Etiyopyalilarin göçü kisitlaniyor

ABD Yahudilerinden göçün ayda 150 kişiye indirilmesine tepkiNelly BAROKASABD Yahudileri, İsrail maliye Bakanlığı`nın Etiyopyalıların göçüne sınırlama getirilmesi önerisini yadırgadılar ve bu öneriyi “güvenin yitirilmesi” olarak nitelendirdiler

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Lübnan Savaşı sonrasında bütçede yapılacak kısıntılar doğrultusunda İsrail Maliye Bakanı Avraham Hirschson Etiyopya’dan aylık göçün 300’den 150’ye indirilmesi önerisinde bulundu.
Bu öneri Etiyopya göçüne maddi destek sağlayan ve aylık göçün 300’den 600’e çıkarılmasını isteyen ABD Yahudilerini oldukça kızdırdı. Etiyopya’da, ataları Hıristiyanlığı kabule zorlanmış sayıları 13.000 ile 18.000 olarak tahmin edilen Falash Mura İsrail’e göç etmeyi bekliyor.
İnsan hakları konusunda uzman bir hukukçu olan ve birkaç ay öncesine dek Kanada Adalet Bakanlığı görevinde bulunan Irwin Cotler, göç konusunda kısıntıya giden İsrail Hükümeti’ni eleştirdi. Cotler, hükümetin bu kararını utanç verici ve Yüksek Mahkeme’nin göç ve özümlemeyi cesaretlendirme kararına saygısızlık olarak nitelendirdi. Ayrıca bu konunun İsrail ile ABD Yahudileri ilişkilerine sekte vurabileceğini ifade etti.
ABD Yahudiliğinin maddi kaynak oluşturmakta en önemli kuruluşlarından Birleşik Yahudi Cemaatleri, göçü kısıtlamanın trajik bir hata olacağını duyurdu. Bu kuruluş; önceki Başbakan Ariel Şaron döneminde, 2005’in Ocak ayında, göçün ayda 600 kişiye çıkarılmasına ilişkin kararın alınması üzerine Etiyopyalıların İsrail’e uyumunda kullanılmak üzere kaynak yaratma kampanyası sürdürmekteydi.
İsrailli bazı bakanlar, özellikle Göç ve Uyum Bakanı Zeev Boim, kısıtlama önerisine karşı çıktılar ve “Hükümet göçü, hedeflerinin en başına almalı” sözleri ile görüşlerini belirttiler. Maliye Bakanı Avraham Hirschson’un bu öneriyi getirdiği kabine toplantısında Güvenlikten Sorumlu Bakan Avi Dichter, önerinin zamansız yapıldığını ileri sürdü, ABD Yahudilerini kastederek,“Şimdi onları küstürme zamanı değil, tam tersine teşekkür etme zamanı” dedi.