On adimda yeni işinize hazirlik

Sandy İPEKEREski Galata Köprüsü 12-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul Tasarım Haftası Fuarı`na (İstanbul Design Week) ev sahipliği yaptı. Tasarımın geleceği teması ile yola çıkan fuarın bu seneki sloganı gençlik, dinamizm ve yaratıcılıktı. Bir çok ünlü firmanın yanında bağımsız tasarımcılara da

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Nur ŞAUL BARAKAS

Bu kitap yola çıkmadan yapılması gerekenlerin listesi. Kendisi de bir girişimci olan Wayne McVicker, yazdığı Starting Something: An entrepreneur’s Tale of Control, Confrontation & CorporateCulture başlıklı kitabından girişimcileri bir işe başlarken yapması gerekenleri 10 madde halinde sıralıyor. Yazın, yurtdışından bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okuduğum ilgimi çeken kitaplar arasında yer aldı. Bu fikirleri sizlerle paylaşmak istedim. Kitap özetle şöyle diyor: “Eğer yaşama geçirmek istediğiniz bir iş fikriniz varsa hatta henüz bir proje üzerinde çalışmasanız bile, ileride girişimci olmak istiyorsanız, bu bilgilerden yararlanabilirsiniz.” 
Yeni bir iş yapmak için uzun ya da kısa bir planlama döneminden geçmek gerekiyor. İşte  Starting Something: An entrepreneur’s Tale of Control, Confrontation & CorporateCulture bu planlama dönemini anlatan bir kitap. Kitabın yazarı Wayne McVicker, yeni bir girişimin başarısı belirleyen en önemli olgunun “zamanlama” olduğunu savunuyor. Bu sebeple doğru zamanı beklerken yapılanlar hayati önem taşıyor. Kendisi de bir girişimci olan McVicker konu ile ilgili deneyimlerini bir kitapta toplamış.
Kendi işini kurmadan önce, finansal destek sağlayacak ortağını tam bir yıl beklediğini söylüyor girişimci yazar. Bu süre zarfından daha bir çok şey yapabileceğimi sonradan fark ettim. İşte yazara göre yapılması gerekenlerin ufak bir listesi.

1- Önce Kendi İşinizde Girişimci Olun: İş hayatı ve girişimcilikle ilgili bazı noktaları kurumsal bir çatı altında öğrenmeye çalışın. Özellikle yapılan hatalar sonucu giden sizin banka hesabınızdaki para değil de çalıştığınız şirketin parası ise.. Çalıştığınız şirkette yeni bir oluşumda yer almaya hazır olduğunuzu ortaya koyun. Özellikle de bu oluşumun liderliğini yapmaya aday olduğunuzu belirtin. Yeni bir takım oluşturun, bu takımı organize edin, piyasa araştırması ve benzeri çalışmalar yapın. İş yerinde size ödenmeyen her ek iş ve sorumluluğu üstlenin. Elde edeceğiniz deneyim para ile ölçülmeyecek kadar değerli olacaktır.

2- Para Biriktirin: Kazandığınız parayı gönlünüzce harcamak isteyeceksiniz Ama biraz sabırlı olun. Para biriktirin ve yatırıma dönüştürün ve daha sonra kazandığınız paralarla daha rahat bir yaşam sürmeyi bekleyin. Bu tavır aynı zamanda size para biriktirme ve tasarruf yapma ile ilgili de kendi girişimizde çok işe yarayacak yetenekler öğretecektir.

3- Akıllı Bir Çevre Oluşturun: Çevrenin iş yaşamında çok önemli bir olgu.  Bölgenizdeki tüm iş kuruluşlarının toplantılarına katılın. Konuştuğunuzdan daha fazla dinleyin. Birkaç toplantıya katıldıktan sonra hangi iş adamının iyi konuştuğunu hangisinin kaynak sahibi olduğunu hangisinin akıl danışmaya yarayabileceğini ve hangilerinin iyi bir çevreye sahip olduğunu anlayacaksınız.

4- Sektörü Öğrenin: Eğer halihazırda  bir fikriniz varsa iş yapmak istediğiniz sektörle ilgili olabilecek her türlü bilgiyi öğrenmeye bakın. Yer almayı planladığınız sektörle ilişikli diğer sektörlerden de birkaçını belirleyip bunlar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Böylelikle rekabetle daha kolay başa çıkabilirsiniz.

5- Girişimciliği Öğrenin:  Girişimciliğin unsurlarını, psikolojik boyutlarını öğrenmek başarı şansınızı arttıracaktır. Sizi hangi zorlukların beklediğini tahmin etmeye çalışın. Yeni şirketler için hangi önceliklerin göz önüne alınması gerektiğini iyi saptayın.

6- Kitap Okuyun: Girişimcilikle ilgili size işin zorluklarını iniş çıkışlarını psikolojik unsurlarını ve finans yönünü gösterecek kitaplar ufkunuzu genişletecektir.

7- Ortamı Test Edin: İşe başlamadan önce ortamı ve piyasayı test edecek küçük denemeler yaparsanız ileriki adımlarınız da size büyük faydası olacaktır.

8- Satmayı Öğrenin: Her girişimcinin iyi satış yeteneğine sahip olması gerekir. Ancak çoğu girişimci satış sürecinde yer almalı, satış sürecini çok iyi bilmelidir. Ürününüzü müşterilerinize, fikirlerinizi yatırımcılara, şirketinizi de çalışanlarınıza beğendirmek zorundasınız.

9- Bilanço ve Finans Öğrenin: Nakit akışının nasıl gerçekleştiğini bilmek ve anlamak gerekir. Her finans mekanizmasını öğrenmektense temel öğeleri bilmeniz yeterli olacaktır. Para kazanmak istiyorsanız paranın nasıl aktığını da takip etmek durumundasınız.

10- Kaynaklarınızı Toplayın: Kaynak hem maddi hem manevi olabilir. Bilgi kaynağı olabilecekleri tespit edin. Sizin hem para hem de bilgiye çok ihtiyacınız olacak.