Polis eşcinsel yürüyüşüne izin verecek mi?

Bugüne kadar dört kez yapılan yıllık yerel geçit her yıl binlerce katılımcıyla gerçekleşiyor. Fakat artan halk muhalefeti ve şiddet tehlikesi nedeniyle Kudüs polisi gelecek ay yapılması planan eşcinsel gösterisi için verilen iznin yeniden değerlendirileceğini bildirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
10 Kasım günü gerçekleştirilmesi için izin verilen eşcinsel geçidi, şiddet tehlikesi ve yoğun muhalefet sebebiyle yeniden gözden geçiriliyor. Etkinlik, yazın yapılması planlanan ancak Lübnan Savaşı sebebiyle iptal olan uluslar arası eşcinsel geçidiyle benzer münakaşalara sebep oldu.
Eşcinsel geçide karşı gelişmekte olan muhalefet, etkinliği dünya üzerindeki milyonlarca inançlı insana yapılmış kasti bir hakaret ve tahrik olarak gören Muhafazakar Ortodoks Ravlar, Müslümanlar ve Hıristiyanlar’ın inançlar arası olağandışı bir koalisyon oluşturmasına da sebep oldu.
Geçidin destekçileri ise, şehir sakinleri arasında azınlık olmalarına rağmen, ifade özgürlüğünün Kudüs’te böyle bir etkinlik gerçekleştirilmesini mümkün kıldığını ve bunun hoşgörü ve çoğulculuğun sembolü olduğunu savunuyor.
Etkinliğin yerel organizatörleri iptal etmek zorunda kaldıkları iki uluslar arası geçidin üzüntüsünü taşırken, polisi gösteriyi onaylamaya zorlaması için Yüksek Adalet Divanı’na başvurdu. Buna karşılık etkinlik karşıtları, geçidin kamu güvenliğine ve barışa tehdit oluşturduğunu gösterme çabasıyla polisi büyük çaplı kitlesel bir protestoya karşı uyardı.
İsrail parlementosu Knesset’in İçişleri Komitesi’nde gerçekleşen şiddetli müzakereler sırasında Shas Partisi Lideri Eli Yishai, “Bu benzeri görülmemiş muhalefet, halkın iyiliği ve güvenliğinin ifade özgürlüğünden daha ağır bastığını göstermek için yeterlidir.” dedi. Meretz milletvekili Ran Cohen ise “Kudüs’te belli bir kamuoyunu reddetmek isteyenler, Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak reddetmiş olur” diyerek bu görüşe karşı çıktı.
Siyasi yelpazenin çeşitli yerlerinden yaklaşık 70 milletvekili geçide karşı oluşturulan dilekçeyi imzalarken, konu hakkındaki tartışmalar aşırı milliyetçiler, haridiler ve Arap partileri arasında nadiren görülen bir ittifakın oluşmasına sebep oldu.
Kamu güvenliği kaygısıyla gösteriyi yasaklama yetkisine sahip olan Kudüs polisinden bir temsilci sorunun etkinlik tarihine yaklaşıldığından yeniden gözden geçirileceğini söyledi. 
Bugüne kadar dört kez yapılan yıllık yerel geçit her yıl binlerce katılımcı toplarken çok kez tartışmalara sebep olmuş ve böyle bir etkinliğin “kutsal” şehir için uygunsuz olduğuna dair belediye ve şehir sakinlerinden oluşan yadsınamayacak kadar geniş bir grubun tepkisiyle karşılaşmıştı. Şehirde en son gerçekleştirilen geçit, aşırı dinci bir saldırganın üç katılımcıyı bıçakla yaralaması sonucu şiddetle sonuçlanmış, saldırgan 12 yıl hapse mahkum edilmişti.