“Türkiye`ye Güvendiler” sergisi açildi

Dışişleri Bakanlığı`nın, tarih boyunca değişik nedenlerle ülkelerini terk edip Türkiye`ye sığınan devlet ve bilim adamlarıyla toplulukları konu alan `Türkiye`ye Güvendiler` sergisi 5 Eylül 2006 günü Bakanlığın Balgat`taki binasında bulunan üç katlı sanat galerisinde açıldı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
5ᆲ Eylül tarihlerinde gezilebilecek sergide, Macarlar, Polonyalılar, İsveç Kralı XII. Karl,  Ukraynalılar, Ruslar, Abazalar, Çerkezler, Romenler, Kırım Tatarları, Gürcüler, Azeriler, İranlılar, Afganlar, Kazaklar, Kırgızlar, Cezayirliler, Tunuslular, Yunanlılar, Kürtler yanında Museviler de yer almaktadır.
Osmanlı’ya iltica eden Museviler, Nazi işgali altındaki ülkelerde görevde iken Türk kökenli Yahudileri (muhakkak bir) ölümden kurtarmayı başaran Türk Diplomatları, Papa XXIII. John (Roncalli), Almanya ve Avusturya’dan iltica eden bilim adamları ile ilgili ayrıntılı bilginin sergilendiği bu bölümde Prof. Bernard Lewis, Prof. Stanford Shaw, Marc Alan Epstein, Naim Avigdor Güleryüz, Joseph Nehama, Abraham Danon’dan ve 500.Yıl Vakfı yayınlarından alıntılar ile ABD Başkanı George Bush’(baba)un 1992’de yayınlanan nutku bulunmaktadır. 
Bu anlamlı serginin fikir babası Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ender Arat, açılış konuşmasında “Osmanlı İmparatorluğu’nun  ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin çok daha iyi bilinmesi gereken bir yönünü, diğer bir deyişle, son dönemde pek çok tartışılan dinler ve kültürlerarası diyalogu, kültürel farklılığı yüzyıllar boyu uygulamada nasıl üstün bir değer olarak benimsediğini” vurguladı ve “bu serginin sonuçta bir Arşiv-Müze’nin kurulmasında bir ilk adım olduğu” nu belirtti.  Büyükelçi Ender Arat 10 Eylül Pazar sabahı 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’ni ziyaret ederek ilerideki müze çalışmaları için incelemelerde bulundu.
Serginin küratörlüğünü fotoğraf sanatçısı İbrahim Demirel yaptı.