Knesset`te tartişmali kanun tasarisi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert geçtiğimiz pazartesi sabahı düzenlenen dışişleri kurulu toplantısında İsrail Güvenlik Güçleri`nin, Hamas`ın harekatlarına karşılık Gazze`deki operasyonlarını genişleteceğini belirterek, bölgede çok uzun süre kalmayacaklarını ifade etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hükümete yeni giren Yisrael Beiteinu Partisi İsrail’in demokratik varlığını reddeden kişilerin milletvekilliliklerinin düşürülebileceği bir yasayı meclise sundu. Bazı milletvekilleri bu yeni yasa tasarısını ırkçı olarak nitelendirdi

Esterina Tartman’ın milletvekilliğini yaptığı Yisrael Beiteinu Partisi koalisyona girdiği gün yeni kanun tasarısını da meclise sundu. İsrail Meclisi Knesset Başkanı Dalya İtzik,  tasarı üzerindeki görüşmeyi gelecek haftaya ertelemesini istedi.
Balad Partisi sözcüsü “Neden ertelendiği belirgin değil ancak belli ki İtzik yeni koalisyonla kanun tasarısının aynı gün manşetlerde olmasını istemedi. İtzik, yasa tasarısının yeni hükümeti ırkçı ve faşist olarak temsil edeceğini biliyordu ama bunu ertelemekle gerçeği saklayamadı. Hükümet, Arapları Knesset’ten ayıklamayı hedefleyen bir partiyi hükümete soktu” dedi.
Meclis Başkanının sözcüsü, İtzik’in konuyu politik nedenlerden değil, programında zamanlama sorunu yaşadığı için ertelediğini söyledi.
Yasa tasarısına göre, “İsrail’e karşı silahlı mücadeleyi savunanlar, ırkçı kışkırtmalarda bulunanlar ya da İsrail’in demokratik varlığını reddedenler” 80 meclis üyesinin oyuyla milletvekilliğinden atılabilecek.
Yasa tasarısını sunan Yisrail Beiteinu Partisi milletvekili Tartman, komiteden yeni tasarıyı hızlı takip etmelerini istedi. Böylece kanuna, meclisin destek verip vermeyeceğini açıklamadı ancak İşçi Partisi, Likud, Balad, Meretz ve Hadaş Partileri milletvekilleri yasayı “ırkçı yasa” olarak tanımlıyor.
Hadaş milletvekili “Kanun, 1930’da 95 komünist parlamenterin kovulduğu Nazi Almanya’sı kanununa çok benziyor. Yeni hükümet üyesinin yürürlüğe koymak istediği bu tip bir yasa.” dedi.
Tartman, “Kanun Arap hukukçuları ayırmayı değil İsrail devletini küçük gören ve yok etmek isteyenleri cezalandırmayı amaçlıyor” diyerek yasa tasarısını savundu.
Tartman “Bu sabah kanun tasarısını meclisten geçirmek için çoğunluk vardı ancak ben Itzik’e saygımdan dolayı ertelenmesini kabul ettim. Anti-siyonist hukukçuların çok fazla ileri gitmesine izin verildi ve bizim de bu davranışın karşısında durabilmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.