İsrail Avrupa İnterpol`ünde

İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan son Lübnan Savaşı Ortadoğu`da yeni gelişmelere yol açıyor. İsrail`in en çok satan gazetelerinden Yediot Ahronot`un başbakanlık kaynaklarına dayandırarak yayınladığı habere göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Eylül ayı başlarında Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile gizli bir görü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Uluslararası Polis Ajansı İnterpol, İsrail’in katılım başvurusunu beş sene sonra  kabul ederek, İsrail’i Avrupa İnterpol’üne kattı

İnterpol sözcüsü Micky Rosenfield, İsrail’in Avrupa İnterpol’üne kabul edilmesi kararının geçtiğimiz haftasonu Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan İnterpol Genel Kongresi’nde alındığını belirtti.
Yıllardır Asya İnterpol’ü kapsamında bulunan İsrail’in birçok Asya ülkesi ile diplomatik ilişkilerinin olmaması büyük sorun yaratıyordu. Ayrıca İsrail’in uluslararası polis operasyonlarının % 70’inin Avrupa merkezli olduğunu hatırlatan yetkililer, bu kararın büyük bir başarı olduğunu söylüyor.
Kararın başvuru tarihinden beş yıl sonra alınmasının nedeni olarak, Arap ülkelerinin karara duyabileceği tepkinin Avrupa ile bu ülkeler arasındaki ilişkileri bozma ihtimali gösteriliyor. İnterpol olayına benzer olarak, İsrail Kızıl Haç’ın Uluslarası Komitesi’nde yer almak için 10 yıl mücedele etmiş ve ancak kısa bir süre önce kabul edilmişti. 
11 Eylül 2001’de meydana gelen ABD’deki terör saldırılarının ardından dünya gerçeklerinin değiştiğine değinen İsrail’in ABD Büyükelçisi Meir Rosenne, ABD, Madrid ve Barcelona’da gerçekleşen terör saldırılarının ardından Avrupalıların uluslararası terörizmle mücadele etmek için uluslararası dayanışma gerektiğini anladıklarının ve bu bağlamda İsrail’in terörle savaş tecrübesinin bu kararda etkili olduğunu belirtti.