Katsav istifa taleplerini reddetti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert geçtiğimiz pazartesi sabahı düzenlenen dışişleri kurulu toplantısında İsrail Güvenlik Güçleri`nin, Hamas`ın harekatlarına karşılık Gazze`deki operasyonlarını genişleteceğini belirterek, bölgede çok uzun süre kalmayacaklarını ifade etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav istifa isteklerini reddederek, kendine yöneltilen suçlamaların doğru olmadığını, tecavüz suçlaması dahil her konuda masum olduğunu belirtti

Devlet Başkanı Moşe Katsav söylemlerinde politik kampanyaların kurbanı olduğunu belirtiyor ve suçlamaların kendisine karşı kurulan bir komplo olduğunu vurguluyor. İsrail Başsavcısı Meni Mazuz, pazar günü yaptığı açıklamalarda araştırmalar sona erene kadar Katsav’ın kamu görevlerinden uzaklaşması gerektiğini belirtti. Başsavcı Mazuz hukuki görüşünü dile getirirken ‘Devlet Başkanının, hakkında bir soruşturma devam ederken görevde kalmasının uygun olmayacağı kanaatimdeyim’ sözleri ile belirtti.
Başsavcı önerisinin Katsav’ı istifaya zorlama gücüne sahip olmamasına rağmen, Katsav’ın uzun süredir istifasını isteyen resmi makamlar korosuna etkili bir ses katıyor.
Talebi reddeden Katsav, ‘Yetkililerin yapması gereken gerçeğin ortaya çıkması için gerekli tüm çabayı harcamak, ve medya linçini önleyerek araştırmanın sekteye uğramamasını sağlamaktır’ diye belirtti.
Polis yetkilileri iki hafta önce, Katsav ile başkanlığı ve kabine üyeliği esnasında birlikte çalışmış birkaç kadının ciddi şikayetlerine dayanarak yapılan araştırmalar sonucunda, başkanın tecavüz ve ağır seks tacizi gibi suçlardan yargılanması gerektiğini belirtmişti. 
Polis aynı zamanda Katsav’ın yolsuzluk, izinsiz dinleme, kaydetme ve diğer bazı suçlardan hüküm giymesini tavsiye etmişti. Katsav’ın halen bir polis araştırmasını saptırma ve bir görgü tanığını taciz etme suçu ile ilgili soruşturması devam ediyor. Soruşturmalar bu yılın başında, Katsav’ın eski bir çalışanının kendisini işten çıkartma ile tehdit ederek birlikte olmaya zorladığını belirten şikayeti ile başlamıştı. Polis defalarca Katsav’ı resmi konutunda sorgulamış ve kişisel belgelerini incelemişti.
60 yaşında olan Katsav, kendisine yöneltilen suçlamaları sürekli olarak reddederek politik düşmanlarının kurduğu bir komploya kurban olduğunu belirtiyor. Katsav’ın avukatı, suçlamaların hükme dönüşmesi durumunda devlet başkanının istifa edeceğini belirtti. 
Başsavcı pazar günü yaptığı açıklamada hüküm konusunda birkaç hafta daha kesin bir karar verilmeyeceğini belirtti. İsrailli bir hukuk uzmanı olan Moşe Negbi, Mazuz’un tavsiyesinin ‘Etik Güç’ taşıdığını, davayı en yakından takip eden bir yetkilinin böyle bir tavsiyede bulunmasının, elde edilen delillerin Katsav’ın aleyhine olduğunu doğruladığı yorumunu yaptı.
Başsavcılık gibi hükümetin de Katsav’ı görevinden alma yetkisi bulunmuyor. Parlamento, devlet başkanını görevden alma yetkisine sahip tek otorite. İsrail Devlet Başkanlığı büyük ölçüde törensel olmakla birlikte politikanın üzerinde birleştirici bir sembol olarak algılanıyor. Devlet başkanlığı pozisyonunun bu imajı Katsav’ın görevi bırakması gerektiği yönündeki baskıları daha da artırıyor.
Öte yandan Başbakan Ehud Olmert, çarşamba günü yaptığı açıklamada Şimon Perez’in  devlet başkanlığı için mükemmel bir aday olacağını belirtti.  Olmert’in açıklaması, Moskova yolunda iken Perez’i kızdıran, ‘Başkan politik arenanın dışından biri olmalıdır’ açıklamasından bir gün sonra geldi. Bu açıklama Perez’i olduğu gibi Knesset’te görev yapmış ve başkanlık için aday olmayı düşünen diğer politikacıların da pek hoşuna gitmedi. Olmert’in söylemlerine karşı sert tepkilerde bulunan Perez’in başkanlık için aday olmaya hazırlandığı düşünülüyor. Olmert ise bir sonraki gün yaptığı açıklamada henüz başkanın kim olacağını tartışmak için çok erken olduğunu belirterek, ‘Politik alanda başkanlığa uygun olabilecek tek bir kişi geliyor aklıma, Şimon Perez’ sözleri ile önceki demecini yumuşatmış oldu.