UAÖ Raporu: Hizbullah savaş suçlusu

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail-Filistin arasında gerginliği tırmandıran tutuklu değişimi konusunda umutlu. Mübarek`e göre değişim çok yakında olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı raporda, Hizbullah'ı Lübnan Savaşı sırasında uluslararası insani hukuku ciddi şekilde ihlal ederek savaş suçu işlemekle suçladı
Uluslararası Af Örgütü'nün 14 Eylül 2006 tarihinde yayınladığı raporda, Hizbullah'ın son zamanlarda yaşanan çatışmalarda İsrailli sivilleri hedef alarak uluslararası insani hukuku ciddi şekilde ihlal ettiği, böylelikle savaş suçu sayılacak eylemlerde bulunduğu belirtildi.
Rapora göre, bir ay süren çatışma süresince Hizbullah, İsrail'in kuzeyine yaklaşık 4.000 roket fırlatarak 43 sivilin ölümüne, 33 sivilin ağır biçimde yaralanmasına ve yüz binlerce sivilin de sığınaklara girmesine ya da bölgeden uzaklaşmasına neden oldu. Binlerce bilye taşıyan roketler de dahil olmak üzere, roketlerin yaklaşık dörtte biri doğrudan yerleşim alanlarına atıldı.
UAÖ'nün yaptığı görüşmelerde Hizbullah bu saldırıların, İsrail'in Lübnanlı sivilleri hedef alan saldırılarına misilleme niteliği taşıdığını ve İsrail'in saldırılarını durdurma amaçlı olduğunu ileri sürdü. Rapor, UAÖ'nün İsrail ve Lübnan'daki incelemelerine, kurbanlarla görüşmelerine, resmi açıklamalara, İsrail ve Lübnan hükümet yetkilileriyle ve üst düzey Hizbullah yetkilileriyle yapılan görüşmelere dayanıyor.
UAÖ'nün Genel Sekreteri Irene Khan, "Hizbullah'ın İsrail şehirlerine, ilçe ve köylerine düzenlediği saldırıların boyutu ve Hizbullah yönetiminin sivilleri hedef alma niyetini belli eden açıklamaları, Hizbullah'ın savaş yasalarını çiğnediğini açıkça ortaya koymaktadır" dedi. Ayrıca, "İsrail'in de ciddi ihlallerde bulunmuş olması, Hizbullah'ın ihlallerini haklı çıkarmamaktadır. Bu yasal olmayan süreçte, iki taraftan da bedel ödemesi gereken kişiler siviller olmamalı" ifadesini kullandı.
Irene Khan ayrıca, "Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmada, her iki tarafın sivil nüfusunun çektiği acı, bu suçları işleyenler fakat sorumluluğu kabul etmeyenler tarafından sürekli görmezden gelinmiştir. Savaş kurallarının ciddi biçimde yürürlüğe konması için adalete çok gereklidir – bu da savaş suçlularının hesap vermesi ve savaş kurbanlarının zararlarının telafi edilmesiyle mümkündür" dedi.
Rapor, UAÖ'nün İsrail'in Lübnan altyapısına saldırılarını kamuoyuna duyurduğu diğer bir rapor ile birlikte ele alınınca, BM'nin her iki tarafça yapılan ihlallerin inceleneceği tarafsız bir soruşturma başlatması yönündeki acil gereksinimi ortaya çıkarıyor. UAÖ rapor ile birlikte BM'nin acil olarak kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatması için çağrıda bulundu.
UAÖ'nün İsrail üzerine ilk raporu, İsrail'de ve yurt dışında çeşitli Yahudi gruplar tarafından insan hakları örgütünün taraf tuttuğu yolunda eleştirilere sebep olmuştu. Bu kez ise aynı gruplar, UAÖ'nün bekleyerek iki raporu aynı anda yayınlamış olması gerektiği yolunda eleştirilerini sürdürüyor.