İsrail`de devlet başkani istifa edebilir

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav`ın taciz suçu sebebiyle görevini bırakabileceği ve tutuklanabileceği belirtiliyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav bu sene temaüllerin tersine Knesset’in kış oturumunu açmadı. Bazı parlementerlerin Katsav’ın Knesset’e girişinde ayağa kalkmayacaklarını bildirmesi üzerine Katsav açılışı yapmaktan vazgeçti.
Katsav’ı protesto edecek parlementerler arasında Katsav’ın partisi Likud partili üyeler de bulunyor.
Geçtiğimiz Pazar günü olayı soruşturan polis timi yaptığı açıklamada İsrail devlet başkanınnın cinsel taciz, görevi suistimal , hediye kabulünde usulsüzlük suçlarıyla suçlanabileceğini bildirdi.
Katsav’ın avukatı Zion Amir , mahkemenin kararlarının Katsav aleyhine çıkması durumunda  Katsav’ın istifa edeceğini bildirdi. Amir ‘in açıklaması ile Adalet Bakanlığı’nın endişesi de son buldu. Bakanlık, kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen Katsav’ın göreveden ayrılmayacağı endişesini taşıyordu.
Bu arada son günlerde Moşe Katsav’ın sözcülüğünü üstlenen kardeşi Lior Katsav ,
suçlamaları ispat edecek herhangi bir delil olmadığını ve devlet başkanın  mahkeme kararlarını  dikkate alacağını ve mevcut durumda istifayı düşünmediğini açıkladı.
Katsav’ın karşı karşıya kaldığı en ağır suçlama turizm bakanlığı sırasındas  iki kadına tecavüz ettiği iddiası . Katsav’ın ayrıca 5 kadına da tacizde bulunduğu iddia ediliyor.