11 Eylül`ün beşinci yilinda yeniden El Kaide tehdidi

Sabi VARONABD`de 11 Eylül`ün 5. yılı anılırken El-Kaide`nin yeni video kayıtları yıl dönümüne damgasını vurdu. El Kaide`nin ikinci adamı El-Zevahiri yeni saldırıların yapılacağına dair tehditler savururken, örgüt belgeseller ile gövde gösterisi yapıyor. El Zevahiri yeni hedefin İsrail olacağını belirtti ve

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
11 Eylül 2001’de El-Kaide tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarının 5.yıl dönümü ABD’de anıldı. Ölenleri anmak üzere New York, Washington D.C.- Pentagon, ve 51. sefer sayılı uçağın Pennsylvania eyaletinde düştüğü kırsalda törenler düzenlendi.
New York’ta 2973 kişinin ölümüne yol açan olayın anma töreni, yıkılan binalardan geriye kalan çukurlukta düzenlendi. Bu törene ABD Başkanı George W. Bush bizzat katılırken kendisine eşi, New York Eyalet Valisi George E Pataki, New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg ve 2001’de şehrin Belediye Başkanlığını yapan Rudolph Giuliani eşlik etti. Törende çelenk bırakan Başkan Bush, daha sonra St. Paul Katedrali’nde düzenlenen dini ayine katıldı ve 10. bölge itfaiye departmanını ile 11 Eylül Müzesi’ni de ziyaret etti. Bush törende yaptığı konuşmada, günün bir anma günü olduğunu ve 11 Eylül’den aldığı dersleri asla unutmayacağını ifade etti. Bush konuşmasında “Bize bu bir zararı bir kez daha vermek isteyen düşmanımız hala var , bu yüzden bu gün aynı zamanda azmimizi yenileme günüdür” dedi.
Bush akşam yayınlanan TV demecinde de Ortadoğu’nun terörist ülkeler ve nükleer silahlı diktatörlerle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bush “Bu uygarlık için verilen bir kavgadır. Hür ülkelerin yaşam biçimini korumak için çalışıyoruz” diyerek halkından teröre karşı savaşa destek istedi.
ABD’de anma törenlerine ve Bush’un şahin demeçlerine paralel olarak bu hafta El Kaide tarafından çekilen yeni videolar ortaya çıktı. El Kaide’nin iki numaralı adamı olarak bilinen Ayman El-Zevahiri’nin konuşma yaptığı video, ilk defa CNN ve El-Kaide taraftarı İnternet sitelerinde yayınlandı.
Kayıtta Zevahiri ABD’nin ve müttefiklerinin Irak ve Afganistan’da yenilgiye mahkum olduklarını ifade ederken ve ABD’nin asıl olarak Basra körfezi etrafındaki ülkelerdeki varlığını ve İsrail’i korumak için çabalamasını tavsiye etti. Zevahiri, ABD’nin çok yakın zamanda ilk olarak Irak ve Afganistan’dan, sonra körfez ülkelerinden kovulacağını, en son olarak da İsrail’in defedileceğini, ve başka mücahit destek kuvvetlerinin çok yakında kendilerine yardım edeceklerini iddia etti. Zevahiri Ortadoğu’daki tüm Müslümanları Gazze Şeridi ve Lübnan’a yardım etmeye davet ederken, Batılı ülkeleri de İsrail’e silah yardımı yapmak ile suçladı.
 “Savunmanızı iki bölgede güçlendirin; Körfez ülkeleri ve İsrail” şeklinde tehdit savuran Eymen El Zevahiri, aralarında Türk askerlerinin de yer alacağı BM Barış Gücü’nü İslam’ın düşmanı ilan ederek hedef gösterdi.
Zevahiri ABD’ye karşı uyarısında, Usame Bin Ladin’in ABD’ye defalarca ateşkes ve barış önerisinde bulunduğunu ve ABD’nin reddettiğini öne sürdü. Zevahiri ABD’nin bu reddi ile El-Kaide’ye savaş ilanı için yasal, mantıklı ve haklı sebepler sunduğunu söyledi.
Zevahiri vatandaşı olduğu Mısır’a da eleştiri oklarını yöneltti. Zevahiri, Mısır’ın pasifliği nedeni ile İsrail’in Lübnan ve Gazze Şeridi’nde istediğini yaptığını iddia etti.
Zevahiri konuşmasının geri kalanında Cihat hareketinin iç politikası ile ilgili söylemlerde bulunurken Cezayirli Salafist Grup adlı bir grubun El Kaide’ye katıldığını belirtti.
Videonun ilk olarak El-Kaide’nin medya kolu olarak bilinen El-Sahab’ın sitesinde yayınlandığı ve El-Sahab tarafından hazırlandığı düşünülüyor. Uzmanlar 1 saat 16 dakika süren video kaydının daha önceki El-Kaide videolarına göre oldukça uzun olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca Zevahiri’nin konuşmasını, savaşçı kıyafeti yerine, kitap rafları önünde gözlük ve beyaz elbiseler içerisinde, bir alim gibi vermesi de dikkat çekti.
Zevahiri’nin videosu bu hafta El-Kaide tarafından yayınlanan tek video olmadı. Belgesel formatında yayınlanan ve El-Sahab’ın amblemini taşıyan 91 dakikalık bir video daha pazar günü internette yayınlandı. İngilizce altyazılı bu videoda 11 Eylül ve El-Kaide ile ilgili görüntüler bulunuyor. Kayıtta Usame Bin Ladin’in 11 Eylül öncesi eylemi planlayan teröristlerle yaptığı görüşmeye ait görüntüler, Afganistan’da üst düzey El-Kaide yöneticilerinin toplantılarını gösteren kayıtlar, El Kaide militanlarının aldığı askeri eğitimler gibi Bush’un ABD Başkanlığına seçilirken yaptığı konuşmadan parçalar ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in petrol şirketi Haliburton’u savunurken verdiği demeçler de yer alıyor.
Uzmanlar bu son videolar ile birlikte El-Kaide’nin bu sene yayınladığı videoların 46’ya ulaştığını bildiriyorlar. Uzmanlar bu sayının El-Kaide’nin normalde bir senede yayınladığı ortalama video sayısının 3 katı olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu sene özellikle hem Bin-Ladin’in hem de Zevahiri’nin bizzat yer aldığı videoların arttığına da dikkat çekiliyor.