Hamas İsrail`i tanimaya yakin

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas`ın önderliğinde devam eden El-Fetih-Hamas koalisyon görüşmeleri sonuçlanmak üzere. Hamas koalisyon hükümetini kabul ederse, dolaylı olarak da olsa İsrail`in varlığını tanımış olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz pazar günü İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Ramallah’da yaptığı görüşmenin ardından basına konuşan Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, “Diplomatik sürece devam etmek amacıyla İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile hemen görüşmeye hazırım” açıklamasını yaptı.
Blair’in ziyaretini protesto eden yüzlerce Filistinlinin yanı sıra, Hamas hükümeti Blair’in soruna karşı tutumunu beğenmedikleri için İngiliz başbakanının istenmediğini dile getirdi.
Blair, Abbas ile yaptığı görüşmelerde önceliğin İsrail-Filistin arasındaki sorunu çözmek olduğunu dile getirerek, süreci ilerletmek için fırsatlardan yararlanmanın doğru zamanı olduğunu belirtti.
Blair, Abbas’ın bağımsız devlet kurma çabalarını takdir ederek, yönetimdeki Hamas hükümetinin makul gruplarla yeni bir hükümet kurması durumunda dünyanın Filistinlilerle yeniden görüşmesinin gerektiğini söyledi.
Blair kurulacak yeni hükümetin üç şartı – silahsızlanması, İsrail’i tanıması, Yahudi devletiyle imzalanan eski anlaşmaları tanıması- kabul etmesinin gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.
Pazar günü Hamas yetkilileriyle görüşmeyi reddeden Blair konuyla ilgili olarak,  “Böyle bir hükümetin kurulması durumunda uluslararası camianın yeni hükümetle masaya oturacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.
Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri, El-Fetih ile koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduklarını dile getirirken, uluslar arası camianın öne sürdüğü şartları kabul etmeyeceklerini belirtti.
 Filistin Başkanı Abbas görüşmenin ardından düzenlediği basın konferansında konuyla ilgili, “Diplomatik süreci devam ettirmek için uygun bir düzen bulmalıyız; çünkü Ortadoğu’daki çözümsüzlüğün sonunda Filistinlilerin haklarını kazanmaları, başkenti Kudüs olan bağımsız devleti kurmaları ve mülteci sorununu çözmeleri için olanaklar sağlanacak” yorumunu yaptı.
Abbas, Blair ile yaptığı görüşmede toprak sorununu ve içinde bulunulan krizi atlatmak için acil olarak müdahale edilmesine yönelik konuların da görüşüldüğünü belirtti.
Abbas düşüncelerini, “Bunu gerçekleştirmek için, İsrail genel saldırganlığından, ekonomik işgalinden, suikastlardan, yasaklardan, toplu cezalandırmalardan vazgeçmeli ve on binlerce mahkum ile bakanları, liderleri ve üst düzey yetkilileri serbest bırakmalı ” sözleriyle ifade etti.
 Abbas ayrıca,  bir birlik hükümeti kurma çabalarının da devam ettiğini belirterek, koalisyonun krize bir son verebileceğine, karşılıklı ateşkesi sağlayabileceğine ve Gazze Şeridi’nde İsrail askerlerinin kaçırılmasını engellerken, Filistinli mahkumların da sorununa bir çözüm getirebileceğine inandığını dile getirdi. 

Yeni hükümet önümüzdeki
günlerde kuruluyor

FÖY Başkanı Mahmud Abbas yeni hükümetin kurulması ile uluslararası karara yönelik yaptığı çalışmaların durumu kolaylaştıracağını ifade etti: “Filistinlilerin zarar görmesini ve adaletsizliği engellemenin zamanı geldi. Filistinliler kendi bağımsız devletlerinde huzur ve itibar içinde yaşamalı. Yalnızca birkaç hafta önce 40’ı çocuk 250’den fazla Filistinli hayatını kaybetti”dedi.
Filistinli kaynaklara göre geçtiğimiz pazar gecesi görüşen Abbas ile Hamas Lideri İsmail Haniye koalisyon kurmaya yönelik önemli adımlar attılar. 
İki liderin görüşmesinden önce açıklama yapan Filistinli bir yetkili, iki liderin anlaşamaması durumunda Abbas’ın hükümeti tasfiye edip, kendi hükümetini kurabileceği ihtimalini öne sürdü.
Hamaslı yetkililer ise görüşmenin ardından ortak bir karara varıldığını belirtti. Hamas Sözcüsü Mushir al-Masri El-Cezire’ye yaptığı açıklamada Hamas, Abbas ve diğer grupların, kurulacak yeni hükümetin, mahkumların meselesine yönelik çalışmalar yapmasına karar verdiğini ifade etti.
Al-Masri yeni hükümetin birkaç gün için kurulacağını da sözlerine ekledi.
Pazar akşamı yapılan görüşme, Abbas’ın Hamas’la ortak bir karara varmak için sabredemeyeceği ve tek başına bir hükümet kuracağı söylentileri arasında gerçekleşti.
Filistinli kaynaklar, Filistin halkının yeni hükümeti desteklediğini öngörüyor. Aynı zamanda gözden düşen Hamas hükümetinin yeni hükümette üstleneceği liderlikle birlikte yeniden ön plana çıkabileceği belirtiliyor.
İkili arasındaki görüşmede önemli olan bir diğer mesele ise, yeni hükümetin başına kimin geçeceği ile ilgiliydi. Hamas, kendi temsilcilerden birinin bu göreve getirilmesini talep etse de, Haniye’nin isteği Abbas tarafından reddedildi.