Leon Levy vefat etti

Uluslararası Sefarad Başkanları Konseyi üyesi, Amerikan Sefarad Federasyonu geçmiş dönem başkanlarından olan Leon Levy 19 Eylül günü vefat etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Türkiye kökenli olan ve yaşamını ABD’de sürdüren Levy’nin ailesinin kökleri  Türkiye’deki bir çok Sefarad Yahudisi gibi  İspanya’ya dayanıyor. 1905񮕕 yılları arasında Türkiye, Yunanistan ve Balkan ülkelerinden Amerika’ya göç eden Judeo Espanyol dilinde konuşan 20- 25 bin aileden biriydi.
Bu yıllar arasında ABD’ye göç  edenlerin çocukları, 2 Dünya Savaşı’na katıldılar. Leon Levy de  2 Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunda görev aldı. Savaş sonrasında  New York’ta inşaat mühendisliği yaptı, büyük bir binanın ve  inşaat şirketinin sahibi oldu. Yahudilerin İspanya’dan göçünün 500. Yılı anma törenlerinde Levy, ABD’yi temsilen katıldığı törende dünya Sefaradları adına İspanya’nın üzüntülerini belirten  plaketi kabul etti.
Geçmişinden  gurur duyduğunu her platformda dile getiren Levy, yıllarca Sefarad Kültürü ve eğitiminin sürdürülmesi  konusunda cömert bağışlarda bulundu.
Amerikan Sefarad Federasyonu üyeleri Levy’nin geniş bir vizyona ve tükenmez bir enerjiye sahip olduğunu dile getirdiler.
Levy’nin dünya liderinden, işçi sınıfında kadar farklı çevrelerden dostları vardı. Levy yaşamı süresince Sefarad toplumunun kültür ve eğitim programlarının yanı sıra İsrail’e de destek verdi.