Şefkat yuvasi Matan Baseter-Barinyurt`un yeni gönüllüleri

Ester YannierMatan Baseter -Barınyurt`un değişen Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Ülçer, yine gazetemiz yazarlarından Matan Baseter onur üyelerinden Klara Perahya, Catering Ceni Franko ve Halka İlişkiler Sorumlusu Çela Zakuto ile kurumun amacını, çalışmalarını, hedeflerini konuştuk…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Matan Baseter’in en eski üyelerinden biri Klara Perahya bizi eskilere götürdü…
 “1970’lerin başında  cemaat maddi  güçlükler içerisindeydi. 1975񮖌’lerden sonra Türkiye’nin gelişmesi cemaatimize de yansıdı. Geçen zaman içinde ekonomik durum değiştikçe, ihtiyaçlıların sayısında artış gözlemleniyor.  Günümüzde kurumumuza baş vurarak yardım isteyen ailelerin sayısı günbegün artıyor…

Viktor Ülçer  kaç yıldır Matan Baseter ailesindesiniz?
 1988 yılında İzak Bardavid  başkan iken kuruma girdim. Zehra Pardo’nun son döneminde ayrıldım. Dört yıllık bir ayrılıktan sonra David Sivi döneminde geri döndüm ve fieli  Gaon’dan sonra başkan seçildim.  Dört yıllık ayrılığımın nedeni ise,  ihtiyaçlılara hemen hizmet götürülememesinden duyduğum rahatsızlıktı. Bu durum çalışmalarıma bir kopukluk getiriyor.  Kuruma girdiğimde hiçbir konuda bilgim yoktu. Zaman içerisinde öğrenip gelişiyor, vermenin güzelliklerini görüyorsunuz.

Çalışma arkadaşlarınız kimler?
Başkan Vekili Aldo Elhadef, büro Başkanı Nedim Kohen, Başkan Yardımcısı Emel Bahar, Catering Başkanı Ceni Franko, Kadınlar Kolu Başkanı Nora Uyar, Özel sorunlar ve sorunlular Komisyonu Başkanı Vivyan Mizrahi ve Viki Özsezikli, Paket dağıtımı İnez Ovadya, kartlar ve hediyeliklerin hazırlanmasından Meri Hazak, Lizet Kalma, sağlık sorumluları Emel Bahar ile Doğan Kohen ve Dr. Özsezikli, personel Lazar Aroyo,  plaket sorumlumuz  Korin Venturero, Grasyela Asael ve Sara Mori de her konuda bizlere destek veren arkadaşlarımızdan…

Matan Baseter amaçlarından ve hizmetlerinden söz eder misiniz?
Talmud’a göre,Yahudi halkının temel özelliklerinden  biri merhametli oluşudur. fiefkatin özünde insanın başkasına yardım etme güdüsü yatar. Amacımız aç, yoksul, hasta bir kişiyi geri çevirmemek. İyiliğin en önemli göstergesi; vermek ve paylaşmaktır. İhtiyaçlı ailelere yardım eli uzatmak, onların ekonomik sorunlarına çözüm bulmak, hastalarla ilgilenmek Matan Baseter’in işi.
 Matan Baseter gizli yardım demektir. İşte bu yüzden kişi geçmişe bakmalı ve nereye gittiğinin farkında olmalıdır.

Barınyurt’un görevi nedir? Ve burada kimler görev alır?
Barınyurt ise kimsesiz insanlara yaş sınırına bakmaksızın; gerçekten barınmaya muhtaç olan kişileri bünyesinde barındırır.
İşte bu şefkat yuvasında bir gönüllü ordusu çalışır; Barınyıldızlar. Onlar her gün yaşlılarımızla sohbet eder, onların dertlerine ortak olur, hastalara sağlık hizmeti verir, haftanın belirli günlerinde yaşlılarımızı geziye götürürler. Hatta binada Bingo oynatır, film seyrettirir, canlı müzik eşliğinde hoşça vakit geçirmelerini sağlarlar. Barınyıldızlar yaşlılarımızın yaşam düzeylerinin yükselmesini hedefler. Matan Baseter-Barınyurt olarak her ay ailelere temel gıdalar içeren paketler, giysi, yakacak, sağlık yardımları yapılır. İşte bütün bu saydığımız işleri Barınyıldızlar ve Barıngençler diye adlandırdığımız hoşgörülü, sevgi dolu insanlar sağlar. Barınyıldızlar  Neve fialom Kültür Merkezi’nde kutlanan Brit-Mila, Vijola, Bar- Mitzva veya Bat- Mitzva’larda catering görevini de üstlendiler; bunu Barınyurt Huzur evi’nin iktisadi işletmesi adına yapıyorlar. Ev yapımı tadında olağanüstü  yiyecekler farklı damak tatlarına ve göze hitap edecek şekilde konuklara sunuluyor.   Birlikten kuvvet doğar. Üç kat iplik kolay kolay kopmaz bu sözler  adeta gönüllü ordumuz için söylenmiştir.

