Gazze şeridinde “Güz Bulutlari” operasyonu sona erdi

İsrail Hükümeti`nin yeni üyesi Lieberman, güvenliğin ancak Filistinliler ile İsraillilerin yaşadığı bölgelerin birbirinden ayrılması ile sağlanabileceğini belirtti. Kıbrıs`ta olduğu gibi iki halkın farklı bölgelerde yaşaması gerektiğini savunan Lieberman, birçok kesimden tepki aldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Ordusunun Gaza Şeridi’nde yürüttüğü operasyon sona erdi. Bir hafta süren operasyonda 16sı sivil 53 Filistinli ve bir İsrail Askeri hayatını kaybetti. Operasyonun resmen bittiği ilan edilen 7 Kasım Salı gününde ölenlerin sayısı ise 5 oldu. İsrail Ordusunun Gazze Şeridinde başka operasyonlar da planladığı bildirildi

Bir hafta önce İsrail tarafından Gazze Şeridi’ndeki Beit Hanun kentinde başlatılan “Güz Bulutları” operasyonu 7 Kasım 2006 Salı günü resmen sona erdi. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz operasyonun amacını Gazze Şeridi’nden İsrail’e atılan Kassam füzelerinin alt yapısını (Kassam füzelerini üreten, nakliyatı yapan ve ateşleyen ayrı ayrı hücreleri) yok etmek olarak açıklamıştı.
İsrail Ordusu operasyon süresince, Kassam füzelerinin ateşlenmesinden hemen önce veya sonrasında tespit edilen 8 adet hücreye havadan ve yerden saldırılarda bulundu. Bu saldırılarda toplam 16’sı sivil 53 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Ordusu’nun kayıpları ise bir ölü ve bir yaralı oldu. Operasyonun ilk günü, İsrail Ordusu Gazze şeridine giriş yaparken vurulan Çavuş Kerel Golenşin hastanede hayatını kaybetti.
Pazartesi günü Beit Hanun’daki bir kontrol noktasına yapılan intihar saldırısı sonucunda Filistinli bir bombacı hayatını kaybetti ve bir İsrail askeri yaralandı. Saldırı yapan bombacının İslami Cihat örgütünün askeri kanadı olan Kudüs Tugayı’na mensup olduğu belirlendi. İntihar saldırısı, İsrail uçaklarının Kuzey Gazze’de bir hedefi bombalamasından birkaç saat sonra geldi. Bir ana okulunun yanında toplanan ve Kassam füze rampalarını almaya gelen militanlara karşı yapılan hava saldırısı okula giden öğrencilere isabet etmiş, 16 ve 20 yaşındaki iki sivil hayatını kaybetmişti.
Operasyonun resmen bittiği salı gününde İsrail Ordusunun çoğunun geri çekilmiş olmasına rağmen iki ayrı olayda 5 kişi daha öldü. Beit Lahiya’da İsrail Ordusu ile çatışmaya giren iki militan öldürülürken, ölenlerden birinin İslami Cihat örgütünün liderlerinden Halit El Bataş’ın oğlu olduğu belirlendi. İkinci olayda ise Hamaslı milletvekili Cemile Şanti’nin evine isabet eden bir tank mermisi nedeni ile Şanti'nin baldızı ve 2 sivil öldü. Cemile Şanti operasyon sırasında İsrail Ordusunun bir camii kuşatmasına karşı kadınların bir protesto yürüyüşü yapmasını sağlamıştı. Bu protesto yürüyüşü sayesinde bir camiideki militanlar protestocuların arasına karışarak kaçmıştı. İsrail Ordusu bu olayla ilgili olarak tankın belirli bir evi hedef almadığını, üstüne açılan roketatar ateşine karşılık verdiğini bildirdi.
İsrail Ordusu tarafından operasyon sonunda yapılan değerlendirmede, Kassam füzelerinin atılması tamamen durmadıysa da sıklığının kısa vadede azalmasının beklendiği belirtildi. Operasyonun başarılı bulunması nedeni ile Gazze şeridinin güneyindeki Han Yunis ve Rafah kentlerine yönelik yeni operasyonlar planlandığı açıklandı.