Esad “savaş olabilir” dedi, İsrail ‘tehdit` olarak yorumladi

Suriye Devlet Başkanı Esad, ülkesinin İsrail`e karşı kendini savunmaya hazır olduğunu, fakat barış içeren bir çözümden yana olduklarını belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad, İsrail ile kalıcı bir barış sağlanmadığı sürece savaşın herzaman muhtemel olduğunu belirtti. İsrail, Esad’ın bu sözlerini tehdit olarak yorumladı.
Arap kaynaklı gazetelerde yer alan demeçlerinde Esad, ‘Prensipte İsrail’in agresif saldırılarına herzaman hazırlıklı olmalıyız. İsrail’in askeri gücünü ve Amerika tarafından desteklendiğini hepimiz biliyoruz’ dedi. ‘Hazırlıklı olmalı mıyız, olmamalı mıyız gibi bir soru bizim için tartışma konusu bile olamaz, biz herzaman hazır olmalıyız’ diye sözlerine ekledi.
Suriye Devlet Başkanı, İsrail’i 2001 yılında Ariel Şaron’un başa gelmesi ile  Ortadoğu Barış sürecini sona erdirmek ile suçluyor. "Bu durum yakın gelecekte barış olmayacağı anlamına geliyor. Eğer bir ortamda hem barış hem savaş mevcut değilse, ya savaş çıkacak ya barış olacaktır’ diye sözlerine ekledi. Esad ile yapılan bir başka röportajda, toprak değişimi karşılığı barış görüşmelerinin devam ettiğini görmek istediğini belirtti.
Suriye ve İsrail arasındaki barış görüşmeleri, Şam’ın İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmesini istemesini takiben donmuştu.
‘İnsanlar ülkelerini amansızca savunmalıdır’ diyen Esad, ‘Fakat Suriye’de biz ağır bir bedeli olmayan barış sürecinin daha ideal bir çözüm olduğunu düşünüyoruz’ açıklamasını yaptı.
Suriye İstihbarat Bakanı Mohsen Bilal ülkesinin muhtemel bir İsrail saldırısını göz önünde bulundurduklarını belirtti. ‘Suriye tüm ihtimallere ve İsrail’in Lübnan’daki başarısız saldırganlık girişimlerinden sonra oluşturduğu düşmanca planlara karşı hazırlıklıdır’ dedi.
Adını açıklamayan kıdemli bir İsrail hükümet yetkilisi, İsrail’in Suriye’ye savaş açmak gibi bir planın var olmadığını belirtti. ‘Bizim Suriye ile askeri bir çatışma başlatmaya hiç niyetimiz yok. Suriye Başkanı’nın sürekli olarak savaştan bahsediyor olması gerçekten endişe verici’ şeklinde bir yorum yaptı.
İsrail Yedek Askerler Komutanı Amos Gilad askeri radyoda yaptığı açıklamada, ‘Esad’ın açıklamaları ciddiye alınmalıdır. Bu tarz, açıklamaları çok dikkatli incelemek gerekir. Uzun dönemde Esad’ın açıklamaları büyük önem taşıyacak, fakat şu an için hiçbirşeyi değiştirmiyor. Açıkça bir tehdit olduğunu söyleyemeyiz’ dedi.
Pazar günü askeri radyoda yaptığı açıklamada Amos Gilad, İsrail’in Suriye ile bir çatışmaya girme veya Suriye sınırında askeri hazırlıklarını artırma gibi bir eğilimleri olmadığını belirtti.
İsrail son haftalarda Suriye’nin barış çağrılarına benzer şekilde cevap vermiş, ve öncelikle Şam yönetiminin Hizbullah ve Filistinli Hamas gibi militan gruplara olan desteğini kesmesi gerektiğini belirtmişti.
BBC’de yayınlanan kapsamlı röportajında Esad, Suriye’nin İsrail’e karşı 34 gün savaşan Hizbullah militanlarına askeri yardım değil, sadece politik destek önerisinde bulunduklarını belirtti.
Suriye lideri uluslararası toplum ile birlikte, yeni silahların militan gruplara ulaşmasını engellemeye yönelik çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Esad, Suriye’ nin  ‘tarafsız bir arabulucu’ sağlanması durumunda İsrail ile görüşebileceğini de sözlerine ekledi. BBC Newsnight programına verdiği demeçte Esad, görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu fakat iki tarafın da aynı yönde ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Esad, Başbakan Ehud Olmert’in de barış görüşmelerine devam etmeye istekli olduğunu duymayı beklediğini, fakat bu hükümetin barış yolunda ilerleyebilecek kadar güçlü olup olmadığını bilemediklerini belirtti. Esad, Olmert’in Lübnan savaşı sırasındaki performansından dolayı  halk üzerindeki popülaritesini kaybettiğini düşünüyor.
Esad sözlerine devam ederek İsrail’in barış istekliliğini sorgularken, barışı gerçekleştirme gücünün İsrail’de değil, Washington’un elinde olduğunu belirtti.
Esad, Birleşmiş Milletler  ve Avrupa Birliği ile destek sağlayan Washington’un arabulucu rolünü üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Şu ana kadar Amerikanın böyle bir rol oynama isteğini gözlemlemedik” dedi.
ABD tarafından teröre devlet desteği veren ülke olarak görülen Suriye, İsrail tarafından 1967 yılında alınan Golan Tepelerini geri almanın yollarını arıyor.
Suriye’nin Hizbullah ile ilişkisine ilişkin Esad, Hizbullah’ın terörist olarak etiketlenmesinin yanlış olduğunu, örgütün arkasında ciddi halk desteğinin bulunduğunu belirtti.  Hizbullah’a, Suriye’den silah alması konusunda yardım ettiniz mi sorusuna ise Esad; “Hayır,  Biz onlara sadece politik olarak yardım ettik” cevabını verdi.  Esad, Birleşmiş Milletlerin Hizbullah’ın yeni silahlara ulaşmasını engelleme bildirisini desteklediklerini belirterek, “Biz başka bir savaş olmaması için bunu destekleyeceğiz” dedi.
Esad, Batı’nın Suriye’yi Ortadoğu’daki  her tür sorunda ‘günah keçisi’ yapmaya hazır olduğunu ve bu durumdan çok rahatsızlık duyduklarını sözlerine ekledi.