Papa`ya bir tepki de İsrail`den

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail-Filistin arasında gerginliği tırmandıran tutuklu değişimi konusunda umutlu. Mübarek`e göre değişim çok yakında olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in Sefarad Başhahamı Şlomo Amar, pazar günü Katarlı Sünni din adamı Şeyh Yusuf Kardavi’ye yolladığı mektupta Papa’yı eleştirdi. Sefarad Başhahamı Şlomo Amar, Kardavi’ye “Bizim yolumuz peygamberler kitabında da yazdığı gibi her dini ve her milleti kendi yollarında onurlandırmaktır, çünkü her millet Tanrı’sının yolunda gidecektir” dedi
Amar’ın Arapça olarak yazdığı bu mektup Kardavi’ye İsrail’de İslami bir hareketin lideri olan Şeyh Abdullah Naimar Derviş tarafından iletildi. Kardavi’ye iletmeden önce Amar mektubunu dinlerarası barışı destekleyen Haham Menahem Froman’a yolladı. Froman mektubun başına eklediği bölümde; “Büyük Yahudi düşünürleri öğrenen her Yahudi bilir ki bu düşünürler Müslüman ülkelerde yaşamışlar, Arapça olarak eserlerini yazmışlar ve Tanrı’nın sözlerini açıklamak için Müslüman düşünürlerle beraber çaılışmışlardır. Biliyoruz ki Müslümanlarla Yahudiler arasındaki bugünkü savaş şeytanın işidir ve yine biz biliyoruz ki İslam bir barış dinidir” açıklamasında bulundu.
Bu arada Papa’nın İslam dünyasında olay yaratan sözleri ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta pazar ayini sırasında yapması beklenen açıklama İslam dünyasında yeterli bulunmadı. İslam dünyası halen Papa’nın net bir şekilde özür dilemesini bekliyor.
Bu arada Papa’nın açıklamalarının ardından Batı Şeria’da 170 yıl önce yapılmış taş bir kilise kundaklandı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre kilisenin içi tamamen yanarak harabeye döndü. Cumartesi günü Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde toplam beş kiliseye ateş açıldı.
Öte yandan Papa, İslam’a yönelik açıklamalarının yanlış anlaşıldığı için üzüntü duyduğunu belirttiği pazar ayini sırasında bu kez Yahudi dünyasını karşısına aldı. Geçtiğimiz günlerde Angelus Duası'nda "Derin üzüntü duydum" dedikten birkaç dakika sonra bu kez Yahudileri rahatsız edecek bir alıntı yaptı. Yeni Ahit'te yer alsa da kilise tarafından antisemitik bulunduğundan Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden Yahudileri suçlayan ayetler, Hıristiyan din adamları tarafından bu güne kadar anılmıyordu. Papa anmama geleneğini bozarak, "Çarmıha gerilmiş İsa'yı vaaz ediyoruz-Yahudiler açısından bir skandal, Paganlar için saçmalık" dedi.
Papa'nın 'haç'la ilgili iki Katolik festivalinden bahsederken alıntıladığı ayet, Aziz Paul'ün Korintililere gönderdiği birinci mektupta geçen şeklinden farklı. 1989'da gözden geçirilmiş İngilizce İncil'de Papa'nın alıntı yaptığı ayet şöyle: "Biz, çarmıha gerilmiş olan İsa'yı tanıtıyoruz. Bu Yahudiler için bir saldırı, Yahudi olmayanlar için saçmalıktır. Oysa İsa, ister Yahudi ister Yunan olsunlar çağrılmış olanlar için, Tanrı'nın gücü ve bilgeliğidir."
Hıristiyan ve Yahudi Konseyi üyesi Haham Jonathan Romain konuyla ilgili olarak, "Geçmişte söylenenleri değiştiremeyiz. Ama onları kullanma konusunda dikkatli olabiliriz. Papa'nın kendi kutsal metinlerinden alıntı yapma hakkı var, fakat bu günkü ortamda başkalarının inançlarıyla ilgili alıntı yapmak akıllıca olmayabilir" dedi.