Beni Tavla, Okey mi?

Joelle Pİ[email protected] aylarının bitmesinden sonra çoğu insanı hüzün kaplar. Her türlü duygu gibi hüzün de yüzümüze yansır ve kozmetik ürünlerin geçiremediği bir takım izler bırakır. Bu kışa daha keyifli başlamak istiyorsanız, doğal yöntemlerle vücudu sağlığa ve güzelliğe kavuşturan Ayurv

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Selim S. BENBASAT
yasam@salom.com.tr

Birkaç sene evvel  arkadaşlarınız ile aynı ortamda, internetten ve cepten bağlanarak en sevdiğiniz oyunları: Tavla ve Okey’yi, hem oynayıp, ödül kazanacaksınız hem de bu arada “chat”leşeceksiniz denseydi, herhalde şaşırırdınız – İşte Gamyun.net’in başarı öyküsü!

Sadece birkaç sene evvel, özelikle yaz günlerinde, kumsalda otururken Tavla ve Okey oynardık. Teknolojik imkanlar çoğaldıkça ve  hayatımızda internet, televizyon ve cep telefonu  önemli bir yer tuttuğundan beri, Tavla ve Okey gibi oyunlar internette bağlanarak; çoklu oyuncu ortamında - tanıdıklarımız veya yabancılarla, puan biriktirme kuralına göre oynanır oldu ve ayrıca oyun sırasında “chat”leşmeye de başlandı.
Fakat Türkiye’de; Internet’ti kullanan kişi sayısı 6 milyon iken, cep telefonu sahip olan kişi sayısı 35 milyonu aşmış durumda.  Çoklu-ortamlarda (TV, CEP ve İnternet) Tavla ve Okey gibi oyunlar oynarken zevk alabilmek için, makinaya karşı değil de gerçek insanlarla karşı yarışabilme talebini cevaplandırmak yönünde çözüm bulmak gerekiyordu.
Bazı istatistiklere göre Türkiye’de cepten satılan içerik piyasası 2 milyar ABD dolarını aşarken büyük firmalar ile küçük girişimci firmalar arasında  büyük bir  rekabet başladı; Herkes bu tatlı pastanın bir payını elde etmeye çalışıyor. Peki içerik rekabetini kazanmak için ne gerekiyor?
İnsanların oyun alışkanlıklarının yeni teknolojilere uyumlu hale gelmesi  için insanların ortak bir alana çekilmesi gerekiyordu. Bu konuda, çoklu ortamda (çok oyunculu) oyun oynamayı seven bir kitle yaratmak gerekiyordu.  Türkiyede ilk harekete geçen, Genpa grubuna ait olan, Ertel şirketi oldu. Girişimci ruhlu, teknolojiye yatkın ve yetenekli üç genç bağlı bulundukları grup vasıtası ile Gamyun Teknoloji, Tekinoks ve Bentek firmalarını da gruba kattı ve Gamyun.net Cep  fikrini öne sürdüler. Geçen hafta resmi olarak ilk kez Türkiye’de hem cep telefonundan, hem de Internet’ten bağlanan oyuncuların aynı ortama taşınması mümkün oldu.. Gamyun.net’in bu başarısı dünya çapındaki  ilklerden biri sayılır!
Türkiye’nin Internet’teki lider oyun portalı olan Gamyun.net’in, bünyesinde 1.000.000  fazla kayıtlı oyuncu var. Bu sitede  On-line oyunları; Tavla, Okey, Batak, King, Briç, Bilardo gibi oyunları oynamak mümkün. Bu yeni hizmet sayesinde, alışmış olduğumuz oyunları, hem internetten hem de Turkcell üzerinden oynamak mümkün. Cep telefonundan Gamyun’a üye olmak için telefonunuza  ABONE yazıp 2899’e kısa mesaj  atabilirsiniz. Böylelikle istediğiniz saatte cepten de oyun platformuna bağlanmabilirsiniz.
Tavla, Okey oyunlarını cebinize indirdikten sonra oynadığınız kişilerin resimlerini de görebilirsiniz ve zaman zaman düzenlenen turnuvalara katılıp çeşitli hediyeler kazanabilirsiniz. Genpa  en fazla puan biriktirenlere; son model cep telefonları; MP3 çalar ve diğer elektronik ürünleri hediye ediyor. Oyunlar çok sayıda cep telefonu tarafından destekliyor ve inanılmaz hızlı çalışıyor.
Referans website: www.gamyun.net