Moskova: Silah ticareti daha siki kontrol edilecek

Rusya`nın yayınladığı bildirgede güçlü silahların ihraç edileceği fakat doğru yere teslim edilmesinin daha sıkı kontrol altına alacağı belirtiliyor. Rusya bu kararın Suriye`ye karşı alındığını da ifade ederek, Rus yapımı silahların Hizbullah ve diğer terör örgütlerine transfer edilmemesini amaçladıklar&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Moskova’nın geçtiğimiz Pazartesi İsrail’e yaptığı bir açıklamaya göre, Rusya’dan ihraç edilen silahların ülkeden çıkış kontrolü genişletilecek. Moskova bu kararı, İsrail-Lübnan Savaşı sırasında, İsrail’in Rusya’yı Hizbullah’a silah göndermekle suçlamasından dolayı verdiğini belirtti.
Rusya’nın yayınladığı bildirgede de yetkililerin güçlü silahları ihraç edeceği ve doğru yere teslim edilmesini daha sıkı kontrol altına alacakları belirtiliyor.
Rusya ayrıca bu kararın Suriye’ye karşı alındığını da ifade ederek, Rus yapımı silahların Hizbullah ve diğer terör örgütlerine transfer edilmemesini amaçladıklarını açıkladı.
Basında yer alan birkaç habere göre ise; Rusya bu kararı geçtiğimiz salı günü Moskova’yı ziyaret eden İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e jest olarak almış olabilir.
Yaklaşık bir ay önce, İsrail-Lübnan Savaşı’nın ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktör Yardımcısı Büyükelçi Mark Sofer ile İsrail’deki Rus Büyükelçisi Arkady Milman Rusya’yı ziyaret etmişti.
Elçiler, Rus dışilişkiler ve savunma yetkililerine özellikle tank savar silahları olmak üzere Rus yapımı silahların Suriye’ye satıldığını, ardından Hizbullah’a ulaştığını ve Lübnan Savaşı sırasında İsrail’e karşı kullanıldığını belirtmişlerdi.
Yeni karara göre Rusya’dan silah alan tüm ülkeler, sıkı denetimden geçirilecek ve Rus elçileri tarafından ziyaret edilerek, başka bir bölgeye transfer edilmediği onaylanacak.
Bunun yanı sıra Olmert, Moskova’ya düzenlediği iki günlük ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergei Ivanov, Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Başbakan Mikhail Fradkov ile görüştü. Görüşmelerin ana gündemi, Rusya’nın İran ile nükleer alandaki işbirliği ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Tahran’a uygulamak istediği yaptırımlardı.
Kaynaklara göre Rusya, İran’a nükleer silahlara yönelik yardım etmediğini belirterek, bunu engellemek için tüm önlemleri alacağını ifade etti.
Görev sırasında hayatını kaybeden İsrail askerlerinin ailelerini de ziyaret eden Olmert, ayrıca Moskova Archipova Caddesi’nde bulunan ve 100. yıldönümünü kutlayan Merkez Sinagogunu da gezme imkanı buldu. Sinagog iş adamı Arcadi Gaydamak’ın bağışlarıyla inşa edilmişti.