Olmert: Görevimin başindayim

İran`ın uranyum zenginleştirme programı konusunda geri adım atmaması üzerine AB ve BM devreye girdi. Uzlaşma sinyali şimdilik yok

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert,  istifasına ilişkin beklentilere cevap olarak dört yıl daha görevinin başında olduğunu belirtti
Lübnan’da 34 gün süren savaş nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan Olmert, konu ile ilgili suskunluğunu geçtiğimiz hafta bozdu. Olmert, en az dört yıl daha görevinin başında olduğunu söyleyerek, istifasını bekleyen İsraillilere yanıt verdi.
Hükümetlerin her hafta kurulup, her hafta yıkılamayacağını halkın anlaması gerektiğini söyleyen Olmert, çok yakında Lübnan ve hatta Filistin ile görüşmelere başlamak için uygun zemini bulacaklarının güvencesini verdi.
Olmert’in birkaç kez Lübnan Başbakanı Sinyora’ya mesaj göndererek karşılıklı görüşmelere başlama talebinde bulunduğu belirtildi. Sinyora’nın ofisinden yapılan açıklamada ise kendilerine herhangi bir barış mesajının ulaşmadığı, ulaşması durumunda dahi reddedileceği ifade edildi. Barış için İsrail’in öncelikle Lübnan topraklarından çekilmesi gerektiği belirtilirken, Lübnan’ın İsrail ile barış yapacak son Arap ülkesi olduğu vurgulandı.
Lübnan Savaşı’nın ardından yürütülen soruşturma ile ilgili olarak Olmert, soruşturmada çıkacak sonuçlar ışığında gerekli yatırımların ve iyileştirme çalışmalarının vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Olmert “İsrail’in yeni bir savaşın içine ne zaman gireceğini tahmin etmek mümkün değil” dedi.
İki askerinin kaçırılması nedeniyle İsrail’in bir savaşı göze alabileceğini tüm terör örgütlerinin iyice öğrendiğini ve bunun anlaşılmasının büyük önem taşıdığını savunan Olmert, geçmişte İsrail’in ne denli kararlı olduğunun aynı şekilde net algılanmadığını açıkladı.
Yine yaşanan savaşla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Olmert,   Lübnan Ordusu’nun son 35 yıldır ilk defa kendi sınırlarını koruma şansına kavuştuğunu ve bunun çok büyük bir gelişme olduğunu söyledi.