Şaar Aşamayim Sinagogu açildi

Ester YANNİERFotoğraflar: Alberto MODİANOKemerburgaz`da Şaar Aşamayim Sinagogu 21 Eylül Perşembe günü, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto`nun katılımıyla ibadete açıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Kemerburgaz’da ikamet eden Yahudilerin taleplerini dikkate alan Hahambaşılık,  bir ibadethane  açılması için Eyüp Belediyesi’nden alınan izin sonrasında çalışmalara başladı. Mimar Rubi Asa’nın yürüttüğü bir ay süren yoğun faaliyet sonrasında sinagog, 21 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilen törenle ibadete açıldı.
Modern dekorasyonu ile dikkat çeken yeni sinagog yaklaşık 150 kişi alabiliyor.  Binanın dış ve iç cephesinde Kudüs taşını anımsatan  bir malzemenin kullanılmış olması, bu dini mekana uyum sağladı.
Törende Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Rav Yehuda Adoni, Rav Naftali Haleva, Cemaat Başkan Vekilleri Lina Filiba, Sami Herman, Başkan Yardımcıları Robert Abudara, Albert Ender, Neve Şalom Vakfı Başkanı Moiz Bahar, İstanbul’un belli başlı sinagog vakıflarının başkanları  başta olmak üzere Hahambaşılık müşavirleri, sinagogun oluşumunda emeği geçenler ve yahidler hazır bulundular.
Tören Hahambaşı Rav Haleva’nın, sinagog Gabayı Mando Siloni eşliğinde  kapıya mezuza takmasıyla başladı. 
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, sinagog açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, semtte yaşayan yaklaşık 200 ailenin   taleplerini  dikkate aldıklarını, sinagogun Vali Yardımcısı ve Eyüp Kaymakamı’nın izinleriyle açıldığını aktardı. Başkan Ovadya, genç yönetime ve katkıda bulunanlara teşekkür ederek, sinagog Gabayı Mando Siloni’ye hediyesini sundu. Daha sonra Teva’ya davet edilen Neve Şalom Vakfı Başkanı Moiz Bahar da Siloni’ye vakfı adına bir hediye sundu.
Siloni bir konuşma yaparak: “Yıllar sonra, cemaatimizde yeni kurulan bu keillanın açılışında sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Bazı hayallerin rüyalarda bile gerçekleşmesi zordur. Bizim hayalimiz işte bunlardan biriydi. Birkaç kişi bir araya geldiğimizde bilhassa Roş-Aşana ve Kipur’da,  Kemerburgaz’da  bir sinagogun eksikliğini hisseder ve yapılmasının gerekli olduğunu düşünürdük. Bu fikri geliştirir, hayaller kurardık. Bu hayalimizi gerçeğe dönüştürebilmek için araştırmalara başladık. Neticesinde bölgemizde 250 ailenin yaşadığını ve tamamlanacak projelerle çok kısa zamanda bu nüfusun daha da artacağını tespit ettik.
Bölgemizdeki Musevi cemaatini bir araya toplamak, Musevi yaşam gereklerini yerine getirebilmek, Şabat ve bayram dualarımızı yapabilmek, Tefilin,  Bar-Mitzva, Bat- Mitzva törenlerini gerçekleştirebilmek ve geleneklerimizi yaşatabilmek amacıyla bir sinagogun kurulması gerektiği fikrini Sayın Hahambaşımız Rav İsak Haleva’ya, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ve Cemaatler Başkanı Robert Abudara ile paylaştık.  Sağ olsunlar bizlere destek verip yol gösterdiler. Gerekli izinler alındı, onaylar verildi. Bizler de yer arayışına geçtik. Uzunca uğraşlar neticesinde içinde bulunduğumuz yeri kiraladık, 1 Ağustos’ta kontrat yapıldı, 15 Ağustos’ta tadilat başladı ve işte bugün bir Roş- Aşana arifesinde hep birlikte dua ediyoruz.
Sayın Hahambaşımızın sinagog için önerdiği isim olan “Şaar Aşamayim” göklerin kapısı anlamına geliyor. Bu kapının her zaman açık olması ve buranın sizlerin desteği ile dolup taşması en büyük dileğimiz.
Bu hayalimizin gerçekleşmesinde önce Tanrı’ya sonra Hahambaşına, cemaat başkanına, cemaatler başkanına,  her zaman yanımızda olan ve destek veren Rav Naftali Haleva’ya, mimarisini kısa sürede büyük özveriyle çalışarak gerçekleştiren Rubi Asa’ya, ahşap dekorasyonu gerçekleştiren Gabi Elmas ve Vedat Morhayim’e, İzak İbrahimzade’ye, bu günkü törenin dini organizasyonunu üstlenen Neve Şalom Sinagogu Vakfı’na, seudayı hazırlayan İhtiyarlara Yardım Derneği Catering ekibine ve Salute Organizasyon’dan Melih Ruso ve ekibine teşekkürler” dedi.
Siloni, kendisiyle çalışan Şaar Aşamayim Sinagogu kurucu üyeleri, Albert Asa, Alper Kohen, Cako Sucaz, Elyo Rubin, İgal Ahitov, Moris Biçaço, Nesi Eskenazi, Niso Penso, Semih Şalhoni Şuni Bilmen, Yakup Barokas,  Yusuf Kohen’e, sinagogun kuruluşu süresince destek veren eşi Şule Siloni’ye ve onun oluşturduğu Kadınlar Komisyonu’na da ayrıca teşekkür etti.
Tören, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Silvyo Ovadya, Sami Herman, Robert Abudara, Mando Siloni, Albert Asa, Rubi Asa’nın Sefer Toraları Ehal’e yerleştirmeleri, ve Şofar çalınmasıyla devam etti.
Hahambaşı Rav İsak Haleva ise sinagogun içinde oluşan tablodan duyduğu heyecanı dile getirerek başladığı konuşmasında, yeni bir “Beit Tefila” dua evinin açılmasından duyduğu sevinci dile getirdi. Tefila kelimesinin kökünün “palol” olduğunu, palol’un ise hayranlık, şükran ve ümit kelimelerini barındırdığını söyledi. “Dualarımızda Tanrı’ya şükranlarımızı, dile getiririz. İnsan ümitsiz yaşayamaz. Burada umutların gerçekleştiğini görüyoruz” dedi. Hahambaşı Rav Haleva ayrıca Şaar Aşamayim adının nereden geldiğini de yahidlere hatırlattı. 
Okunan Tefila duası sonrasında sinagogun oluşumda emeği geçenlerden    Semih Şalhon, Niso Penso, Yakup Barokas ve Nesi Eskenazi diğer kapılara birer mezuza taktılar.
Tören İYD’nin hazırladığı Seuda ile sonlanırken, katılımcılara yeni yılın tatlı geçmesi dilekleriyle sinagog kadınlar kolu tarafından hazırlanan “elma tatlısı” hediye edildi.