Karşi cinsi ilk görüşte etkilemenin yollari

Batya KEBUDİ[email protected]ç yaşlanmayan bir şehir olan İstanbul her geçen gün gözüme daha da gizemli görünürken, yaşayanların trendlerinden bahsetmek istedim. Modanın merkezi olan bu şehir bir tutku, yaşanmalı… Moda bir hayat biçimi, kendine yakıştırmayı bilenin zaferi…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Modadan haberdar olmak isteyen erkekler
Son yıllarda erkek modasında gerçekleşen radikal değişim ve akımlar, medya gibi birçok sektörün erkeklere olan ilgisini de artırdı. Geçtiğimiz yıl polemiklere neden olan 'metroseksüel' erkek imajından sonra şimdi de 'überseksüel' erkek imajı medya sahnesinde yerini aldı. Şimdilerde, 'überseksüel' erkek imajı  için kadınlara ilgi ve saygı duyan, otomobil, motor ve futbol delisi olan, bira içen bu erkeklerin, aynı zamanda estetik kriterlere sahip olduklarını, alışveriş yaparak modayı takip ettiklerini ve vücut hatlarını ortaya çıkaran giysileri, en 'erkeksi' şekilde taşıyabildikleri iddia ediliyor.
Yeni erkek konseptinde, ceket ve pantalonlar vücuda en yakın şekliyle çiziliyor. Omuzlar hafif vatkalarla daha erkeksi bir forma bürünüyor. Bel ve kalça kısmı tamamen oturtularak hatlar belirginleştiriliyor. 1970'li yılların atletik ancak abartısız erkek imajının 2006 versiyonu demek mümkün.
Kaban, blazer gibi fonksiyonel erkek giysilerinin dönüş yaptığı 2006 kış sezonunda iki ve göğüse doğru düşürülmüş üç düğmeli ceketler ön plana çıkıyor. İnce yünlü kumaşlar, saten parlaklığındaki yünlüler ve kaşmir kumaşlar moda olacak. Rengârenk gömlekler de gözde. Favorim, lila… İnce kaşmir mantoları mutlaka almalısınız. Söylemedi demeyin!
Klasik kabanlardan esinlenerek yeniden çizilen spor giysiler, kalın kanvas kumaşlar ve kadife gibi yeni versiyonlarla tasarlanıyor. Balıkçı yaka veya kapüşonlu trikolar, gömleklerde olduğu üzere lila, gri, beyaz, mavi gibi renklerde tasarlanmış. Duffle-coat ise genelde yıkamalı fitilli kadife kürk astarlı kalın koton kumaşlarla çıkıyor karşımıza.
Son dönemlerde, ünlü tasarımcıların ısrarla sundukları bilezik, kolye gibi takılar, ilginç çanta ve pabuçlar ilgi görüyor. Paris, Londra ve New York gibi şehirlerdeki büyük mağazalar aksesuvar reyonları açıyor. Bu nedenle ben de aksesuvarsız olmaz  diyebiliyorum artık!
Bu kış artık siz de “vintage” yani eski yılların görüntüsüne bürünmeye başlayacaksınız… Gömleklerin kesimleri daralıyor, yakaları küçülüyor, kravatlar inceliyor! Eski filmlerdeki takım elbiseli erkekleri hatırlayın…Aynen öyle olacaksınız! Son trendleri takip eden erkekler bu dar kesim ve küçük yakalı gömleklerini ince kravatlarıyla kullanacaklar. Spor bgörünüş için altına eskitilmiş bir jean çekecekler! Bu sezonda küçük yaka, dar kesim gömlek ve ince  kravat edinin.

