YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKAS65 yıl sonra buluştularYıllarca birbirleri hakkında Holokost`ta öldüğü kanısını taşıyan 75 yaşındaki Hilda Shelik ve 83 yaşındaki Simon Glasberg adlı iki kardeş 65 yıl aradan sonra, geçtiğimiz günlerde İsrail`de birbirlerine kavuştular.Hilda Shelik ve Simon Glasberg adlı iki kardeşin torunları Yad Vaşem web sites

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hilda ve Simon’un ağbileri Karol Weiner, kız kardeşinin Holokost’ta öldüğünü düşünerek 1999’da Yad Vaşem’e gönderdiği bir evrakla Hilda’nın öldüğünü teyit etti. Bir buçuk ay kadar önce Hilda’nın torunları Yad Vaşem’in Holokost Kurtulanlarını arama merkezinin veri tabanında bu evrakı buldular. Oysa 1999’da yaşama veda eden Karol Weiner, yolladığı bu evrak sayesinde diğer iki kardeşin İsrail’de buluşabildiğini hiç öğrenemedi.
On binlerce Yahudi ailesi gibi bu ailenin kaderi de 1941 yılında Nazilerin kuzey Bukovina’yı işgal etmesi ile değişti. Romanya’nın Chernowitz kentinde yaşayan aile bölünmek zorunda kaldı. Hilda ablası Bertha ve iki yeğeni ile birlikte Uzbekistan’a kaçtı, ailenin diğer fertleri Romanya’da kaldı.
Tüm yaşamı boyunca Romanya’da kalan ailesinin Holokost’ta öldüğüne inanan Hilda evlenerek iki çocuk sahibi oldu, 1998’de de İsrail’e göç etti. Hilda’nın torunları Benny ve David, Yad Vaşem’in Holokost Kurbanları İsim Listesi’ne girerek genç kızlığında Glasberg soyadına sahip büyükannelerinin akrabalarının akıbetini araştırmak istediklerinde, büyük ağbi Karol Weiner’in Hilda’nın öldüğünü teyit eden evrakı ile karşılaştılar.
İnternet üzerinden arayışlarını sürdüren David, defin kuruluşlarını, mezarlıkların listelerini, Chernowitz doğumluların derneklerini araştırdığında Karol Weiner’in oğlunun izini buldu. Bu kişi David’e, Hilda Shelik’in  aile fertlerinin çoğunluğunun Holokost’ta hayatta kaldığını ve iki erkek kardeşinin Kanada’da yaşadığı haberini verdi. Böylece Simon Glasberg ile Hilda Shelik’in İsrail’de bir araya gelmeleri sağlandı.
Simon ile Hilda’nın duygusal buluşmaları sırasında Hilda, anne ve babasının 80’li yıllarda, büyük ağbi Karol Weiner’in 1999’da, diğer ağbisi Eddie Glasberg’in iki yıl önce Montreal’de öldüklerini, sağlığı yerinde olmayan Mark Glasberg’in ise halen Kanada’da yaşadığını öğrendi. Hilda şimdi kardeşi Mark’i Kanada’da ziyaret etmeyi planlıyor. Mark’ın oğlu Irwin ailesi ile İsrail’de yaşıyor. Hilda’nın birlikte Uzbekistan’a kaçtığı kızkardeşi 1970’de yaşama veda etti. Diğer kız kardeş Pepi’nin kaderi ise halen belirsiz.
Holokost sonrasında İsrail’e giden Mark ve Simon Özgürlük Savaşı’na katıldılar, 1950’de Kanada’ya göç ettiler. Geçtiğimiz günlerde Hilda’ya İsrail’de kavuşan Simon, gözlerinden yaşlar akarken, “Savaştan sonra bulabildiğimiz derme çatma bir gemi ile İsrail’e ulaştık. Amacımız kız kardeşlerimizi bulmaktı. Birbirimizi kaybedersek İsrail’de buluşmayı planlamıştık, fakat onları bulamadık” diyordu teessürle.
Ben Gurion Havaalanı’nda gerçekleşen Hilda ile Simon’un  dramatik buluşmasında 65 yılın hasreti ile gözyaşları döküldü. Yad Vaşem yetkilileri konuk ettikleri iki kardeşin öykülerini dinlediler. Birliktelikleri sırasında Simon Hilda’nın elini hiç bırakmadı, sık sık öpücüklere boğdu.'


Yale’de Antisemitizm’i Araştırma Merkezi
Yale Üniversitesi, bünyesinde antisemitizmin araştırılmasını hedefleyen bir merkezin kurulduğunu duyurdu. Yale Üniversitesi’ndeki bu merkezin Müdürü Charles Small; dünyadaki Yahudi cemaatlerinin tehdit altında bulunduğu gerçeğini göz önüne alarak böyle bir araştırma merkezinin açılmasına gerek duyulduğunu belirtti ve “Antisemitizm illetinin son zamanlarda yaygınlaşmasının nedenlerini araştırmak zorundayız” dedi. Yale Üniversitesi Antisemitizm’i Araştırma Merkezi, ilgili kişilere çağımız antisemitizminin sebeplerini ve bu olgu ile mücadele yollarını araştırma olanağını sağlarken, bu konuda seminer ve kurslar düzenlenmesine ön ayak olacak.
“Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy”nin kurucu başkanı olan Charles Small, Oxford Üniversitesi’nden felsefe doktorasını aldıktan sonra Londra Üniversitesi, Ben Gurion Üniversitesi, Tel Aviv Üniversitesi ve İbrani Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Babi Yar katliamı devlet töreni ile anılıyor

“World Holocaust Forum” tarafından düzenlenen ve 27 Eylül Çarşamba günü (bugün) Babi Yar’da gerçekleşecek anma törenine 40 ülkeden temsilcilerin katılacağı bildirildi. 1941 yılının Eylül ayında 30.000 Yahudi Babi Yar’da Naziler tarafından öldürülmüştü.
Rusya Yahudi Kongresi Başkanı Moshe Kantor tarafından geçtiğimiz yıl kurulan “World Holocaust Forum”un bu etkinliğine Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yushchenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılacak.
Forumun iki hedefi var: Holokost’un anısının korunması çabasına dünya liderlerini ortak etmek ve Yad Vaşem ve Avrupa Yahudi Kongresi’nin denetiminde bir Avrupa Holokost Eğitimi Programı oluşturmak.