Yahudi düşmanliği ile mücadelede Türk desteği

Almanya`da yaşayan Müslümanlar arasında son zamanlarda artan antisemitizm dalgası ile mücadele etmek amacıyla bu ülkedeki Türkler KIGA adlı yeni bir oluşum kurdular. Antisemitizme Karşı Kreuzberger İnisiyatifi adındaki kuruluş Almanya`da yaşayan Müslümanlar arasında artan yabancı düşmanlığı ile mücadele etmeyi hedefliyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
1979 yılında İran devriminin önderi Ayetullah Humeyni, her yıl ramazan ayının son cuma gününde "Kudüs’ün kurtuluşu“ ve İsrail’in yokedilmesi için gösteride bulunulması çağrısı yapmıştı. O zamandan beri Kudüs gününde Tahran’da devlet tarafından örgütlenen bir propaganda yürüyüşü, Beyrut’da Hizbullah’ın askeri geçit töreni ve dünyanın dört bir yanında gösteriler gerçekleştiriliyor.
Yirmibeş yılı aşkın bir süredir Almanya’da da gerçekleştirilen bu gösterilere karşı Berlin’de biraraya gelen birçok kuruluş "Uluslararası Kudüs Günü'ne Karşı Hepbirlikte! İslamcılığa, Yahudi Düşmalığına ve İsrail’i Yoketme Tehditlerine Karşı Çağrı" yayımladı. Bu yıl Kudüs Günü’nün 21 ekim cumartesi günü gerçekleşeceği Berlin’de, gösteriyi düzenleyenler kamuoyunun son yıllardaki protestoları sonucu, Yahudi düşmanı mesajlarını kulağa ılımlı gelen sloganlarla gizlemekte olduklarına dikkatleri çektiler. Ayrıca bu yıl Hizbullah’ın Lübnan halkından aldığı tepki nedeniyle Kudüs gününde yıllardır yaptığı gibi resmi geçit ve tören düzenlemeyeceği bildirildi.
KIGA’nın kurucusu Aygan Demirel, İsrail’in Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya’da Yahudi düşmanlığının tekrar yükselişte olduğunu ancak bu kez radikal İslamcılar tarafından propaganda aracı olarak kullanıldığını belirtti. Demirel İsrail’in politikalarının eleştirilebilir olduğunu ancak bunun Yahudi düşmanlığı ve ırkçıklığa alet edilemiyeceğinin altını çizdi.
"İslamcılığa, Yahudi Düşmalığına ve İsrail’i Yoketme Tehditlerine Karşı Çağrı"yı imzalayan kurum ve kişiler, İsrail ve Filistinliler arasında sürmekte olan çatışmaya dair farklı görüşlere sahip. Fakat tümü İsrail’in varoluş hakkına yönelik her saldırıya karşı ortaklaşa tavır almakta ve barışcıl, her iki taraf için de kabul edilebilir iki devletli bir çözümü savunmakta. İran’daki rejim böyle bir çözümü engellemek için herşeyi yaparken, yalnızca sözlü olarak İsrail’i yoketmeye çağırmamakta, İsrail’e karşı girişilen intahar saldırılarını destekleyip finanse etmekte ve Hizbullah’ı roketle donatmakta deniliyor.
Çağrıya imza atanlar İran rejiminin, "kendi diktatörlüğünü sağlamlaştırmak ve iktidarını uluslararası düzeyde arttırmak için İsrail-Filistin çatışmasını - aynı zamanda Filistinlerin de alehine olarak - utanmazca kullanmakta" olduğunu vurgularken şunları ekliyorlar:
Bizler, İran rejiminin İsrail ve Yahudi düşmanı kışkırtmalarını ve aynı zamanda İran içinde ve İran aracılığı ile 27 yıldır gerçekleştirilen ağır insan hakkı ihlallerini kınamaktayız:

• 1992’de Berlin’deki „Mykonos“ restoranına yapılan saldırı ve son olarak açlık grevindeki iki tutuklunun öldürülmesi dahil olmak üzere, onbinlerce muhalifin öldürülmesi ve işkenceden geçirilmesini
• Kadınların haktan yoksun bırakılmasını ve eşcinsellerin infaz edilmesini
• Kadınlara, öğrencilere ve sendikalara uygulanan baskıyı
• İran Kürtleri ve Ahvazi Arapları gibi etnik azınlıklara yapılan baskıyı ve onların haktan yoksun bırakılışını
• Bahailer gibi dini azınlıkların baskı ve takibe maruz bırakılmasını kınamaktayız.

Açıklamada, ‘İran, bir İslam diktatörlüğüdür. Bizler, demokrasi ve insan hakları özlemi çeken ve dünya ile barış içinde yaşamak isteyen tüm İranlılar’la dayanışma içindeyiz.
Bizler aynı zamanda, müslüman inancından veya göçmen olan insanlara yönelik tüm aşağılama ve ayrımcılığa da karşı çıkmaktayız. Sözkonusu olan İslam’a karşı bir kültür savaşı yürütmek değil, islamcılığa ve din süsü verilmiş şiddete karşı ortaklaşa mücadele etmektir. Kudüs günü ve islamcı ideoloji, aynı zamanda insan haklarının evrenselliğine ve böylelikle ister İran’da, Afganistan’da ya da İsrail’de, ister Filistin bölgelerinde, Türkiye’de ya da Berlin’de olalım hepimize yönelik bir saldırıdır. Bu nedenle bizler, 21 Ekim günü Berlin’de uluslararası Kudüs gününe karşı bir protesto gösterisi yapma çağrısında bulunuyor ve bu çağrıya olabildiğince geniş destek verilmesini rica ediyoruz.’ denildi.