Askerler için pazarlik mi yapilacak?

BM`den yapılan resmi açıklamaya göre Kofi Annan, İsrailli askerlerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapacak

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi geçtiğimiz pazartesi günü bir açıklama yaparak, BM Genel Sekreteri'nin gerek Hizbullah, gerekse İsrail’den gelen talep doğrutusunda, ilgili taraflarca yapılan teklife olumlu cevap verdiğini ve kaçırılan İsrailli askerler konusunda arabuluculuk yapmayı kabul ettiğini söyledi.
İsrail’in, Annan'dan Hizbullah ile arabuluculuk yapmasını teklif etmesi, bu ülkenin ilk kez dolaylı da olsa Hizbullah ile askerlerin salıverilmesi konusunda bir pazarlık sürecinin içinde olduğu anlamına geliyor.
Öte yandan İsrailli yetkililer Annan’dan Hizbullah’ın elinde tuttuğu askerlerin salıverilmesi konusunda arabuluculuk talebinde bulundukları iddiasını reddediyor. İsrail, önkoşulsuz olarak Hizbullah’ın elinde tuttuğu iki İsrailli askeri salmasını istiyor. Hizbullah ise askerlere karşılık İsrail hapishanesindeki mahkumların serbest bırakılmasını talep ediyor.
İsmi açıklanmayan İsrailli bir yetkili, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararında, askerlerin şartsız serbest bırakılmasının açıkça belirtildiğini ifade etti ve "BM Genel Sekreteri, yardım edecek, arabuluculuk yapmayacak" dedi.
Bu arada Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, genel sekreterin arabuluculuk görevinin temel olarak asker değişimi olup olmadığı konusundaki soruları yanıtsız bıraktı. Fevzi, Annan’ın arabuluculuğunu iki tarafın da istediğini ve bu görev tanımının içinde asker değişimi de olduğunu söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev de, Hizbullah başsözcüsü Hüseyin Rahal da konu ile ilgili açıklama yapmadı. Arabuluculuk konusu Annan’ın 11 günlük Ortadoğu gezisinin son durağı olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile yaptığı görüşmelerde ortaya çıktı.
Annan geçtiğimiz hafta İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında kaçırılan askerlerin aileleri ile bir araya gelmişti. BM genel sekreteri bir eş ve baba olarak, ailelerin acısını anladığını ve paylaştığını belirtmiş ve Beyrut temasları sırasında askerlerin koşulsuz salıverilmelerini talep ettiğini söylemişti.

Gilad Mısır’da olabilir
Bu arada Lübnan yönetimi kaçırılan askerler konusunda yapılacak görüşmelerde taraf olmayacaklarını ve konunun kendileri dışında bir konu olduğunu belirtti.
Yine aynı dönemde Hamas tarafından Gazze’de kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in de Gazze’den Mısır’a geçirildiği belirtildi. Londra merkezli Arap gazetesi El-Hayat’ın haberine göre İsrail ve Hamas, Mısır’ın arabuluculuğunda asker değişimini gerçekleştirecek.
Hamaslı bir kaynağın haberine göre İsrail ve Hamas asker değişimi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Şalit’e karşılık 800 Filistinli tutuklu üç aşamada serbest bırakılacak. Şalit’in Mısır’a getirilmesini takiben 300, İsrail’e teslim edilmesinin ardından bir 300 tutuklu daha serbest kalacak. Son 200 tutuklu da yıl sonuna kadar İsrail hapishanelerinden salınmış olacak.
Bu arada gerek İsrail, gerekse Hamas kaynakları bu gelişmeler ile ilgili haberleri reddetti.