Modayı takip eden kadınlar
Abartı ve detaylardan uzak minimalist bir sezon kapıda bizi bekliyor. Süslemelerin, nakışların ve her yerde kullanılan mücevherlerin yerini kıyafetlerde net çizgiler, sade kesimler, geometrik baskılar alıyor. Cesur desenler, kalın kemerlerle belirginleşen beller, siyah taytlar ve buna eşlik eden bol, hareketli kazaklar…Bu sezonu birkaç kelimeyle özetlemek gerekirse, kat kat kıyafetler, trikolar, daracık pantolonlar, bol ve uzun üstler, Napolyon tarzı ceketler sizi bekliyor.
En sık sorulan sorudur, bu sezon ne renk moda olacak? Bu kış renkler biraz daha karanlık, sezonun en sık görülecek renkleri siyah, beyaz, gri tonları ile birlikte canlı parlak bir kırmızı.  Metalik lameler ve doreler de hala revaçta.
Sonbahar ve kış modasında özellikle altlarda belirgin siluetlerle vücut hatlarını ortaya koyan kesimlere rağmen cici kız görüntüsünden uzak bir görüntü sizleri çağırıyor.Sonbaharın en belirgin trendlerinden biri daracık siyah taytlar bol uzun süveterlerle, kalın örgü hırkalarla birlikte kullanılacak. Ama dikkat, eğer incecik bir vücudunuz yoksa, ya da bacaklarınızı sergilemek istemiyorsanız tayt yerine pantolonlarla trikolarınızı kullanın. Hareketli, bol üstlerle katlı giyimi uygularken de fazla ağır bir görüntü oluşturmamaya dikkat etmek lazım. Triko hırkalar içine giyeceğiniz daha açık renklerde V yaka bluzlarla olduğunuzdan toplu görünme riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Ya da ince belinizi vurgulamak için bu kış da tamamlayıcı bir aksesuar olarak vitrinleri süsleyecek kalın kemerlerden edinebilirsiniz. Kemerinizi ister hırkanızın üstünden takın, ister belinizi daha da ince göstermek için önünü açık bıraktığınız hırkanızın içine giydiğiniz bluzun üstünden takın. Kış aylarında boynunuza dolayacağınız uzun atkılarda katlı giyimin tamamlayıcısı olacaklar.
Pantalonlar paçalara doğru iyice daralarak iniyor, jean pantolonlarda da hakim olacak bu kesimlerde kışın modası koyu renkli yıkamalar, ve yükselmeye başlayan beller. Bu dar pantolonları babetlerle ya da bilekte biten botlarla kombinleyin. Artık düşük beller, rafa kalkıyor. Beller yükseliyor, moda seksi değil, erkeksi bir görünüm alıyor. Düşük bele olan ilgiyi dikkate alan markalar elbette koleksiyonlarında bu tarz pantalonları da unutmamış, her ne kadar bu sadakati sona erdirmeye çalışsa da, keskin geçişler yapmaktan kaçınıyor.  Karın bölgesinden şikayeti olanlar yüksek giymemeyi tercih edebilir. Kalçası geniş olanlar için ise düşük bel ve dümdüz inen modeller ideal. Kalın bacaklılara kapriden uzak durmalarını öneririm. Daha çok pantalon hakimiyeti olsa da balon etek modası hızla hayatımıza girecek. Balon eteklerle bluzlarınızı içeri sokarak belinizi ön plana çıkarmayı unutmayın.
Elbiselerde de kemerli beller ve kurdeleler hala moda. Trikolar elbiselere de çok rastlayacaksınız. Ancak triko elbiseler fazlalıkları kamufle etmede pek başarılı sayılmazlar. Geometrik desenler, yeşilli ve kırmızılı ekoseler ve kareliler de eteklerde olduğu kadar elbiselerde de karşımıza çıkacak, şaşırmayın.
Erkeksi bir görüntüden yanaysanız yelekli ve kravatlı stiller hala moda. Daracık yeleğinizi yüksek yakalı bir gömlek ve bol kesimli dökümlü bir pantalonla birlikte giyin. İsterseniz üstünüze kısa dar kesimli bir ceket ekleyebilirsiniz.
Kıyafetler sadeleşirken aksesuarlar göz alıcı ihtişamını koruyor bu sezon. Çantalar yazın olduğu gibi hala büyük, parlak rugan, kürk, leopar desenleri, timsah derisi, yılan derisi gibi lüks dokunuşlarla kıyafetleri zenginleştiriyor. Metalikleri de unutmayın.


Batya’nın önerileri:
- Duyduk duymadık demeyin Google sakız çıkartmış! Son trendler arasında google storelar‘da  satılan Google marka sakız çiğnemek var. Van Gogh tarzı Google logosuyla süslenen pakete sahip olmak isteyenler tarafından kapış kapış satılıyor.
- Siyah etek&pantolon/Ceket Takım mutlaka edinin. Her türlü davete giderken kurtarıcınız olacak. Balizza’nın yeni sezonu Fashion TV defilesinde tanıttı. O defilenin ardından Balizza tasarımlarını sıkı sıkıya takip edin derim…
- İç giyimin öncü firması Laura Baresse, yeni sezonda  dantelli ve işlemeli sütyenlere farklı bir anlayış getiriyor. Alacağınız iç çamarını birbirinden şık kıyafetlerle bütünleyebilmeniz artık mümkün. El yapımı Swarowski taşlarla özel olarak tasarlanmış iç çamaşırını meraklılarına sunuyor. Ürünlere www.laurabaresse.com  adresine tıklayarak satın almak mümkün.
- Tasarımcı Gamze Saraçoğlu’nun yeni sezondaki önerilerine bakmadan birşey almayın. Günlük giyimin yanı sıra houte couture’de de adından söz ettiyor.
- İnanılmaz bir şekilde üzerinize oturan jean modası var. Kanyon’da yeni açılan G-Star bu modanın öncülerinden…
- Ne olursa olsun, nereden olursa olsun bu sezon mutlaka siyah boğazlı trikonuz olsun, hem de en güzelinden…
- Son dönemde her yerde karşımıza çıkan Ves deri yurt dışından getirdiği yabancı firmalarla yeni seçenekler sunuyor. Bu sezon Steve Madden’den topuklu siyah ayakkabı edinin, leoparlısını da öneririm. Seçim size kalmış …
- Kanyon’daki Bang Crafts bu sezonun keşfedilmesi gerekenlerinden... Kendi tasarımları takılarıyla, farklı fiyat seçenekleriyle, herkese ve  her keseye göre olmanın özelliğini koruyor. Şıklığınızı bütünleyecek tek şey aksesuarınızdır, deneyin.
- Swatch saatleri çıkardığı altın rengi modeliyle ilgi çekiyor, siz de bir bakın hoşunuza gider. Ne de olsa o da eşsiz bir aksesuardır.