Hamas imajina çeki düzen veriyor

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas`ın önderliğinde devam eden El-Fetih-Hamas koalisyon görüşmeleri sonuçlanmak üzere. Hamas koalisyon hükümetini kabul ederse, dolaylı olarak da olsa İsrail`in varlığını tanımış olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ocak 2006’da Filistin’de gerçekleştirilen seçimlerde zafer kazanan Hamas, Ortadoğu’da çıkan son krizde Filistin kamuoyu nezdinde çok kan kaybedince medya danışmanı tuttu

The Guardian Gazetesi’nde yayınlanan habere göre Hamas örgütü, Filistin içindeki ve dünyadaki imajını daha olumlu hale getirmek için Filistinli bir medya danışmanı ile anlaştı. Birzeit Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Neşet Aktaş'la çalışmaya başlayan Hamas Aktaş’a 180 bin dolar ödüyor.
Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi'nde medya dersleri veren Neşet Aktaş, İsrail'in Filistinliler ve özellikle de Hamas ile ilgili olumsuz bir imaj oluşturmayı başardığını söyledi. Aktaş: "Benim görevim bu imajı değiştirmek. Ancak istediğimiz uluslararası toplumun Hamas'ı bir ideoloji olarak kabulü değil, bölgedeki gerçekleri kabul etmesidir. İnsanları, öldürmeyi sevdiğimiz için öldürmüyoruz. Herkes Hamas'ın öldürmekten zevk alan bir örgüt olduğunu düşünüyor. Oysa Hamas buna mecbur bırakılıyor" dedi.
Hamas'ın imaj danışmanı Neşet Aktaş, Batı'ya örgütün artık şiddeti geride bırakarak hedefe siyasi yollardan ulaşmayı istediğini anlatmaya çalışacak.  Hamas'ın kuruluş bildirgesinde, İsrail'in yok edilmesi ve Filistin topraklarında bir İslam devleti kurulması hedef alınıyor. Ancak Aktaş, Hamas liderlerine artık İsrail'i yok etmekten bahsetmemelerini öneriyor.
Diğer önerileri ise şöyle:
• İsrail ile mücadelenin, halkının Yahudi olmasından kaynaklanmadığını vurgulayın.
• İntihar eylemleri ardından yapılan kutlamalardan vazgeçin.
• Filistinlilerin çektiği acıları çok fazla ön plana çıkarmayın.
Hamas'ın imaj değiştirme çabaları sadece uluslararası alanda değil. Filistin içinde de bir dizi faaliyet yürütülüyor. Bunlardan en önemlisi Gazze'de kurulan bir televizyon kanalı. El Aksa adlı televizyonda silah, kan, saldırı gibi görüntülerin hakim olduğu siyasi haberlerden çok dini programlar, tartışma programları, yarışmalar ve çocuk programları yer alıyor.

Oslo anlaşmasına karşı çıkmıştı
İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin terör örgütü olarak gördüğü Hamas, birçok Filistinli'ye göre acımasız bir işgale karşı Filistinlilerin hakları için mücadele eden meşru bir oluşum. Hamas, 1987'de, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde İsrail işgaline karşı başlatılan Filistin ayaklanmasının, yani birinci intifadanın öncesinde kuruldu. Hamas, Filistinlilerin en büyük militan örgütü. Örgüt bugüne kadar kısa vadedeki hedefinin, İsrail'i tüm işgal topraklarından çıkarmak olarak açıkladı. Hamas bunun için İsrail birliklerine, Filistin toprakları içindeki Yahudi yerleşimlerine ve İsrailli sivillere saldırıları bir araç olarak görüyor. Aynı şekilde örgüt, İsrail'in geçen yıl Gazze'deki Yahudi yerleşimlerini boşaltmasını ve buradaki askerlerini çekmesini, izlediği siyasetin bir sonucu olarak değerlendiriyor. Örgütün uzun dönemde hedefi ise bugün büyük bir bölümü 1948'de kurulan İsrail devletinin sınırları içinde yer alan bir İslam devleti kurmak.
Ocak 2006da gerçekleştirilen Filistin parlementosu seçimlerinde El Fetih karşısında büyük bir zafer elde eden örgüt İsrail’in varlığını red etme politikasından vazgeçmediği için uluslar arası ambargoya maruz kalmıştı. Batılı ülkeler İsrail'i tanımadığı ve şiddetten vazgeçmediği sürece Hamas'a yardım sağlanmayacağını açıklamışlardı.
Filistin yönetimi şimdiye dek tüm ekonomik faaliyetleri için dış yardımlar ve İsrail ile işbirliğinden yararlanıyordu.
Ekonomisinin ayakta durabilmesi için dış yardıma bağımlı olan Filistin halkı bu süreçten çok büyük zarar gördü. Batı’dan kesilen yardımları Arap ülkelerinden gelenlerle telafi etmeyi hedefleyen Hamas hükümeti bu ülkelerden beklediğini alamayınca aylar boyunca 165.000 devlet memuruna maaş ödeyemedi. Filistin’in en büyük ekonomik destekçisi konumundaki AB, şimdi yardımları Hamas hükümetini bypass ederek direk olarak halka ulaştırmak için çalışıyor. Filistin yönetimi her ay sadece memur maaşlarını ödemek için 160 milyon dolar gerekiyor. Bu maaşlar her dört Filistinliden birisi için geçim kaynağı anlamına geliyor.

Hamas’ta oklar hükümete yöneldi
Hamas örgütünün yüksek düzeyli yetkililerinden Gazi Hamad, bir Filistin gazetesinde yer alan makalesinde Filistinlilerin yaşanan sorunların tümünden İsrail'i sorumlu tutmaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. Hamas yetkilisi ''İsrail'in geçen yıl Gazze'yi boşaltmasından sonra doğan umutların kabusa dönüştüğünü'' düşünüyor.
Kişisel görüşlerini kaleme aldığını yazan Hamad şöyle diyor:
"İşgalin zulmünü ve çirkinliğini tartışacak değilim. Bu bir sır değil. Bu yüzden ben kendimizi eleştirmek istiyorum." Makalesinde Gazze'de büyük bir başıboşluğun ve anarşinin hüküm sürdüğünü, gençlerin silah taşımakla övündüğünü yazan Hamad, İsrail'e rast gele roket fırlatan militan grupları da eleştirdi. Filistinli yetkili, İsrail'in bu tür saldırılara misilleme yapması nedeniyle halkının büyük bir bedel ödemek zorunda kaldığının altını çizdi.

Hamas’ın popülaritesi düşüyor
Gazze’de düzeni sağlama ve İsrail’in çekilmesinden sonra refah düzeyini artırma hedefiyle göreve gelen Hamas, Filistin halkının umutlarını boşa çıkarmış gözüküyor. Nablus’ta bulunan Al-Najah Üniversitesi’nin 1360 Filistinli seçmenle görüşerek gerçekleştirdiği kapsamlı kamuoyu araştırmasına göre, Filistin’de bugün seçim olsa Hamas ancak oyların % 18.8’ini alabiliyor. Buna karşılık son seçimleri kaybeden El Fetih’in alacağı oy oranı % 34.8. Bu ve benzeri araştırmaların sonuçlarının Hamas’ın imaj değiştirme çalışmalarında önemli rol oynadığı söyleniyor.