ABD Yahudileri`nden Darfur`a yardim

Altı ay kadar önce Darfur halkına yardım etmek üzere hükümeti müdahale etmeye çağıran ABD Yahudileri geçtiğimiz günlerde sokaklara dökülerek bir gösteri düzenlediler.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

New York’taki Central Park’ta gerçekleşen gösterinin amacı uluslararası kamuoyunun ve BM Genel Kurulu’na katılacak ülke temsilcilerinin dikkatini çekmekti. Bu gösteriye gösterdikleri yoğun katılımla ABD Yahudileri, “Save Darfur” sloganı altında yürütülen kampanyanın itici gücü oldukları gerçeğini açıkça ortaya koydular. Bu sloganın başlığı altında hazırlanmış büyük boyutta afişler, yaklaşık bir yıldır ABD’nin dört bir yanındaki sinagoglarda yer alıyor.
Sudan taşrasında, Janjaweed Müslüman radikallerinin hükümetin desteği ile kabilelere karşı sürdürdüğü kıyım sonucunda bugüne dek 400.000 kişi yaşamını yitirdi, bir milyon insan evsiz barksız kaldı.
İnsan hakları savunucuları ve ırkçılığa karşı uluslararası kuruluşlar dışında dünya kamuoyu 21.yy’da yaşanmakta olan bu insanlık dramına nedense uzun zaman duyarsız kaldı. ABD Yahudileri cemaat merkezlerinde ve federasyonlarında düzenledikleri toplantılarla insanların ilgisini çekme çarelerini aradı. Nisan ayında Washington’da düzenlenen Darfur’a yardım amaçlı gösteriye 75.000 kişi katıldı.
ABD Yahudi ileri gelenleri Darfur’a yardımın insani boyutunu ortaya koymaya çalışırken, diğer dinlerin ve etnik grupların temsilcileri ile işbirliği ortamı yaratarak Darfur sorununun sadece Yahudilerin ilgi alanına giren bir konu olmaktan çıkarmaya çalıştılar. Çünkü Darfur’a yardım kampanyasının başını çekenler, Sudan hükümetinin Yahudi cemaatlerinin bu işe karışmış olmasını şüphe ile karşılayacağının, dolayısı ile Batı’nın Darfur halkını korumak üzere bölgeye barış gücü askerlerini yerleştirme çabalarına kulak asmayacağının bilincindeler. Bu nedenle Yahudi toplumu ileri gelenleri Hartum’dan olumsuz bir tepki alma tehlikesine karşı Darfur’a yardımın tüm ulus ve dinler tarafından desteklenip yürütülmesini arzu ediyorlar.
ABD Hükümeti’ne ve BM’ye çok geç olmadan harekete geçme konusunda baskı yapan kişiler arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Elie Wiesel ve Hollywood’un ünlü yıldızı George Clooney de var. Bir Holokost Kurtulanı olan Elie Wiesel BM’de yaptığı konuşmada ilgililere şöyle seslendi: “Ben bir Yahudiyim ve bu nedenle Darfur’daki kurbanların hissettiklerini hissedebiliyorum. Bir zamanlar kendimi terk edilmiş hissetmiştim. Böylesi acıları önlemek üzere kendimi vakfetmemin sebebi budur. Bu insanlar güçsüz. Bizler ise güçlüyüz ve bu gücü kullanmamız gerekir. Biz haykırmaya devam edeceğiz.”

İngiltere’de dinlerarası dua
İngiltere’deki sinagogların cemaatleri de Batı Sudan’ın Darfur bölgesinde süregelen katliamın engellenmesi için başlatılan mücadeleye destek verdi. İngiltere Başhahamı Jonathan Sacks’ın, Reformist ve Liberal sinagogların temsilcileri, Müslüman ve Hıristiyan dini temsilcileri ile birlikte Darfur için dinlerarası bir duaya katıldılar.
Darfur katliamını durdurmayı amaçlayan etkinliklerden biri de Londra’daki Sudan Elçiliği önünde gerçekleştirilen protesto gösterisiydi. Bu gösteriye bazı Holokost Kurtulanları’nın katılması da dikkat çekti.