“Bariş istiyorsan kanitla”

İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan son Lübnan Savaşı Ortadoğu`da yeni gelişmelere yol açıyor. İsrail`in en çok satan gazetelerinden Yediot Ahronot`un başbakanlık kaynaklarına dayandırarak yayınladığı habere göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Eylül ayı başlarında Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile gizli bir görü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Suriye Cumhurbaşkanı Başer Esad Alman Gazetesi Der Spiegel’e verdiği demeçte Ortadoğu barışını desteklediğini belirtiyor. İsrail tarafı ise Suriye’nin böyle bir düşüncesi varsa, bir an önce bunu kanıtlamak zorunda olduğunu düşünüyor
Geçtiğimiz pazar günü Almanya’nın haftalık gazetesi Der Spiegel’e röportaj veren Suriye Cumhurbaşkanı Başer Esad, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ‘İsrail haritadan silinmeli’ sözlerine karşılık Suriye’nin bunu istemediğini dile getirdi.
Esad Ortadoğu’da barışın sağlanmasını istediklerini söylerken, barış umutlarının yok olması halinde savaşın tek çözüm olabileceğini belirtti.
Suriye lideri Amerika’nın Ortadoğu’daki politikasına ve 12 Eylül tarihinde Şam’daki Amerikan Elçiliği’nde gerçekleştirilen saldırıya yönelik yaptığı açıklamada, ABD’nin Ortadoğu politikasını eleştirdi. Esad saldırıyla ilgili, “Bunlar Amerika’nın Irak, Filistin ve Afganistan’daki tutumunun bir sonucu” şeklinde konuştu.
Geçen hafta salı günü ABD Elçiliği’ne saldırı düzenleyen dört kişi hayatını kaybetmişti.  
ABD ve Suriye arasındaki gerilim uzun zamandan beri devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’nin Hizbullah’ı ve Filistinli teröristleri desteklemesinden dolayı bu ülkeyi ‘terörün sponsoru’ olarak tanımlıyor.
 Esad Irak’taki savaşın Amerika’yı batağa sürükleneceğini belirterek, ABD’yi bu konuda daha önce uyardığını da sözlerine ekledi. 
Suriye Lideri Esad, İsrail ile Hizbullah arasındaki anlaşmazlıkla ilgili yaptığı açıklamada, halkın desteğini alan bir terör örgütünün silahsızlandırılmasının zor olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Hizbullah’ın arkasında halk desteği olduğu sürece bu görev imkansız. Çoğunluk bu direnişi yasal olarak kabul ediyor. Avrupalılara tavsiyem olayın köküne inmeleri yönündedir.”
Ortadoğu barışının Suriyesiz gerçekleşemeyeceğini belirten Esad, Suriye’nin amacının Filistinli mültecilerin geri dönüşünü sağlamak olduğunu söyledi.  Filistinlilerin nereye gitmek istediklerine kendilerinin karar vereceğini de sözlerine ekleyen Suriye lideri, çoğunluğun İsrail’de değil, 1967’deki sınırlarda yaşamak istediğini dile getirdi.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim konuyla ilgili açıklama yaparak, uluslararası camianın Ortadoğu sorununu çözmeye çabaladığı sürece barışın sağlanabileceğini, yönetimlerin ABD baskısına boyun eğmesi durumunda ise mücadelenin kaybedileceğini belirtti.
 
Peretz: Suriye, Ortadoğu barışına yönelik
görüşünü kanıtlamalı

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ise Esad’ın barışa yönelik yaptığı açıklamalara karşı Suriye’nin bu düşüncesini kanıtlaması gerektiğini söyledi. Peretz konuyla ilgili, “Esad’ın saldırgan açıklamaları, barış yanlısı konuşmalarıyla uyuşmuyor. Eğer Esad düşüncelerinde samimiyse, bunu Hizbullah’ı silahsızlandırarak göstermeli” açıklamasını yaptı. 
Peretz, İsrail’in Suriye’den gelebilecek her türlü provokasyona hazırlıklı olduklarını ve gereken yanıtı vereceklerini de sözlerine ekledi.  
Peretz, Suriye’nin Hizbullah’a ve Hamas’a verdiği desteği kesmesi gerektiğini belirterek, İsrail’in en yakın zamanda komşularıyla arasında barışı sağlamak için çabalayacağını ifade etti. İsrailli yetkililerin bir kısmı Suriye ile müzakere etmek için doğru zaman olmadığını düşünüyor. Ayrıca Suriye’yi Tahran ile Güney Lübnan arasında bulunan ‘terör ekseni’ olarak tanımlayan Amerika’nın da bu duruma sıcak bakmayacağı belirtiliyor.
İsrailli Milletvekili Yossi Beillin ise Suriye’nin yaptığı açıklamaların dikkate alınması gerektiğini düşünüyor. Olmert’in Şaron’un izinden giderek barışa yanaşmadığını savunan Beillin, Olmert’in tutumunda değişiklik yapmaması durumunda yeni bir savaşa neden olabileceğini kaydetti.
Bunun yanı sıra ABD Başkanı Bush, Irak’taki isyanları desteklemesinden dolayı Suriye’yi dikkate almıyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert geçtiğimiz haftalarda Lübnan’daki savaşın sona ermesiyle birlikte, Suriye meselesini açmak için doğru zaman olmadığını belirtmişti.
Savaş sırasında Hizbullah’ın fırlattığı füzeler Suriye yapımıydı. Ayrıca Şam, Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’in sığınmasına yardım etmişti. Silahların transferini sağlayan Suriye Lideri Esad bu konu ile ilgili olarak ‘bu transferi engellemek imkansız’ açıklamasında bulunmuştu.