HAFTANIN İZİ

Karel VALANSİİran kadar Lübnan`ın içişlerine karışan bir dış güç daha var: Suriye. 1976 yılında, Riyad Antlaşması uyarınca iç savaşı denetim altında tutmak amacı ile barış gücü olarak, Lübnan`a asker yollayan Suriye, askerlerini ancak geçen sene -yoğun uluslararası baskılar sonucunda- geri çekti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hazırlayan: Karel VALANSİ

AFRİKA

Sudan: Sudan, BM Güvenlik Konseyi’nin Darfur bölgesine BM Barış Gücü yerleştirilmesi kararını reddetti.  Sudan Devlet Başkanlığı Danışmanı Ali Tamim Fatrak, yaptığı açıklamada,  kendileri onay vermeden böyle bir karar alınmasının uygun olmadığını söyledi. Sudan'ın Darfur bölgesinde çatışmalar sonucu ölenlerin sayısının 200 bini aştığını tahmin ediliyor.
Cezayir: Internette yayınlanan yeni görüntüler bulundu. Bu görüntülerde, El Kaide yöneticilerinden Ayman Al-Zawahiri Cezayirli radikal İslamcı bir örgütün El Kaide’ye katıldığını ve amacının Fransa’yı cezalandırmak olduğunu açıkladı.
Etiyopya: Dünya Bankası, yardım alacak yoksul Afrika ülkelerinin içişlerine karışmaması ve yaptırımlarda bulunmaması konusunda birçok kez ikaz edildi. Bir gelişme kaydedilememesi üzerine İngiltere, Afrika ülkelerine yardım için Dünya Bankasına hibe edeceği 50 milyon sterlinlik yardımı dondurduğunu açıkladı. Bu yardımdan öncelikle Çad, Kongo, Etiyopya, ve Bangladeş gibi yoksul ülkeler yararlanıyor.
Mısır: Mısır’a ait bir gemi Süveyş Kanalı’nda battı. Olayda 2 kişi öldü, 6 kişi de yaralandı. Mısırlı yetkililer, tarak gemisinin batmasına bir arızanın neden olduğunu açıkladı. Mısır hükümetine en önemli gelir kaynaklardan biri olan Süveyş Kanalı, meydana gelen kaza nedeniyle kapatıldı.


AMERİKA

Küba: Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Bağlantısızlar Zirvesi’nin düzenlendiği Küba’nın başkenti Havana’da yaptığı konuşmada İran’ın işgal edilmesi halinde bu ülkeyi destekleyeceklerini açıkladı. Amerikan karşıtı söylemleri ile tanınan Chavez ayrıca, 11 Eylül saldırılarında Bush yönetiminin parmağı olduğuna inandığını açıkladı. Bu iddiası için kanıtı olmayan Chavez, “Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin uçakların çarpması sonucu yıkıldığına inanmak zor” dedi. Şili:  Şili’de 33 yıl önce Marksist Devlet Başkanı Salvador Allende’yi darbeyle devirip ülkeyi 17 yıl boyunca yöneten General Augusto Pinochet’nin kurduğu diktatörlük rejimi altında hayatını kaybedenler için, başkent Santiago’da bir anma töreni düzenlendi.
ABD: ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, İran nükleer programını askıya alana dek İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmeyeceğini yineledi. Ahmedinejad, 6 Eylül’de Bush ile BM Genel Kurulu’nda konuşmayı önermişti.
ABD: ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından kurulan Clinton Vakfı, yoksulluk, küresel ısınma ve dini gerginliklerle mücadele için 7,3 milyar dolar tutarında yardım vaadinde bulundu.


