin belirttiği şekilde düzenlememesi ve izin verilenden daha fazla fon harcamış olmasından dolayı eksi notlandırılmıştı.  İşçi Partisi’nden Amir Peretz, Binyamin Ben Eliezer, Ehud Barak ve Matan Vilnai de aynı şekilde eksi notlandırılmıştı.  Likud bir tek Netanyahu’nun eksi olması haricinde İşçi Partisi’ne oranla daha iyi skorlar elde etti. Netanyahu, Peres’den farklı olarak bağışları limitsiz katkıya izin verilen süre dışında almış olduğu için geri iade etmeye mecbur edilen tek politikacı oldu.
Siyasi arenada seçim bağışları tartışması sürerken, pazartesi günü yayınlanan yıllık Global Yolsuzluk Raporu’na göre İsrail’de yolsuzlukların arttığı, ülkenin uluslararası indekste geçen yıla oranla 6 sıra gerilediği bildirildi. İsrail, Finlandiya, İzlanda ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden sıralama olarak halen çok geride.
İsrail’in Taiwan ile birlikte 134 ülkede 34. sırayı paylaşırken, 6 sıra gerilediği ve puanının da 6.3’den 5.9’a düştüğü belirtildi.
Rapora göre 1. sıradaki ülke en az yolsuzlukların bulunduğu ülke olarak kabul ediliyor. Bu yılın  birinci sırayı paylaşan ilk üç ülkesi, Finlandiya, İzlanda ve Yeni Zelanda oldu. Yolsuzlukların en fazla olduğu ülkeler ise Irak, Mianmar ve Haiti olarak kayıtlara geçti.
Rapor dokuz değişik uluslararası enstitü tarafından yapılan 12 farklı ankete ve ülke analizine dayanıyor. Organizasyon İsrail’deki politik liderlerin halka örnek teşkil etmesi gerektiğine, aksi taktirde yolsuzlukların artabileceğine dikkat çekti.