Suriye, Perez`in Kudüs`e davetini reddetti

Rusya`nın yayınladığı bildirgede güçlü silahların ihraç edileceği fakat doğru yere teslim edilmesinin daha sıkı kontrol altına alacağı belirtiliyor. Rusya bu kararın Suriye`ye karşı alındığını da ifade ederek, Rus yapımı silahların Hizbullah ve diğer terör örgütlerine transfer edilmemesini amaçladıklar&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Suriye yönetimi Şimon Perez’in barış görüşmeleri için Beşar Esat’ı Kudüs’e davetini El-Baas gazetesi üzerinden reddetti. Gazete, Perez’in görüşme talebini İsrail’in zayıf duruma düştüğünün göstergesi olarak değerlendirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Perez’in girişimini desteklemedi

Suriye Başkanı Beşar Esat, geçen ay içerisinde çeşitli uluslararası yayın organlarına olası bir İsrail-Suriye barışı ile ilgili demeçler vermişti. Bunun üzerine İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Perez bir röportajında, Beşar Esat’ı Kudüs’e davet etti. Perez 10 Ekim Salı günü İsrail Radyosu’nda gerçekleşen röportajında, Esat’ın barış konusunda ciddi olması durumunda Kudüs’e gelmesi ve İsrail Parlamentosu Knesset’te konuşması gerektiğini söyledi. Perez “Esat ‘Knesset’e geliyorum.’ derse onu durduracak kimse var mı? ‘İsrail ile barış hakkında konuşmak istiyorum’ demesi yeterli. Ben onunla görüşürüm.” dedi.
Fakat Şimon Perez’in daveti, Suriye hükümetince basın üzerinden reddedildi. Yönetimdeki  Baas Partisi’nin yayın organı konumundaki El-Baas gazetesinin baş makalesinde hiçbir Suriye vatandaşının böyle bir daveti kabul etmeyeceği belirtildi. Gazete barışın kabul edilemeyecek protokol davetleri ile sağlanamayacağını yazdı. Makalede, Perez’in davetinin politik bir manevra olduğu, İsrail’in Lübnan direnişinin zaferi karşısında güçsüz düştüğü ve gerçekle yüzleşemediği iddia edildi.  El- Baas, 1978’de Enver Sedat’ın Kudüs’e gidip barış anlaşması imzaladığını fakat bu anlaşmanın sonucunda Arap dünyasına barış gelmediğini de yazdı.
Perez’in davetinin, İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından da desteklenmediği biliniyor. Salı günü hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Suriye’nin İsrail’i yok etmek isteyen militan grupları desteklemeyi sürdürdüğü ve Suriye ile pazarlığa oturulamayacağı belirtildi.