Ahmedinejad`a anlamli davet

Haymi BEHARGöreve geldiği günden bu yana II. Dünya Savaşı`nda Nazi Almanya`sının gerçekleştiği Yahudi Soykırımı`nı inkar eden çıkışlarıyla dikkat çeken İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad`a ölüm kampı Auschwitz kurtulanlarından davet geldi. İsrail`deki ‘Yaşayan Holokost Kurtulanları Örgütü&

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ortadoğu temasları çerçevesinde İran’a resmi bir ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ı ağırlayan Tahran yönetimi, Yahudi soykırımını inkar eden görüşlerini yeniden gündeme taşımaya çalıştı.
Annan Tahran'da bulunduğu sırada İran Dışişleri Bakanlığı, "Yahudi soykırımı abartılıyor" konulu bir konferans düzenleneceğini açıkladı. Bunun üzerine Annan,  bu ülkede gerçekleştirdiği basın toplantısı sırasında Holokost’un inkarını sert bir dille eleştirerek, "Yahudi soykırımı inkar edilemeyecek tarihi bir gerçektir" dedi. BM Genel Sekreteri, ayrıca Tahran ziyareti sırasında İran’daki Yahudi soykırımıyla ilgili sergiyi de kınadı. İran Yönetimi, BM Genel Sekreteri Annan'ı Yahudi soykırımı tartışmasının içine çekti. Annan'ın Lübnan'a barış gücü gönderilmesi ve Tahran ile nükleer kriz konusunda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmeden önce "Yahudi soykırımı" meselesi yine gündeme düştü.
İran Dışişleri Sözcüsü Asefi, Almanya’daki görevi sırasında Polonya’daki Nazi toplama kamplarını gördüğünü belirtti ve Yahudi soykırımının abartıldığı iddiasında bulundu. BM Genel Sekreteri Annan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile birlikte düzenlediği basın toplantısında; dünyayı kaygılandıran konulardan birinin de Yahudi soykırımına ilişkin yapılan karikatürler olduğunu belirterek bir Danimarka gazetesinde yayımlanan ve İslam dünyasında protestolara yol açan karikatürlerin ortaya çıkardığı tepkiyi hatırlattı. "Yahudi soykırımı tarihi ve inkar edilemeyecek bir gerçektir" diyen Annan, bu gerçeğin kabul edilmesinin önemini vurgularken, II. Dünya Savaşı'nda işlenen insanlık cinayetlerinin de iyice anlaşılması ve anlatılması gerektiğini ifade etti. Annan, Mutteki ile görüşmesinde, Tahran'daki Yahudi soykırımı konulu karikatür sergisinden ötürü endişelerini dile getirdi. İran bu sergiyi, Danimarka ile yaşanan Hz. Muhammed karikatürleri krizine misilleme olarak açmıştı. Sergide Türkiye'den de bazı karikatürler bulunuyor.
Ahmedinejad daha önce de birçok defa Yahudi soykırımını bir "efsane" olarak tanımlamış ve İsrail'in Almanya, yada ABD'ye taşınması gerektiğini söylemişti.

Ahmenijed’a açık davet
İsrail’de kurulu Yaşayan Holokost Kurtulanları Örgütü Başkanı Noach Flug bir çağrıda bulunarak İran Cumhurbaşkanı’nı Uluslararası Holokost Komitesi’nin konuğu olarak Auschwitz ölüm kampını ziyerete davet etti. Örgütün başkanı Noach Flug da bir Holokost kurtulanı. Ahmedinejad’a yazdığı mektupta Flug, İran Cumhurbaşkanı’nın göreve başladığı tarihten itibaren yaptığı ırkçı açıklamaları yakından izlediklerini ve kendisinin gerçek bir Holokost inkarcısı olduğunu belirtiyor. Ahmedinejad geçtiğimiz haftalarda Almanya Başbakanı Angela Merkel’e bir mektup yazıp Holokost’un batılı müttefikler tarafından Almanya’yı zor durumda bırakmak için yaratılmış bir yalan olduğunu iddia etmişti. Merkel’e gönderilen mektubun içeriği, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında ortaya çıkmıştı. Alman basını mektubu, ‘tarihi gerçekleri inkar eden bir utanç belgesi’ olarak yorumlamıştı.
Bu gelişme üzerine İran Cumhurbaşkanı’nı toplama kamplarını ziyaret etmeye davet eden Holokost Kurtulanları Örgütü Başkanı, Ahmedinejad’ın konu ile ilgili büyük bir cahillik içinde olduğunu belirtiyor.
Flug ayrıca İran Cumhurbaşkanı’nın Auschwitz’e yapacağı ziyaret sonucunda Yahudi nefretinin azalacağını ve barış konusunda isteğinin artacağını söylüyor.
Flug ayrıca, Ahmedinejad’ın aralık ayında yapacağını duyurduğu Holokost konferansına, Holokost kurtulanlarını da davet etmesini rica etti. Flug kendilerinin davet edilmesi durumunda sözkonusu konferansa katılmaya hazır olduklarını vurguladı ve bu vesile ile İran’da gerçeklere dayalı ciddi bir Yahudi Soykırımı tartışması yapılabileceğini belirtti.