Matan-Baseter’in tarihçesi ….
Neve fialom  Sinagoguna ait olan Matan Baseter-Barınyurt binası 1920 yıllarında Yahudilerin yoğun yaşadığı Galata semtinde Alliance erkek okulu olarak inşa edildi. Aillance Okullarının kapatılmasıyla 2.Karma okuluna dönüştü. Daha sonra  yaşanan iki yangın felaketi binayı harabeye döndürdü. 1991’de  kimsesiz, yaşlı ve barınmaya ihtiyacı olan kişilere sıcak samimi bir ev ortamı sağlamak amacıyla hizmete girdi.  İlk yıllarda huzurevi sakinlerine yemek pişirmek, bulaşık yıkamak  gönüllü hanımların yaptığı işlerdendi.
Roş-Aşana, Kipur ve yıl içinde yapılan kaparotlarla  hem dini vecibelere uyguluyor, hem de bu kaparotları bünyelerindeki ihtiyaçlılara dağıtmak da kurumuzun üstlendiği öenmli görevlerden biri.
İyilik severlikle toplumda nice güzellikler  yaratılabilir. El ele mutlu bir geleceğe güvenle bakalım.

Ceni Franko, Klara Perahya’dan fevz alarak gençleri kuruma kazandırmanın yollarını aradıklarını, ve kazanılan beş  gençle de gurur duyduklarını belirtti.
Bu gençlerden Hanımlar Kolu Başkanı Nora Uyar, Lizet Kalma, Bülent Özsezikli,  Meri Hazak ve Nedim Kohen yeni oluşturulan yönetimde görev aldılar. Gençlerimizle uyum içinde çalışıyoruz. Barıngençlerimiz de görüşleri çok önemli, önerilerini değerlendiriyoruz. Gençler arasında da bayrak yarışı devam ediyor, görevlerini kendilerinden daha gençlere devrediyorlar.
Kuruma yeni nesilleri kazandırmak, onlara kurumun amaçlarını öğretmek ve günü geldiğinde görevi onlara devretmek hedeflerimizden biri.

Barınyurt’un içinde oluşturulan bir geriatri bölümü var…
Barınyurt tam dolulukta hizmet veriyor. 2Dž yıl önce  Balat Or- Ahayaim Hastanesinin eski bölümü yıkıldığında oradaki hastalarımız bize getirildi. fiimdi bu hastalarımızın bakımını sağlamak üzere binanın alt katında bir geriatri bölümü oluşturduk. Geriatri bakımına ihtiyacı olan pansiyonerlerimizi buraya alıyoruz.  Devamlı bulunan iki hemşirenin yanı sıra haftanın belirli günlerinde Dr. İzak Pardo, Dr. Mehmet Erdem, gelip kendilerini  ziyaret ederler…

Kurumunuz bünyesinde çalışmalarını sürdüren iktisadi bir şirket olan Catering’den söz eder misiniz?
Cateringden elde ettiğimiz gelir, hizmetimizin standartlarını yükseltmemizi sağlıyor. Eskiden yaptığımız yardımlar bir ailenin ihtiyaçlarını karşılardı. Bugün artık buna yetişebilmek oldukça güç. Tüm çalışmalarımız gibi bunu da bünyemizdeki pansiyonerlerin ve ihtiyaçlı ailelere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yapıyoruz. Catering servisimizde bizi sevindiren bir gelişme ise bir havayolu şirketinin Kaşerut servisi için bize başvurmuş olması. Henüz ön görüşmeler devam ediyor…

Yaklaşan Roş-Aşana  için ne gibi yenilikler düşündünüz?
Barınyurt, David Sivi’nin başkanlığı döneminde ihtiyaçlılara paket olarak ulaşan bir hediye ile başlattı. Artık obje alternatifimiz yok. İhtiyaçlılara ulaşacak üç çeşit paket sunuyoruz: Giysi paketi, Bayram Özel Gıda Paketi ve Aylık Gıda paketi. Bunlardan herhangi birini seçenlerin eşlerine dostlarına ise sizin adınıza yardımda bulunmuştur ibaresi iliştirilen sembolik bir hediye yolluyoruz.  Masa örtülerimiz ve tebrik kartlarımız da mevcut.  Ayrıca tüm yıl devam eden “Hoşgeldin Bebek” kampanyamız var. Hastanelerde çiçeğin yasaklanması neticesinde bu yolu düşündük.

Barınyurt içinde ne gibi yenilikler gündemde?
Catering mutfağımız artık gelen talepler karşısında zorlanıyor. Bu nedenle yine kendi bünyemizde yeni bir mutfak yapmayı hedefliyoruz.