Haftanin İzi

Karel VALANSİ11 Eylül 2006 tarihi bir çoğumuz için beş yıl önce New York ve Washington`a yapılan terörist saldırıyı akla getirse de, bu tarih aynı zamanda Mahatma Gandi tarafından başlatılan pasif direnişin 100. yıldönümünü simgeliyor. Barışa belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, şiddet içermeyen bu direniş &#

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Afrika
- Mısır: Mısır’da iki Avrupa gazetesinin satışı yasaklandı. Fransız Le Figaro ve Alman Frankfurter Allgemenine Zeitung gazetelerinin satışı, Müslümanlığa hakaret eden yazılar yayınladıkları için yasakladı.
- Libya: Nijeryalı kişilerce kaçırılan iki İtalyan turist serbest bırakıldı. Nijerya’nın Çad sınırına yakın çölde tur ile bölgeyi gezen çoğunluğu İtalyan olan turistler 22 Ağustos tarihinde, bu bölgenin kontrolünü elinde bulunduran FARS adlı isyancı grup tarafından kaçırıldı. Amaçları bölgenin kontrolünün kendilerinde olduğunun kamuoyuna açıklanması olan grup olaydan bir gün sonra turistlerin 22sini serbest bıraktı. Grup elindeki son iki rehineyi de önceki gün Libya’da serbest bıraktı.
- Somali: Somali’li radikal İslamcılar Etiyopya’ya cihat ilan ettiler. Somali hükümetinin radikal İslamcılara karşı yürüttüğü savaşa destek veren Etiyopya, İslamcıların elinde olan Somali’nin Buur Hakaba şehrini ele geçirdi. Bu şehrin geri alınması, haziran ayında Mogadişu’yu ve ülkenin güneyini ele geçiren İslamcılara karşı Somali Devlet Başkanı Abdullah Yusuf’un ilk zaferi.

Amerika
- Mao’cu lidere ömür boyu hapis. Peru’da 1980–1992 yılları arasında süren ayaklanmaya önderlik eden Mao’cu gerilla grubu Aydınlık Yol’un lideri 71 yaşındaki Felsefe profesörü Abimael Guzman, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
- Bolivya: Bolivya’da maden baskını kanlı bitti. Bolivya’da özel sektöre bağlı maden işçileri, devlete ait bir madenin kontrolünü ele geçirmek isteyince çatışma çıktı. 16 kişi öldü, 60’dan fazla yaralı var.
- Ekvator: Ekvator yeni başkanını seçiyor. Son on yılda yedi başkan değiştiren Ekvator yeni başkanını seçmek için sandık başına geçti. 13 adayın arasında Chavez yanlısı solcu Ekonomi eski Bakanı Rafael Correa’un yanı sıra ülkenin en zengin kişisi olan merkez sağcı Alvaro Noboa dikkat çekiyor. Anketlere göre hiçbir aday %40’lık barajı aşamayacağı öngörülüyor. Bu durumda başkanlık seçimi Kasım ayındaki 2. tura kalacak.

Asya
- Gürcistan: Gürcistan-Rusya casus gerginliği sürüyor. Gürcistan’ın, 4 Rus subayını casusluk iddiasıyla tutuklaması üzerine iki ülke arasında başlayan gerilim, subayların serbest bırakılmasına rağmen sürüyor. Rusya’yı etnik temizlik yapmakla suçlayan Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Rusya’yla diyaloga hazır olduklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, Gürcistan’a karşı savaş açmayacaklarını, ancak ekonomik baskıyı sürdüreceklerini söyledi.
- Rusya: Rusya ikinci suikast ile sarsıldı. Kremlin yönetimine yönelik eleştirileriyle tanınan gazeteci Anna Politkovskaya’nın uğradığı suikastın ardından ülkenin en büyük ikinci bankasının güney Moskova bölge müdürü de silahlı saldırıda öldürüldü. Bu durum Ruslarda 90’lı yıllardaki karanlık günlerine geri dönüleceği endişesini yarattı.
- Kuzey Kore: ABD’den yeni Kuzey Kore tasarısı. BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’yi nükleer denemesinden ötürü kınadı. Konsey, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesine karşı vereceği yanıtı belirlemek için görüşmelere devam ediyor. ABD ise Rusya ve Çin’in çekincelerini gidermek için yeni bir tasarı gündeme getirdi. Bu tasarı Kuzey Kore’ye yaptırımlar içeriyor.
Avrupa
- Birleşmiş Milletler: BM’nin yeni Genel Sekreteri Ban Ki-Moon. BM Genel Kurulu, Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-Moon’u, yeni BM Genel Sekreteri olarak resmen atadı. Kofi Annan’ın görev süresi 31 Aralık 2006’da dolacağı için Ban Ki-Moon beş yıllık görevine 1 Ocak 2007’de başlayacak. Ban Ki-Moon, Güvenlik Konseyi’nin tavsiyesi ve Genel Kurulun resmi onayını alarak oylamaya gerek kalmadan görevine atandı.
- İrlanda: Kuzey İrlanda masaya yatırıldı. Üç gün süren toplantılardan sonra İngiltere ve İrlanda, Kuzey İrlanda ile ilgili önemli bir uzlaşmaya vardı. Mart 2007’de yapılması öngörülen seçim veya referandum ile kurulacak hükümetin güç paylaşımına karar verilecek. Kuzey İrlanda politik partilerinin St Andrews olarak anılan bu anlaşma ile ilgili tepkilerinin ne olacağı henüz bilinmiyor.  
- Bulgaristan: Bulgaristan’da nükleer sızıntı. Dünyanın en riskli nükleer santralleri arasında yer alan Bulgaristan’ın Kozloduy Nükleer Santrali’nin soğutma sisteminde radyoaktif sızıntı meydana geldi. Onarım için kapalı bulunan santralin çevresindeki bölgenin izole edildiği açıkladı.

Ortadoğu
- FÖY: Kaçırılan ABD’li öğrenci serbest. Nablus’ta kaçırılan 24 yaşındaki ABD’li öğrenci Micheale Leighton Phillips serbest bırakıldı.
- Irak: ABD soruşturmayı reddetti. İngiltere Adalet Bakanlığın, ölümünden Amerikalı askerleri sorumlu tuttuğu gazeteci Terry Lloyd’un resmi soruşturmasını yürütme isteği ABD Savunma Bakanlığı tarafından reddedildi.
- İran: İran’dan Danimarka’ya tepki. Danimarka’da aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin bir toplantısında Hz. Muhammed’i bira kutusu ve nükleer bombayla tasvir eden görüntülerin bulunması İran’da protesto edildi.