ASYA

Rusya: Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kozlov uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Kara parayla mücadelede önemli bir isim olan Kozlov’un öldürülmesinin gerisinde organize suç örgütleri olduğu tahmin ediliyor.
Rusya:  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin başarısız olması halinde, ilk kez İran’a karşı yaptırım olasılığından söz etti.
Tayland: Tayland’da geçen salı akşamı darbe yaparak yönetime el koyan ordu, siyasi partilerin tüm faaliyetlerini yasakladı. Kan dökülmeyen darbe ile hükümeti deviren ordu, yönetimi iki hafta içinde sivil bir başbakana devredeceğini ve bir yıl sonra seçime gidileceğini duyurdu.
Tayvan: Başkent Taipei’de yüz binlerce kişi, adı yolsuzluğa karışan Devlet Başkanı Çen Şui Bian’ın istifası için protesto gösterisi düzenledi.
Japonya: Japonya'yı vuran Şanşan tayfununda yedi kişinin öldü, yüz dolayında kişi yaralandı. Birinci kategorideki tayfun daha sonra şiddetini azaltarak tropik fırtınaya dönüştü.


AVRUPA

Macaristan: Başbakan Ferenc Gyurcsany’nin seçmenlere yalan söylediğini itiraf etmesinin ardından protesto gösterileri parlamento önünde devam ediyor. Koltuğunu bırakmayacağını açıklayan başbakana karşı  özellikle milliyetçiler başbakanın istifasını istiyor.
İspanya: AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, İran’ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani ile yürüttüğü görüşmelerde tüm sorunların çözülmediğini fakat önemli ilerleme sağladıklarını söyledi.
Belçika: Brüksel’de yapılan AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında dışişleri bakanları, El Fetih ve Hamas’ın Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)’de ulusal birlik hükümeti kurma planına tam destek verdi. FÖY’e yönelik yardımların yeniden başlatılması konusunda ise bir karar alınmadı.


ORTADOĞU

Irak: Enfal Operasyonu davasında savcının daha önce de taraf tutmakla suçladığı mahkeme başkanı, Saddam Hüseyin’in diktatör olmadığını öne sürdü.
Irak: BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan’ı da içeren Ortadoğu turunu ele aldığı basın toplantısında Irak işgalini, “ABD ne kalabiliyor, ne gidebiliyor” sözleriyle değerlendirdi. Annan’ın yorumuna Beyaz Saray’dan tepki geldi.
Yemen: İbb kentinde bir stadyumda düzenlenen ve 150 bin kişinin katıldığı Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’ın seçim mitinginin ardından izdiham yaşandı; 50 kişi hayatını kaybetti.
m İran: Irak Başbakanı Nuri El Maliki, İran’a ilk resmi ziyaretinde, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi. Ahmedinejad, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bağımsız ve birleşik Irak’ın bölgenin yararına olduğunu ve Irak hükümetine tam destek verdiklerini belirtti.

Asya / Afganistan
Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı General James Jones, NATO’ya üye ülkelerden,  ittifakın Taliban’a karşı olan savaşı kazanması için Afganistan’a askeri güç, helikopter ve savaş uçağı gönderilmesi gerektiğini açıkladı. Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen NATO Askeri Komite toplantısında tüm ülkeler gerekli askeri donanımın Afganistan’a yollanmasına kabul oyu kullandı. Fakat Afganistan’daki NATO güçlerine asker katkısı yapılması çağrısına aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ittifak üyelerinden beklenen destek gelmedi. ABD ve bölgedeki NATO komutanları ittifak üyelerinin bu kararına tepki gösterdi.


Avrupa / İsveç
İsveç’te yapılan seçimler ile 7 milyon seçmen 349 milletvekili ile yerel yöneticisini belirlendi. Solun kalesi olarak tanınan İsveç’te, sağ blokta yer alan Ilımlı Parti, Merkez Parti, Halk Partisi ve Hıristiyan Demokrat parti zaferlerini ilan ettiler. Genel seçimleri sağ’ın kazanmasının ardından, Başbakanlık koltuğunda 10 yıldır oturan Sosyal Demokrat Parti lideri Başbakan Göran Persson, hükümetinin istifasını sundu. Persson ayrıca Mart 2007’de Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanlığından ayrılacağını açıkladı.