İsraillilere göre yaşadiklari ülke güvensiz

İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan son Lübnan Savaşı Ortadoğu`da yeni gelişmelere yol açıyor. İsrail`in en çok satan gazetelerinden Yediot Ahronot`un başbakanlık kaynaklarına dayandırarak yayınladığı habere göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Eylül ayı başlarında Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile gizli bir görü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’de yapılan bir ankete göre ülke vatandaşlarının büyük bir bölümü kendilerini on yıl öncesine göre daha az güvende hissediyor. Anket, ‘Gazze’den geri çekilme’, ‘İsrailli Araplar’ ve ‘İsrail’de yaşam’ konularında da halkın görüşünü ölçüyor
İsrailliler 10 yıl öncesine göre artık kendilerini daha az güvende hisediyor. Smith Research isimli araştırma kuruluşunun Jerusalem Post Gazetesi için yürüttüğü ankete göre İsrailliler, 10 yıl önce Rabin suikatinin gerçekleştirildiği, Kudüs ve Tel-Aviv’de ard arda  intihar saldırılarının olduğu yıllarla karşılaştırıldığında, günümüzde kendilerini daha az güvende hissediyorlar. İsrail halkı, Lübnan Savaşı’nın ardından ve İran’ın nükleer gücündeki artış sebebiyle eski yıllara oranla güvenliğinden  fazla endişe ediyor.
Ankete katılanların yüzde 56’sı ülkesinin on sene önce olduğundan daha az güvenli olduğunu söylerken, %18’i daha güvenli olduğunu ve %19’u da durumun aynı olduğunu düşündüklerini söyledi. Geri kalan %7’lik kesim ise bu konuda kararsız kaldı.
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Gazze’den geri çekilmeye bakılacak olursa, ankete göre İsraillilerin görüşü oldukça değişim göstermiş. % 55’lik kesim şu anda geri çekilmeye karşı olduklarını, %38’lik kesim ise desteklediklerini belirtti. Katılımcıların yüzde 43’ü zamanında geri çekilmeye karşı olduklarını belirtirken, %48’i ise desteklemiş olduklarını söyledi. Geçen yıl yine Smith Research tarafından yapılan anketlere göre halkın yüzde 53’ü geri çekilmeyi desteklemiş, %36’sı ise karşı çıkmıştı.
Arap milletvekillerinin Suriye ve Lübnan’a ziyaretleri sebebiyle polis tarafından sorguya çekildiği hafta yapılan ankete göre, İsrailli Yahudilerin %78’i İsrailli Arap nüfusa karşı oldukça şüpheli olduklarını ve İsrailli Arapların devlete sadık olmadıklarına inandıklarını söyledi. Katılımcıların yalnızca %15’i İsrailli Arapların  ülkelerine sadık olduğuna inanıyor.
İsrail’in %75’i bugün yaşam savaşı verdiğini düşünürken, katılımcıların %23’ü ise bu görüşe katılmıyor. Sol görüşlü katılımcılar kendi aralarında bölünürken, İsrailli Arapların %75’i İsrail’in bir yaşam savaşı verdiğine inanmadıklarını belirtti. İsrail’in diğer Batılı ülkelerden daha yozlaşmış olup olmadığı sorulduğunda, %39 evet yanıtını verirken, %40 İsrail’in diğer Batı ülkelerinden daha fazla yozlaşmış olmadığını söyledi.
Katılımcıların % 45’i İsrail’i yaşamak için diğer ülkelerden daha iyi bir yer olarak görüyor. %16’sına göre diğer ülkelerle aynı, % 27’sine göre ise diğer ülkelerden daha kötü.
Anket 17ᆦ Eylül tarihlerinde 501 İsrailliden oluşan temsili bir grup üzerinde uygulandı. Anketin örnekleme hatası % 4.5 olarak belirlendi.