Çin arttiriyor, Fransa nazlaniyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail-Filistin arasında gerginliği tırmandıran tutuklu değişimi konusunda umutlu. Mübarek`e göre değişim çok yakında olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Çin, Lübnan’daki Barış Gücü’ne göndereceği asker sayısını bine çıkarırken, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, asker gönderme konusundaki isteksizliğini tekrarladı
Çin, Lübnan’daki barış gücüne 1000 asker göndereceğini duyurdu. Çin Hükümet Başkanı Wen Jiabo, “Çin’in Lübnan’da yeniden dengeye ulaşıldığını görmek istediğini” belirtti.
Wen, İtalyan Başbakanı Romano Prodi’yi ziyaretinde yaptığı açıklamada, ülkesinin Lübnan’daki durumdan çok endişeli olduğunu ve temel bir çözümü umut ettiklerini söyledi.
Aynı zamanda Wen, Çin’in tarafından Lübnan’a 5 milyon dolar ekonomik yardım yapılacağını açıkladı.
Bu arada pazartesi günü, Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Lübnan’ın kendi topraklarında tekrar güç elde edebileceğini söyledi. Chirac, Lübnan’da Hizbullah için yer olduğunu ancak bu yerin silahlı askerler değil politik arenada olduğunu söyledi.
Fransız lider, Lübnan hükümetinde bakanları olan Hizbulah’ın politik çerçevede yasal olabileceğini ancak daha fazlası olamayacağını söyledi. “Hizbullah gibi düşünen bir kanat olması çok normal, ama sorgulanan bu düşünce kaba kuvvetle ve silahlarla savunulmamalı” dedi.
Chirac, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne Fransız askeri göndermek konusundaki temeldeki isteksizliğini savundu. Chirac, öncelikle barış güçlerine kendilerini savunma hakkı verilmesi gerektiğini ileri sürdü. “Benim askerlerimi göndermek için vereceğim karar ancak bu şartların kayıtsız kabul edilmesine bağlıdır. Olasılıklara karşı temkinli olmadan bu işe girişmek sorumsuzca olur” dedi.