Olmert Sinyora`yi bariş masasina çağirdi

Rusya`nın yayınladığı bildirgede güçlü silahların ihraç edileceği fakat doğru yere teslim edilmesinin daha sıkı kontrol altına alacağı belirtiliyor. Rusya bu kararın Suriye`ye karşı alındığını da ifade ederek, Rus yapımı silahların Hizbullah ve diğer terör örgütlerine transfer edilmemesini amaçladıklar&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Meclis  açılışında İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan Başbakanını barış görüşmeleri yapmak için çağırmak istediğini açıkladı.  Olmert, Filistinlileri  İsrail ile karışlıklı görüşme sürecine başlamaları için teşvik etti.
Kışın başlamasıyla açılan Knesset’in Pazartesi akşamı gerçekleşen ilk toplantısında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile karşılıklı görüşüp, barış sürecini başlatmak istediğini açıkladı. Suriye ile de barış yapmak istediğini belirten Olmert, Suriye Devlet Bakanı Beşar Esad gibi terör yanlısı bir liderle konuşmanın mümkün olamayacağını söyledi.  Olmert, Filistinlilerle barış konusunda olabilecek her türlü karşılıklı görüşme fırsatını değerlendireceğini söyledi. 
Bu arada İsrail Ordusu’nun Güney Lübnan sınırından tamamen geri çekilmesinin ardından, kuzey sınırındaki durum iyi.  İsrail Ordusu yetkilileri, BM ve Lübnan Ordusu yetkileriyle  işbirliği yaptıklarını açıkladılar.  Geri çekilmenin ardından, İsrail süpheli hareketler için BM Barış Gücü’nden haber alacak.  Hizbullah, Barış Gücü ve Lübnan Ordusu arasında şimdiye kadar askeri bir hareket olmadı.  Hizbullah’ın bile kurallara göre oynadığı, sivil kıyafetler giyerek, silah taşımadığı bildirildi.  Bölgede 8 bin asker bulunduran Lübnan Ordusu, savaştan  kalan patlayıcı madde olabileceğinden korkarken, İsrail ise Lübnan ordusunun, araçlardaki silah kontrolü  raporlarının güvenilirliğinden şüphe ediyor.
İsrail ordusu yetkileri, uzun bir sınırı olan Suriye’yi kontrol etmenin zor olduğunu, Lübnan’ın kontrol için yeterli teknolojiye sahip olmadığını ve ülkeye hala kaçak silah sokulduğunu düşündüklerini söyledi. 
Öte yandan Lübnan Savunma Bakanı Michel al-Murr dün yaptığı açıklamada, Lübnan ordusunun Güney Lübnan’da Hizbullah’a ait olan silahlara el koyduğunu söyledi.  Gazetelerde çıkan açıklamaları teyit eden Murr, Lübnan ordusunun ilk defa Lübnan’lı bir kuvvete ait olan silahlara el koyduğunu da sözlerine ekledi.