Haftanin İzi

Sabi VARONABD`de 11 Eylül`ün 5. yılı anılırken El-Kaide`nin yeni video kayıtları yıl dönümüne damgasını vurdu. El Kaide`nin ikinci adamı El-Zevahiri yeni saldırıların yapılacağına dair tehditler savururken, örgüt belgeseller ile gövde gösterisi yapıyor. El Zevahiri yeni hedefin İsrail olacağını belirtti ve

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hazırlayan : Karel VALANSİ

AFRİKA

> Somali: Somali'de yönetimde bulunan geçici hükümet ile başkent ve ülkenin güneyini denetimi altında bulunduran Şeriat Mahkemeleri Birliği adlı örgüte bağlı radikal İslamcı milisler, ulusal bir ordu kurulması konusunda ilke olarak anlaştılar. Bu karar bir barış umudu olarak kabul ediliyor.
> Sudan: Sudan, ülkeye vizesiz girmek isteyen bu sebeple casusluk ile suçladığı Pulitzer ödüllü gazeteci Paul Salopek’i cumartesi günü serbest bıraktı. Bir aydan fazla kaldığı hapishaneden çıkan Salopek şartların çok iyi olduğunu açıkladı.
> Kanarya adaları: İspanyol Kanarya Adaları Başkanı Adan Martin, Avrupa liderlerine seslenerek rekor düzeye ulaşan kaçakların önüne geçemediklerini belirterek yardım talep etti. Fakir Afrikalıların Avrupa’ya göç etme umudu ile ilk olarak Kanarya adalarına girmeleri konusunda kendilerine yardımcı olmalarını talep etti.

AMERİKA

> Meksika: Meksika Polisi ABD’ye giren kokain’in yüzde 50’sinden sorumlu Kolombiyalı eroin mafyasının lideri Jaime Maya-Duran’ı ABD polisinin yardımı ile Mexico City’de tutukladı.
> Kolombiya: Bazı askerlerin başkent Bogota'ya bomba yerleştirdiği iddiaları ile sarsıldı. İddialara göre subaylar, bombalı saldırıları engellediklerini söyleyerek ödül almayı hedefliyordu. Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, halkı orduya güvenme çağrısı yaptı
> Şile: Şile Yüksek mahkemesi eski diktatör Augusto Pinochet’i n dokunulmazlığını kaldırdı. Bu karar sonrasında Pinochet, Villa Grimaldi Hapishanesinde yaşandığı iddia edilen işkenceler ile ilgili insan hakları davasında yargılanacak.


ASYA

> Afganistan:
Kuraklığın hüküm sürdüğü Afganistan'da, milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle yüz yüze olduğu bildirildi. Afganistan'ın özellikle kuzey ve batısında kuraklık yüzünden yeterli mahsül alınamıyor. Nato’nun açıklamasına göre son hava saldırısında 92 şüpheli Taliban militanının öldürüldü.
> Sri Lanka: Sri Lanka'da, ordunun gerilla mevzilerine düzenlediği son operasyonlar sonrasında Ordudan yapılan açıklamaya göre çatışmalarda 28 askerin öldüğü, 119 askerin yaralandığı belirtildi.
> Japonya: Japon Prensesi Kiko, iki kızdan sonra bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Kraliyet ailesine 41 yıl sonra gelen erkek bebek ile “Krizantem Tahtı”nın veliahtlık krizini de çözmüş oldu. Yeni doğan bebek, amcası ve babasından sonra tahtın üçüncü sıradaki varisi oldu.

AVRUPA
> Almanya:
5 Eylül’de Berlin’de buluşan dünyanın altı güçlü ülkenin diplomatları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin verdiği son tarihe rağmen İran’ın nükleer zenginleştirme programını durdurması konusunda yapışabilecekleri tartıştı. Toplantıya arabulucu Almanya dışında Güvenlik konseyi daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin katıldı.
> Karadağ: Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç Pazar günü yapılan genel seçimler sonrası zaferi ilan etti. Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Milo Cukanoviç liderliğindeki koalisyonda yer alan partilerin 81 üyeli mecliste 41 sandalye kazandıkları tahmin ediliyor.
> İngiltere: İngiltere Başbakanı Tony Blair, Orta Doğu turunda geldiği Beyrut'ta Başbakan Fuad Sinyora ve bazı bakanlarla görüştü. Görüşmeler sonrasında düzenlenen basın toplantısında Başbakan Sinyora ülkesinin yeniden yapılanması ve orduyla emniyet birimlerinin güçlendirilmesi için yardım istediği Blair tarafından kabul edildi.

ORTADOĞU
> Yemen: El Cezire Televizyonu’nda yayınlanan bir video 11 Eylül 2001 saldırıları sorumlusu El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i, Küba’daki Guantanamo cezaevinde tutuklu bulunan Yemenli Remzi Binalşib ile beraber olan görüntülerini yayınladı.
> İran: BM'ye Bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Başkanı Muhammed El Baradey, İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlaması çağrısı yaptı.
El Baradey'e göre üç yıldır süren çabalara karşın İran'ın nükleer programına dair soruların yanıtlanama>ası, ciddi endişe kaynağı.