Almanya`da Yahudilik canlaniyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail-Filistin arasında gerginliği tırmandıran tutuklu değişimi konusunda umutlu. Mübarek`e göre değişim çok yakında olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Holokost’tan bu yana Almanya’ya ilk kez haham atandı.
Holokost’tan bu yana ilk kez, üç din adamı Almanya’nın Dreseden kentinde açılan yeni sinagogda görev yapmak üzere atandı. Bu olay ülkedeki Yahudi hayatının yeniden doğuşu olarak nitelendiriliyor. Atanan üç hahamdan biri Almanya’dan 47 yaşındaki Daniel Alter, diğer ikisi ise 35 yaşındaki Çek Thomas Cucera ve 38 yaşındaki Güney Afrikalı Malcom Matitiani. Bu üç din görevlisi, Naziler’in 1942 yılında Yahudi Çalışmaları Merkezi’ni yıkmalarından sonra ülkeye atanan ilk hahamlar. Atama töreni öncesinde yaptığı açıklamada Matitiani; Almanya’ya atanmasının iki yönden önemli olduğunu söyledi.
“Birincisi bu olay ülkedeki Yahudi yaşamının yeniden tesis edilmesini sağlayacak, ikincisi bu ülke gelişimci Yahudiliğin ve Yahudi öğreniminin son derece gelişmiş olduğu bir yer” ifadesini kullandı.
Nazilerin Yahudilere karşı giriştiği katliamın ardından Almanya’da 10ᆣ bin kadar Yahudi kalmıştı. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Sovyet ülkelerinden göçlerle bugün Almanya’da Yahudi nüfusu 100.000’e ulaştı.
Almanya Cumhurbaşkanı Koehler ise yaptığı açıklamada; Holokost’tan sonra hiç kimsenin bir daha bu ülkede Yahudi yaşamının yeniden varolacağına inanmadığını belirtirken, bu nedenle hahamların Almanya’ya atanmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.