İsrail, Katyuşa`lari havada vurmanin yolunu ariyor

Geçtiğimiz cuma günü Filistin halkına konuşma yapan Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye, Filistin`de çıkabilecek bir iç savaşın Ortadoğu sorununu olumsuz etkileyeceğini belirterek, yönetimin birlik içinde olması gerektiğini savundu. El-Fetih yetkilileri ise Haniye`yi halkı bölücülüğe teşvik etmekle suçladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail, Hizbullah ve Filistinliler tarafından fırlatılan roketleri havadayken vurmak üzere yeni sistemler geliştiriyor. İsrail, Lübnan Savaşı sonrası Katyuşa roketlerinin önlenmesi için çalışmalarını hızlandırdı
Pazar günü alınan bilgilere göre, iki İsrailli silah firması Hizbullah gerillaları ve Filistinli militanlar tarafından kullanılan roketleri vurmak üzere minyatür roketler kullanan sistemler geliştiriyor.
İsrail’in Rafael isimli Silah Geliştirme Kurumu’nun “David’s Shield” ve İsrail Askeri Sanayisi’nin (IMI)  “Magic Shield” isimli sistemleri, gelmekte olan Katyuşa boyutundaki roketleri ve roketatarların yerlerini radar yoluyla tespit edebilecek. Roketatarlara dair bilgiler, roket mürettebatına yönlendirilecek misilleme atışları için kullanılacak.
İsrail, Hizbullah’ın İsrail topraklarına 4,000 roket attığı Lübnan savaş sonrasında, hava savunmasını desteklemek üzere çalışmalarını artırdı. İsrailli yetkililer, hava kuvvetlerinin Hizbullah’ın karadaki roketlerini vurmayı başardığını, ancak kolayca gizlenebilen ve gerillalar tarafından dağlık sınır bölgesinden atılan taşınabilir Katyuşa roketleri konusunda  başarısız olduklarını söyledi.
Gazze Şeridi’ndeki Filistinli militanlar da İsrail’in güneyine Katyuşa görünümünde yerli roketler atıyor. Bu tür roketler nadiren ciddi hasara sebep olurken, İsrailli yetkililer militanların daha iyi patlayıcı ve teknik bilgiye ulaşmaları halinde roketlerin oluşturduğu tehditin artacağını açıkladı.
“David’s Shield” ve “Magic Shield”in tasarımlarının, gelen balistik füzelerin atmosfer yüksekliğinde vurulmaları için güdümlü füzelerin kullanıldığı Arrow II isimli sistem örnek alınarak yapıldığı açıklandı. Arrow, İsrail ile İran arasında gerçekleşebilecek olası bir savaşta İsrail’in temel savunma duvarı olarak görülüyor.
İsrail basını ayrıca Savunma Bakanlığı’nın gelen roketleri havadayken vurabilen Amerikan yapımı silahlarla da ilgilendiğini belirtti.