Soykırım her yıl anılıyor
1939 – 1945 yılları arasında Nazi Rejiminin soykırımına kurban olan 6 Milyon Yahudi’nin anısına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2005 yılı Kasım ayında Auschwitz toplama kampındaki insanların kurtarılmasının yıldönümü olan 27 Ocak’ı oybirliği ile 'Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan etti.
Auschwitz toplama kampındaki insanların kurtarılmasının yıldönümü olan 27 Ocak’ta, Polonya, Almanya, Britanya ve İsviçre'de anma etkinlikleri düzenlenirken, liderler Ahmedinejad'a atıf yapan mesajlar vermişlerdi.  En güçlü yanıtı veren, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dı. Annan mesajında, "Soykırım, utanç ve dehşetle hatırlanmalı. Bunun reddi bağnazlıktır. Hatırlamak, soykırımın olmadığını veya abartıldığını söyleyenlere karşı gerekli bir paylamadır" dedi. Annan İran'ın adını vermeden, "Soykırım inkarcılarının yanlış iddialarını, ne zaman ve kim yaparsa yapsın reddetmeliyiz"  ifadelerini kullanmıştı.
Aynı tarihte Berlin'de, Auschwitz toplama kampının Nazilerin elinden kurtarılışının 60'ıncı yıldönümünü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suçları unutmamanın ahlaki bir yükümlülük olduğunu söylemişti.
Törende Auschwitz'ten kurtulan  konuklara da hitap eden Schröder, Nazilerin yaptığı soykırımla ilgili anıların Almanların ulusal kimliğinin bir parçası olduğunu belirtmişti.
Gerhard Schröder konuşmasında Almanya'da Yahudi düşmanlığının hala devam ettiğine dikkat çekerek, halkı Neo Nazilerin güçlenmesine karşı uyanık olmaya çağırmıştı.
Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Israel Singer de konuşmasında, soykırımdan çıkarılan derslerin unutulmaya başlandığını ifade etmişti.

'Sorumluluk sadece Hitler'in değil'
Gerhard Schröder, soykırımın bütün sorumluluğunun sadece Hitler'e yüklenemeyeceğini, Nazileri sıradan Almanların da desteklediğini hatırlatmıştı.
Schröder, "Nazi ideolojisinin kötülüğü ön koşulsuz değildi. Düşüncenin acımasızlaştırılması, ahlaki değerlerin kaybolmasının bir tarihi vardı. Ancak herşeyin ötesinde, Nazi ideolojisi halk tarafından talep edilmiş ve şekillendirilmişti" ifadelerini kullanmıştı.

Türk Dışişleri: Ders çıkarılmalı
Türk Dışişleri Bakanlığı 27 Ocak 2006 tarihinde  'Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' nedeniyle yayınladığı mesajında  'insanlığın tarihte eşi bulunmayan bu korkunç dönemden gerekli dersleri çıkarması ve benzeri olayların tekrarlanmamasını' temenni etti, Soykırım’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan  Yahudi bilim adamlarının Türk eğitimine büyük katkı yaptığı anımsattı. II. Dünya Savaşı sırasında Türk Dışişleri çalışanları Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yüzlerce Yahudi’yi kurtardı. İsrail devleti daha sonra bu diplomatların bir kısmını şeref madalyası ile ödüllendirdi. 
Lübnan gücüne destek
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Annan'la görüşmesinde, Lübnan'da ateşkesin yolunu açan BM kararını desteklediğini söyledi. Ahmedinejad, nükleer kriz konusunda ise görüşmelere hazır olduklarını, ancak uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmayacaklarını söyledi.