Peres`e devlet başkanliği desteği

İran`ın uranyum zenginleştirme programı konusunda geri adım atmaması üzerine AB ve BM devreye girdi. Uzlaşma sinyali şimdilik yok

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav, hakkındaki cinsel taciz suçlamalarından dolayı zor günler geçirirken, Şimon Peres’in adı bir kez daha bu görev için anılmaya başlandı
İsrail’in Başbakan Yardımcısı Şimon Peres’in adı bir kez daha devlet başkanlığı için anılıyor. Geçtiğimiz pazartesi günü Şas Partisi’nin dini lideri Rav Ovadya Yosef ile bir araya gelen Peres, dini liderin desteğini aldı.
Peres son dönemde yaşanan olaylarla ilgili olarak Rav Ovadya Yosef’i bilgilendirirken,  dini lider de Şas Partisi’nin devlet başkanlığı konusunda Şimon Peres’i destekleyeceği mesajını verdi.
Geçmişte Şas Partisi Peres’in devlet başkanlığına karşı çıkmış ve o dönemde destekledikleri  Moşe Katsav bu göreve seçilmişti. Bu nedenle gerçekleşen görüşmede Rav Ovadya Yosef’in partisinin Peres’i desteklediğini belirtmesi büyük bir önem taşıyor.
Bugünlerde hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle zor günler geçiren İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın görevi bırakabileceği ve Peres’e yakın gelecekte devlet başkanlığı görevine getirilme şansının doğabileceği belirtiliyor.
Öte yandan şu ana kadar Peres cephesinden bu göreve aday olduğuna ilişkin resmi bir açıklama gelmedi. Ancak İsrail meclisindeki iki önemli isim, Knesset Sözcüsü Dalia İtzik ve Meretz Partisi Lideri Yossi Beilin gayriresmi olarak Peres’in  devlet başkanlığı seçimi konusunda faaliyete başladı.
Knesset’i yakından tanıyanlar tüm çabalara rağmen henüz meclis bünyesinde Peres’in seçimi konusunda yeterli desteğin oluşmadığını ve Kadima Partisi’nden milletvekillerinin bu gelişmeye mesafeli yaklaştığını belirtiyorlar. Peres’in Şas Partisi Ruhani Lideri Rav Ovadya Yosef ile bir araya gelmesi de Kadima Partisi’nden milletvekillerinin tepkisine neden oldu.