Ayurveda ile güzelleşin!

Joelle Pİ[email protected] aylarının bitmesinden sonra çoğu insanı hüzün kaplar. Her türlü duygu gibi hüzün de yüzümüze yansır ve kozmetik ürünlerin geçiremediği bir takım izler bırakır. Bu kışa daha keyifli başlamak istiyorsanız, doğal yöntemlerle vücudu sağlığa ve güzelliğe kavuşturan Ayurv

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ben de dahil, tanıdığım her kadın daha güzel ve daha bakımlı olmayı sever.  Bazen, özellikle de yaz aylarında güzellik uğruna ipin ucunu biraz kaçırırız.  Fırsat buldukça uzun süre güneşin altında kalır sadece daha koyu bir tenin bize ne kadar yakıştığını düşünür, koruma faktörü kullanmamıza rağmen güneşin hala cildimize, saçımıza ve sağlığımıza zarar verebileceğini unuturuz.  Bazen ise basit bir mevsim değişimi gibi bir konu için, kendimizi lüzumundan fazla üzeriz.  Yaz bence mevsimlerin en güzelidir ama, sonbahara girdiğimiz bu günlerde kendimizi üzmek ve iç enerjimizi bozmaya değecek bir sebep değildir.
Hindistan’da 5000 yıldır kullanılmakta olan ve bütünsel (ruh ve beden sağlığının  bütünlüğü) bir sistem olan Ayurveda’yı bu noktada tanıtmakta fayda var.  Ayurveda hayat anlamına gelen “ayu” ve bilgi anlamına gelen “veda” sözcüklerinden oluşur.  Sağlık, güzellik, iç huzur ve iyileşmenin birbiriyle bağlantılı olduğu bu sistemde anahtar vücudu toksinlerden arındırmaktır.  Ayurveda da iç ve dış güzellik birbiriyle bağlantılıdır, çünkü her türlü mutluluğumuz, üzüntümüz ve stresimiz yüzümüze yansır.  Ayurveda’yla içimizdeki hayat enerjilerimizi dengeleyebilir, diyet ve hayat stilimizi değiştirerek, gençleşme tedavisini uygulayabiliriz. 
Cilt bakımı
Cildimiz vücudumuzun aynasıdır.  Bunun anlamı, vücudumuzdaki bozuklukların hemen cildimize yansıyacağıdır; sivilce, erken yaşlanma, ciltte kuruluk gibi. 
Sık rastlanan cilt bozukluklarından bir tanesi deri rengindeki lekelenmelerdir.  Sağlıksız beslenme, kötü uyku ve güneşte çok kalma gibi faktörlerden oluşan lekeler ayurvedanın doğal yöntemleriyle iyileştirilebilir. 
Bunlardan evde uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem:
- Fesleğen yaprakları ve suyu karıştırarak yüzüne sürebilirsiniz
- Eğer lekeler yüzünüzde ve boynunuzda ise; beş adet bademi bir kaşık krema ve birkaç damla limonla karıştırabilir.  Bu karışımı onbeş dakika yüz ve boyunda bekletip, durulayabilirsiniz. 
Günümüzün en önemli sorunlarından biri yoğun işler, stress, gerginlik, çabuk ve yapay maddeler içeren atıştırmalar ve uyku yetersizliği yüzünden, cildimize ve suratımıza yansıyan erken yaşlanmadır.  Erken yaşlanma mucizevi bir yöntemle tedavi edilemez fakat, erken alınan bir takım önlemlerle geciktirilebilir.  Yüzünüze rendelenmiş salatalık, cildinize aloe veradan oluşan bir krem sürebilir, yüzünüze yatmadan önce badem yağı veya hindistan cevizi yağı ile masaj yapabilirsiniz. 
Saç bakımı
Deniz, havuz, güneşin etkisiyle yaz sonu saçlarımız oldukça zarar görür.  Bunun yanında stres, vitamin ve minerallerin eksikliği, kötü beslenme gibi faktörler ise saçın kepeklenmesinden, erken beyazlaşmasına kadar birçok probleme sebep olabilir.  Saç bakımı sadece kış aylarına yaklaşırken yazın verdiği hasarı iyileştirmek için değil, her zaman yapılmalıdır.  Unutmayın, saçlarınız parlarsa, siz de parlarsınız. 
Ayurveda sisteminin önerdiği bazı doğal saç bakım yöntemleri:
Eğer derdiniz kepek ise; birer kaşık hint yağı, hindistan cevizi yağı ve hardal yağını karıştırıp saç derinize masaj yapabilirsiniz.  Kepek problemine karşı ikinci bir çözüm ise; İki ölçü hindistan cevizi yağı ile bir ölçü limon suyunu karıştımak ve saçın köklerine masaj yapmaktır.
Stres, yaşlanma gibi birçok problemden doğan saç dökülmesi için beslenmenize de dikkat etmenizde yarar var; Yeşil sebzeler, salata, meyve, protein ve çeşitli tahılları düzenli olarak diyetinize katarsanız saç dökülmesini geciktirebilirseniz.  Saçınızın döküldüğünü hissederseniz, hergün badem yağıyla 10ᆣ dakika saçınıza masaj yapmak oldukça faydalıdır. 
Güzel saçlara kavuşmak için Ayurveda’nın önerdiği genel kurallar ise; mutlaka doğal bir şampuan kullanmak, beslenmeye özen göstermek ve A vitamini almak, saçlarınızı yıkadıktan sonra saç derinize, hindistan cevizi veya badem yağıyla haftada üç saçlarınıza masaj yapmaktır. 
… ve kilo vermenize yardımcı olacak doğal yöntemlerden birkaçı
- Meyve ve sebze tüketimini ve süt ürünlerini diyetinizde arttırın
- Nane, kilo vermede çok faydalı bir bitkidir.  Bol bol nane çayı için.
- Egzersiz kilo vermede beslenmenin yanında en önemli faktördür.  Yürüme ve yüzme kolayca yapabileceğiniz ve çok faydalı egzersizlerdir.
- Sabahları bir fincan sıcak suyla bir kaşık balı karıştırarak içmek, vücutta depolanan yağları enerjiye çevirdiğinden çok yararlıdır.
- Hergün havuç suyu için.
- Pilav, patates gibi çok karbonhidrat içeren yemeklerden kaçının.