İran geri adim atmiyor

İran`ın uranyum zenginleştirme programı konusunda geri adım atmaması üzerine AB ve BM devreye girdi. Uzlaşma sinyali şimdilik yok

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa Birliği dönem başkanı Finlandiya’nın evsahipliğinde yapılan AB dışişleri bakanları gayrıresmi toplantısında, İran’a yaptırım uygulanması yerine, uranyum zenginleştirme konusunda sorunun diyalogla çözülmesinden yana görüş bildirildi.
İran’a uranyum zenginleştirme programıyla ilgili masaya oturması için 2 hafta süre tanınacak. Konuyla ilgili görüş bildiren Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran’ın nükleer enerji krizinin aşılması için uluslararası topluma ‘iyiniyet’ sinyali vermesi gerektiğini söyledi. Finlandiya’nın Lappeenranta kentinde düzenlenen gayrı resmi AB dışişleri bakanları toplantısının ardından konuşan Steinmeier, “İran’a kapıları kapatmıyoruz, ancak İran da bize bir mesaj vermeli. AB olarak diyalogtan yanayız, İran’a masaya oturması için şans vermeliyiz” diye konuştu.
Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Catherine Colonna da, krizin aşılması için İran’ın birkaç gün içinde harekete geçmesini beklediklerini söyledi. Güvenlik Konseyi, İran’a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için 31 Ağustos’a kadar süre tanımış, ancak İran nükleer programından geri adım atmamıştı.
Bu arada Ortadoğu’da artan gerilimi gidermek için bir süredir bölgede olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile bir araya geldi.  Ahmedinejad, BM Genel Sekreteri Annan’la Tahran’daki görüşmesinde nükleer programları konusunda önkoşul kabul etmeyeceklerini yineledi.
Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Genel Sekreter Annan, İran’ın sorunun çözümünde müzakereden yana olduğunu; ancak İran liderinin, müzakerelerden önce uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmayacaklarını bildirdiğini söyledi.
Annan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ile görüşmesi sonrasında, İran’ın nükleer pragramıyla ilgili sorunun müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduğunu belirtmişti.
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, yaptığı bir açıklamada 'ABD'nin yeni bir savaş başlatacak gücü olmadığını' söyledi.
Mutteki, geçtiğimiz günlerde Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Taha ile bir araya gelerek, uluslararası ve bölgesel konularda İran ve Suriye dayanışması üzerine görüşmüştü.
İki ülkenin fikir alışverişinde bulunmasının, ABD ve İsrail'in bazı komplolarını etkisiz hale getirdiğini öne süren Mutteki, üst düzey yetkililerin iyi durumdaki mevcut ikili ilişkilerin devamından yana olduğunu vurguladı.
"Ariel Şaron'un siyasi ölümü, Hamas ve Hizbullah'ın kazandığı zafer, bölgedeki dengeleri değiştirmiştir" diyen Mutteki, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bölgedeki gelişmeler karşısındaki tutumunu takdir ettiklerini kaydetti.
Terörü önleme bahanesiyle Afganistan ve Irak'ı işgal eden ABD'nin 'kötü bir durumda olduğunu' söyleyen Mutteki, ''ABD'nin yeni bir savaş açacak gücü yok'' dedi.
Ülkesinin nükleer programına da değinen Mutteki, nükleer programlarının barışçıl amaçlı olduğunu ifade etti ve Batı ülkeleriyle nükleer program nedeniyle yaşanan gerginliğin sadece müzakereyle çözülebileceğine inandıklarını belirtti.
Dünya kamuoyunu da bugünlerde en çok meşgul eden soru ABD Ordusu’nun Afganistan ve Irak’da bu denli baskı altında iken, üçüncü bir cephe olarak İran’a saldırmayı göze alıp alamayacağı.
Konu ile ilgili soruları yanıtlayan İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Najar, sekiz yıl boyunca süren Irak-İran savaşının İran halkında güçlü bir savunma güdüsü geliştirdiğini ve bu nedenle ABD’nin olası bir saldırısından endişe etmediklerini belirtti.
İran Ordusu’nun geliştirdiği Şahab 4 füzeleri konusunda soruları yanıtsız bırakan Najar, füze isimlerinin önemsiz olduğunu, önemli olanın İran Ordusu’nun her geçen gün gücünü arttırdığı gerçeği olduğunu belirtti.
İran’ın 75 ülkeye ihracat yapan dev bir silah üreticisi olduğunu söyleyen Najar, ülkesinin Hizbullah’a silah sağladığı yolundaki iddiaları ise yalanladı.