Kimya Nobel`i, Prof. Kornberg`in

Stanford Üniversitesi`nden Prof. Roger David Kornberg 2006 Nobel Kimya Ödülü`ne layık görüldü. Prof. Kornberg her yıl dört ay süresince Kudüs İbrani Üniversitesi`nde konuk öğretim üyesi olarak ders veriyor ve araştırmalarını sürdürüyor

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bu yılki Nobel Kimya Ödülü, Stanford Üniversitesi’nden ABD’li Roger David Kornberg’e verildi. 59 yaşındaki Yahudi bilim adamı, genlerin içindeki bilginin hücrenin protein üreten parçalarına nasıl kopyalanıp aktarıldığına ışık tutan çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü.
Genetik bilgilerin nasıl kopyalandığını bilmek, kök hücrelerin diğer hücrelere nasıl dönüştüğünü anlamak açısından büyük önem taşıyor. Çünkü bilim adamları kök hücrelerden yararlanarak laboratuar ortamında yedek organ üretilebileceğini belirtiyorlar.
Prof. Kornberg’in bugün 88 yaşında olan babası Arthur Kornberg de yine genetik üzerine yaptığı araştırmalarıyla 1959 yılında Nobel Tıp Ödülü’ne sahip olmuştu. Babasından 47 yıl sonra bu ödülü almaya hak kazanan Prof. Roger David Kornberg, babası ile birlikte Stockholm’e giderek ödül törenine katılmıştı. Kornberg ve babası, Nobel Ödülü alan altıncı baba-oğul oldu.
Prof. Roger David Kornberg, Stanford Üniversitesi’nde 50 kişilik bir araştırma ekibinin başkanlığını yapıyor. New York’lu bir Yahudi ailesinin oğlu olan bilim adamının İsrailli eşi Prof. Yahli Lorch da araştırma ekibinin üyelerinden biri. Prof. Kornberg yirmi yıldır Kudüs İbrani Üniversitesi’nde eğitim verdiği ve araştırma yaptığı için, ailece senenin dört ayını İsrail’de geçiriyorlar. Kudüs’ün Rehavia semtinde kiralık bir dairede yaşayan Kornberg çifti bir kız, bir de erkek çocuk sahibi. Her yıl öğrenimlerinin ilk iki ayını Kudüs’te gören çocuklar, okullarına ABD’de devam ediyorlar.
Halen İsrail’de bulunan Prof. Yahli Lorch, eşinin Nobel Ödülü’nü kazanmasına ilişkin duygularını, “Eşim Kipur bitiminde, Paris üzerinden ABD’ye gitmek üzere Kudüs’ten yola çıktı. Bu güzel haber ona ulaştığında yorgun ve uykusuzdu. Ama tabii ki çok sevindi” sözleri ile dile getirdi.
Geçmiş yıllarda Prof. Roger David Kornberg’e, Kudüs İbrani Üniversitesi’nden daimi kadroya katılması birkaç kez teklif edildiyse de bilim adamı her seferinde İsrail’de bilimsel araştırmalara ayrılan bütçenin ABD’nin bu konuya ayırdığı bütçeye yaklaştığında bu teklifi düşüneceğini söyleyerek kibarca reddetti.
Prof. Kornberg’in eşi Prof. Yahli Lorch; “Onun Nobel Ödülü’nü alması belki İsrail hükümetini bilimsel araştırmalara gereken önemin verilmesi gerektiği yönünde düşünmeye yönlendirir. Roger çok yetenekli bir ekiple çalışmasına rağmen, ABD böyle bir yatırım yapmasaydı, bu olumlu sonuca varılamazdı” dedi. ABD, Prof. Kornberg’in başkanlığını yaptığı bilimsel araştırma merkezine her yıl 1.3 milyon dolarlık bir bütçe ayırıyor.
“Kendimi hatırladığımdan bu yana bilime ilgim vardı” diyen Prof. Roger David Kornberg, ödülünü 10 Aralık’ta Stockholm’de gerçekleşecek törende alacak.