UÖML son sinif öğrencileri geleceği planladilar

Viktor APALAÇİDominik Moll çağdaş burjuva çiftlerin yaşamına gizemli bir yabancıyı sokma alışkanlığını sürdürüyor.Genç Fransız yönetmen, uyum içinde yaşayan ailelerin içine karışan yabancının o ailelere dünyayı zindan etme öykülerinin ikincisini “Kuzey Faresi” ile anlatıyor. Çürümüş

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Sandy BAHAR

Ulus Özel Musevi Lisesi, son sınıf öğrencileri 17ᆦ Eylül tarihlerinde Burgaz Ada’da gerçekleştirilen  Kariyer Planlama Çalışmaları USS (Ulus Senior Students) Projesi’ne katıldılar. Proje kapsamında  öğrenciler, alanında uzman kişiler tarafından; hedef belirleme, hedefe ulaşmada ve hayatı kolaylaştırmada kendi tanıma, CV (özgeçmiş) yazma, iş görüşmesi yapma gibi konularda bilgilendirildi ve bilinçlendirildi

Ulus Özel Musevi Lisesi Kariyer Ofisi, Tülay Gürler başkanlığında 1999 yılından bu yana öğrencilerine yaz stajı ve üniversiteye girişte danışmanlık hizmeti veriyor. Öğrencilerin yaz stajı için gidecekleri yerleri, öğrencilerin talepleri doğrultusunda belirleyen Kariyer Ofisi, stajyerleri önceleri sadece cemaat içi kurumlara yönlendirirken artık cemaat dışında da birçok kuruma yönlendiriyor. Başlarda sadece kendi öğrencilerine yaz stajı ayarlayan Kariyer Ofis, zamanla gelen talepleri de göz önünde bulundurarak, diğer okullardaki gençlere de staj olanağı yaratıyor. UÖML öğrencileri dışındaki öğrencilere de sunulan bu imkan için, onlardan şimdiye kadar herhangi bir talepte bulunulmazken, artık Kariyer Ofisi Fonu’na yapacakları katkılar ile  bu imkandan yararlanabilecekler. Bu fona yapacakları her yardım Kariyer Ofis tarafından okul ve öğrenciler için kullanılacak. Tek zorluklarının öğrencileri  yollacakları iş yerini bulmakta yaşadıklarını belirten Tülay Gürler ve Pnina Ariti tüm cemaati bu konuda daha duyarlı olmaya çağırarak, yanlarına stajyer öğrenci isteyebilecek işyeri sahiplerinin okul telefonlarından kendilerine ulaşmalarını rica ettiler.
Öğrencilerinin gelecekleri ile yakından ilgilenen,  yaşamlarına istedikleri şekilde yön verebilmeleri açısından oldukça titiz çalışmalar gerçekleştiren Kariyer Ofis, bu yıl yeni bir aktivite daha gerçekleştirdi; öğrencilerinin yaşama ve üniversiteye hazırlanmaları konusunda onlara yardımcı olacak iki günlük bir çalışma programı. Bu yıl ilki düzenlenen  çalışma programı bundan sonraki her sene lise son sınıf öğrencilerine uygulanacak. Esin Kaneti Gidon’un öngörüsüyle, Psikolojik Danışman Berkay Deligöz’ün organizasyonunu üstlendiği bu çalışma programında tüm Kariyer Ofisi  yetkililerinin emekleri de göz ardı edilemez.
Kariyer Ofisi yetkilileri amaçlarının; “gençlerimizi ne istediğini bilen, kendine güvenen, yaşamla ilgili kaygılarından tamamen uzaklaşmış ve geleceğini planlamış, bu yolda emin adımlarla ilerleyen birer yetişkin olarak hayata hazırlamak” olduğunu belirttiler.
Üniversiteye ve hayatın sorumluluklarını sırtlanmaya hazırlanan yirmi dört  lise son sınıf öğrencisinin katıldığı ve kendileri için oldukça faydalı olan bu program, 17 Eylül Pazar günü gençlerin hep beraber Burgaz Ada’ya gitmeleri ve kendileri için özenle hazırlanan odalara yerleşmelerinin ardından başladı. Psikolojik Danışmanlardan Berkay Deligöz, Serpil Sofuoğlu Güngör, psikologlardan ise Elyan Aksoy, Sibel Şebi Çelik’in yardımıyla kendilerini tanımak, kendilerine uyabilecek ve uymayacak meslekleri belirlemenin yanı sıra geleceklerini hayal eden öğrenciler, sonrasında  hedeflerini belirme ve bu hedefe ulaşmakta kendilerini motive edecek, hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak noktalar hakkında bilinçlendirildiler. Hep beraber yenilen akşam yemeğinin ardından öğrenciler kendilerine ayrılan süre içinde hocaları Veysel Yüksel ile birlikte, davet  Burgaz Ada Deniz Kulübü’ne giderek Fenerbahçe - Sivasspor  ve Galatasaray - Beşiktaş maçlarını izlediler. Yaz tatili süresince birbirlerini çok sık göremeyen lise son sınıf öğrencileri,  serbest zamanlarını sohbet ederek, oyunlar oynayarak geçirdiler.
Ertesi gün ise, yine  sabah kahvaltısıyla başladı. Kahvaltının ardından gençler bu kez, eleman seçimi konusunda çalışan Man Power’ın uzman kadrosuyla  kısa  ve uzun  için belirledikleri hedefleri, bunların kendilerine uygun olup olmadıklarını, bunları gerçekten isteyip istemedikleri üzerinde durdular. Sonrasında ise bir iş başvurusunda, özgeçmişlerin nasıl hazırlanacağını ayrıntılı olarak öğrendiler. Öğrenciler öz geçmişlerini, on yıl sonra  hedefledikleri üniversite eğitimlerini tamamlamış olduklarını hayal ederek  hazırladılar. Öğle yemeğinin ardından bir iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar, yapılan simülasyon tekniğiyle, birebir mülakat ortamı hazırlanarak, genç öğrencilere anlatıldı. Ardından her öğrenci sanki bir iş görüşmesine gitmişçesine Man Power’ın elemanları ile bir mülakat provası gerçekleştirdiler.
USS Projesi adı altında yapılan gençleri kendileri ve gelecekleri hakkında bilinçlendirme çalışmasının sonunda, çalışma programına katılan tüm öğrencilere kendi adlarına düzenlenmiş olan katılım ve başarı belgeleri verildi. Katılım belgelerini alan öğrenciler hep beraber Burgaz Ada’dan ayrılırken, geçirdikleri iki günün kendileri için ne kadar faydalı olduğunun bilincindeydiler.
Okulların  açılmaya başladığı bu haftalardan itibaren, hayatlarının en zor maratonlarından biri olan üniversite sınavına hazırlanan UÖML öğrencilerine ve diğer tüm öğrencilere başarılar…