İstanbul Cervantes Enstitüsü 5. yilini kutluyor

Uluslararası Sefarad Başkanları Konseyi üyesi, Amerikan Sefarad Federasyonu geçmiş dönem başkanlarından olan Leon Levy 19 Eylül günü vefat etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
17 Eylül 2001 tarihinde İstanbul’da İspanyol Kültür Merkezi hizmete açıldı. O tarihten günümüze 8000 kayıt yapıldı ve İspanyol Dili öğretmenlerine formasyon kursları verildi. Türkiye’de ilk defa kurslar, aralarında kitapların, görsel ve işitsel materyallerin de yer aldığı 10.000’in üzerinde kaynağa sahip; okurlarına posta yoluyla materyallerin de ulaştırıldığı kütüphane birimiyle aynı eğitim ortamında verildi. Enstitü yetkilisi Pablo Martin Asuero yaptığı açıklamada ayrıca bu sene Judeo-espanyol dili ve kültürüne ilişkin bir bölümün daha açılacağını belirtti.
İstanbul Cervantes Enstitüsü aynı zamanda pek çok Türk üniversiteleri vasıtasıyla, Türkiye’de bulunan Latin Amerikalı temsilcilerle işbirliğine girdi.  Pan-İspanya düşüncesiyle yola çıkan Cervantes Enstitüsü Türkiye’deki sefaradlar da dahil olmak üzere İspanya’da yer alan değişik kültür ve dilleri de tanıtma amacını da üstlendi. Bu anlamda Katalanca, Galiçyaca ve Baskça film ve kitaplara sergilerde yer verilirken, dil kursları da düşünüldü. Benzer bir durum sefaradlar için de öngörülünce Karen Gerson Şarhon, Dora Niyego gibi isimlerle judeo-espanyol kurslarına başlandı; kültürel aktiviteler düzenlendi ve kitap tanıtımları gerçekleştirildi. Önümüzdeki Kasım ayında düzenlenecek olan Beki Bardavid ve Fani Ender’in derlediği Trezoro Sefaradi’de bunların arasında yer alacak.